Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Forumul Syngenta pentru pomicultură, de 10 ani

Publicat: 04 aprilie 2019 - 15:01
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ţineţi minte acest nume: ADEPYDIN™! Este sinonim cu un nou standard în controlul unui număr mare de boli în diverse culturi, un fungicid cu spectru larg de acţiune şi cu eficacitate sporită, care va fi disponibil, în curând, şi pentru fermierii din România.

Syngenta investeşte anual peste 1 miliard de dolari pentru susţinerea cercetării doar în domeniul protecţiei plantelor. Pentru fiecare moleculă chimică descoperită, se investesc sume importante şi ani de muncă.

Forumul Syngenta pentru pomicultură_b
Ediţia aniversară a Forumului Syngenta OptiTech™ pentru pomicultură, desfăşurată, în acest an, în data de 7 martie, la Sibiu, a reunit peste 150 de participanţi, în faţa cărora Thierry Querol, manager în cadrul echipei tehnice de fungicide Syngenta Global, a prezentat noua moleculă ADEPYDIN™, care constituie un nou standard în combaterea unui număr larg de boli în diverse culturi speciale, legumicole şi de câmp.

ADEPYDIN™: Un nou standard în controlul bolilor
ADEPYDIN™ este denumirea sub care va fi cunoscută noua substanţă activă pydiflumetofen, ce face parte dintr-un grup nou - N-methoxy-(phenyl-ethyl)-pyrazole din clasa carboxamidelor (SDHI).
Molecula a fost sintetizată pentru prima oară în 2008. Considerat a reprezenta viitoarea generaţie de fungicide, datorită structurii moleculare unice şi a proprietăţilor sale, „ADEPYDIN™ introduce un standard nou în combaterea făinării la viţa de vie, a rapănului la măr, a Altemariei la cartof şi tomate, precum şi a Septoriei la grâu. De asemenea, este extrem de eficace şi împotriva Botrytis la viţa de vie, care este foarte dificil de combătut”, a explicat Thierry Querol. „ADEPYDIN™ oferă un spectru unic, pentru boli greu de controlat, cum este Fusarium la cereale, dar şi o eficacitate mai mare pentru multe alte boli”, a adăugat acesta. Noua moleculă reprezintă un nivel nou de eficacitate împotriva pătărilor frunzelor şi oferă un control excelent al făinării.

Forumul Syngenta pentru pomicultură_b
Noua substanţă activă a fost deja omologată în Argentina, Australia, Noua Zeelandă, SUA şi Canada şi ar putea fi omologată în Uniunea Europeană în 2022, când ar putea deveni disponibilă şi pentru fermierii din România, ne-au spus Thierry Querol şi Andreea Caimac, manager campanie culturi speciale Syngenta România.

ADEPYDIN™ LA SEMINŢOASE

tabfungm219_b
Affirm® Opti curăţă livezile de lepidoptere
Tot în cadrul Forumului Syngenta OptiTech™ pentru pomicultură, Akos Forrai, manager culturi horticole Syngenta pentru Sud-Estul Europei, a prezentat strategia de combatere a lepidoterelor din livezi cu noul insecticid Affirm® Opti, lansat în România în 2018. Produsul este deja extrem de apreciat de către pomicultorii români. „Am vândut cu 50 la sută mai mult decât ne-am propus în primul an”, a afirmat George Andron, manager vânzări culturi speciale Syngenta România.

Combaterea rapănului şi a făinării la măr
George Andron a vorbit, apoi, despre tehnologiile de combatere a bolilor şi dăunătorilor în livezile de măr: rapănul frunzelor şi fructelor, făinarea, putregaiul coletului şi fructelor de măr, păduchele lânos şi sfredelitorul.

Certificarea GlobalG.A.P.
Iuliana Grigoriu, directorul companiei Cardinal Cert, a vorbit despre standardul de bune practici agricole GlobalG.A.P.. Certificarea a fost iniţial doar pentru legume şi fructe, apoi s-a extins la toate materiile prime. „Acum 20 de ani se spunea: cine este certificat GlobalG.A.P., primeşte 10 cenţi în plus pe kilogram. Acum zece ani se spunea: cine este certificat, primeşte un cent în plus pe kilogram. Acum se spune: cine nu este certificat, nu poate vinde”, a explicat Iuliana Grigoriu. Certificarea este voluntară, nu obligatorie, însă marile lanţuri de magazine solicită furnizorilor acest standard, ca garanţie a calităţii produselor pe care le comercializează. Cu toate acestea, certificarea nu garantează vânzarea unui produs. La nivel global sunt peste 160.000 de producători ceritificaţi GlobalG.A.P., în 124 de ţări, ce acoperă cca. 3 milioane de ha. Două treimi dintre aceştia sunt în Europa. În România, există peste 170 de producători certificaţi individual, şi peste 10 producători certificaţi ca şi cooperative sau grupuri de producători.

Tehnologii noi în combaterea acarienilor
Livia Roşu, expert tehnic Syngenta România, a prezentat tehnologii noi în combaterea acarienilor din livezi şi metode de control - cu ajutorul prădătorilor naturali, utilizând insecticide/acaricide selective, control chimic sau combinând controlul chimic cu folosirea prădătorilor naturali, care rezultă într-o combatere integrată, subliniind faptul că 50% din succesul tratamentului este legat de metodele de aplicare a acestuia.
Mihai Coman, directorul General al ICDP Mărăcineni, a prezentat date despre impactul schimbărilor climatice în ultimii 50 de ani asupra livezilor din România.
La final, Andrei Măruţescu, directorul de comunicare şi relaţii publice Syngenta România, a prezentat noul sistem RemDryTM de la Syngenta pentru gestionarea efluenţilor care conţin reziduuri de produse fitosanitare, dezvoltat împreună cu Universitatea din Torino, Italia şi compania Ecomembrane.

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/232 (ediţia 15-31 martie 2019)

 

Vizualizat: 1154 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?