Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Formula performanţei!

Publicat: 26 septembrie 2017 - 15:59
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

• hibrizi Seminis testaţi cu tehnologia Naturevo 

În ultima zi a lunii august, companiile Seminis, Universal Grup - distribuitorul exclusiv al firmei Seminis în România - şi Naturevo au organizat un simpozion în cel mai întins şi mai cunoscut bazin legumicol al ţării - Matca, judeţul Galaţi.

naturevo8217Click pe poza pentru galerie!

În solariile lui Costache Radu, cei 150 de invitaţi, cultivatori de legume din zonă, dar şi din alte judeţe precum Suceava sau Constanţa, au evaluat performanţele hibrizilor de tomate şi de ardei gras (culturi legumicole de bază în Matca), noutăţile din oferta comercială a companiei Seminis, toate acestea puse în operă de tehnologiile novatoare de nutriţie şi protecţie fitosanitară, atent alese de specialiştii Naturevo.
Spaţiul de demonstraţie a fost modulat pe cinci zone de prezentare: trei la cultura de tomate, cu nouă hibrizi dintre cei mai reprezentativi din portofoliul Seminis, una la standul tehnologiilor şi produselor Naturevo şi ultima la ardeiul gras.

Matissimo - hibridul preferat de legumicultori
Participanţii au fost puşi să evalueze hibrizii de tomate şi, în funcţie de caracteristicile lor pe parcursul stării vegetative (mărimea fructului, culoarea, producţia, numărul de fructe pe buchet, uniformitatea, rezistenţa la bolile specifice culturii şi la atacul agenţilor de dăunare), să desemneze cel mai reuşit produs din portofoliul Seminis. Dovedind încă o dată că sunt profesionişti şi că au suficientă experienţă în cultivarea tomatelor, producătorii de legume au ales de departe drept câştigător, cu 44 de opţiuni, hibridul Matissimo. Acesta a fost preferat de cultivatori încă din primăvară, oferind o producţie sigură datorită rezistenţelor sale la TSWV (boala petelor de bronz), la nematozi şi la pătarea cafenie a frunzelor de tomate (Cladosporium). Matissimo este recomandat cultivatorilor care ştiu să gestioneze cultura, eforturilor lor fiind răsplătite cu o recoltă ridicată pe toată durata de vegetaţie.
Hibridul Matissimo a dovedit că dispune de o energie germinativă foarte bună şi produce răsaduri viguroase, fiind cu până la o jumătate de ciorchine mai timpuriu, comparativ cu alţi hibrizi de tomate cu creştere nedeterminată.

Hibrizi de top: Klass F1 şi Yigido F1
Alături de Matissimo, participanţii au remarcat şi tomatele Klass F1 şi Yigido F1. Primul este un hibrid cu creştere nedeterminată, cu distanţa scurtă între internodii, destinat culturilor protejate (sere şi solarii), dar şi cultivării în câmp. Este o plantă viguroasă, ce produce fructe de calitate superioară, în greutate de 180 g şi prezintă fermitate bună şi rezistenţă la păstrare.
Yigido, un semitimpuriu cu creştere nederminată, este recomandat pentru culturile în solarii în ciclul I de producţie, dar şi la ciclu prelungit de cultură. Hibridul produce fructe de mărime medie, ferme şi uniforme, numărul acestora la o plantă ajungând până la 5-6 în fiecare inflorescenţă, iar greutatea medie a fructului este de 180 g. Este rezistent la boli, inclusiv la virusul petelor de bronz, şi prezintă toleranţă sporită în condiţii de temperaturi reduse.

Doi hibrizi de ardei gras în testare
În lotul demonstrativ destinat ardeioaselor, atenţia cultivatorilor de legume a fost atrasă de doi hibrizi de ardei gras înalt productivi, rezistenţi la bolile specifice, îndeosebi la boala petelor de bronz, având la început culoarea galben spre alb şi coacerea în roşu. Aceştia, deocamdată, se numesc BLK 8 şi BLK 10, dar când vor fi introduşi în piaţă vor primi denumire comercială. Hibrizii vor fi disponibili pentru testarea de către fermieri începând cu anul viitor.

