La începutul lunii iulie, campania de recoltare a culturilor de toamnă se desfăşura cu intensitate sporită la societatea Maxagro din judeţul Timiş, administrată de fraţii Ianco şi Iojic Zifceak.
Ianco ne-a spus că nu a semănat orz anul acesta, aşa că secerişul a debutat cu rapiţa, cultivată pe 1.500 de hectare. Lucrarea era în curs de finalizare. A început cu o flotilă de şapte combine, dintre care una s-a defectat. „Recoltăm de o săptămână şi jumătate. Producţia am evaluat-o la aproximativ 4 tone la hectar; ceva mai slabă decât media de anul trecut. Atunci m-am închis la mai bine de 4.500 kg/ha”, ne-a declarat Ianco Zifceak în momentul recoltatului. La final de campanie, producţia medie a fost de 3.700 kg de rapiţă/hectar.
Cu toate că deţine spaţii de depozitare suficiente, cunoscutul producător agricol a precizat că va vinde recolta de rapiţă. Are contract încheiat pentru cea mai mare parte din producţie. Pentru a transporta 6.000 de tone de rapiţă, a avut nevoie de patru garnituri de tren.
În data de 3 iulie a intrat la recoltatul grâului. La acel moment, fermierul bănăţean era destul de convins că va aduna de pe fiecare hectar peste 7.000 kg. Şi cum Ianco Zifceak nu se joacă deloc cu vorbele, fiind un om al faptelor, la finalul secerişului, producţia obţinută a coincis cu cea estimată. Însă grâul a luat calea depozitelor, în aşteptarea unui preţ mai bun faţă de cel de 0,65 lei/kg oferit la recoltare.
Ianco Zifceak cultivă şi două sute de hectare de loturi semincere la grâu, pentru a-şi produce singur sămânţa de care are trebuinţă. „Anul acesta am organizat mult mai bine campania de seceriş, am optimizat recoltatul şi transportul recoltei din câmp. Ne-am dotat cu două noi combine. Am avut o iarnă mai grea şi producţiile sunt mai mici cu 20 la sută faţă de anul trecut. Dar, una peste alta, e bine. Ne-a ferit Dumnezeu de vijelii şi de grindină până ce am adunat producţia din câmp!”, ne-a declarat cultivatorul timişean.
Pe larg despre ferma fraţilor Zifceak şi cum au reuşit să obţină 2 milioane profit net, citiţi în revista Ferma, ediţia 1-15 august 2017!