Naturevo - manifest pentru o nutriţie sănătoasă
“Din punctul nostru de vedere, producţia din solarul lui Costache Radu este foarte curată şi asigurată că nu are nici nitraţi, nitriţi, nici reziduuri de produse de protecţia plantelor sau de alte produse utilizate la tratament. S-a văzut că nivelul de afectare din cauza temperaturilor ridicate a fost mult mai redus decât în alte părţi, datorită utilizării unor produse care pregătesc planta să reziste mai bine, plecând de la fertilizarea de bază a solului şi apoi de la produsele speciale pe care le aplicăm pe parcursul vegetaţiei”, a remarcat Ioan Enoiu, fondatorul şi administratorul Naturevo.
La fertilizarea de bază s-a aplicat NovaTec Classic, un îngrăşământ cu eliberare controlată care asigură o nutriţie foarte echilibrată, având un conţinut foarte divers de elemente, de la macroelemente, oligoelemente şi micro elemente, toate accesibile pentru plante. „Apoi am utilizat Omya Calciprill pentru îmbunătăţirea structurii solului şi Omya Magprill, un amestec de carbonat de calciu şi de magneziu pentru îmbunătăţirea conţinutului de magneziu, pentru că plantele la densităţi destul de mari au nevoie de o cantitate mult mai mare de magneziu. Apoi pe parcursul vegetaţiei foarte importante au fost produsele: Fighter Phos, Microfort, toată gama de fertilizanţi speciali foliari EVO - Codicevo, Maturevo, Finalevo, Energevo şi Rezistevo; Kerafol, un produs cheie care şi cicatrizează în cazul arsurilor şi în al rănirilor mecanice. De asemenea, am utilizat Microfort pe bază de microelemente, Deffort ca insecticid şi Matrinal B şi Garex B - o combinaţie care, aplicată cum trebuie, distruge în cea mai mare parte tripşii, musculiţele”, a detaliat Ioan Enoiu.

Ingredientele unui succes garantat!
Hibrizii de tomate şi de ardei gras deosebit de performanţi cultivaţi în mediu protejat, soluţiile tehnologice inovatoare de nutriţie şi protecţie fitosanitară, adecvate pentru a produce recolte bogate, dar şi interesul vădit al celor peste 150 de legumicultori invitaţi, toate acestea au constituit ingredientele care au asigurat reuşita unui eveniment de marcă.

 

Viorel Dinu
LA MATCA SE DĂ ORA EXACTĂ ÎN LEGUMICULTURĂ!
“Manifestarea de azi reprezintă loialitatea Seminis pentru colaboratorii din zonă. Politica firmei se bazează pe respect şi pe cunoaştere. În bazinul legumicol Matca se dă ora exactă, fermierii îşi aleg varietăţile în funcţie de nevoile lor. Ei ştiu exact ce vor. În cadrul evenimentului au fost evaluaţi nouă hibrizi de tomate, varietăţile de la Seminis dominând ierarhia. Genetica Seminis oferă o siguranţă sporită cultivatorilor în ceea ce priveşte producţia şi calitatea comercială a acesteia. Densitatea realizată la tomate a fost de 30.300 plante/ha. La specia ardei, varietăţile de aici au fost testate pentru prima dată. Este, dacă vreţi, o testare incipientă. Concret, au fost evaluaţi trei hibrizi de ardei capia, un hibrid de gogoşar şi patru de ardei gras”, a susţinut Viorel Dinu, promotor naţional Universal Group - Seminis.

Costache Radu
LEGUMICULTURA ESTE “MECANICA FINĂ” A AGRICULTURII!
“Este pentru prima dată când organizez un astfel de eveniment; am luat legătura de pe internet cu firmele organizatoare şi, iată, am devenit partener intrând în circuitul legumiculturii de precizie, al cultivatorilor performanţi. Legumicultura este mecanica fină a agriculturii”, ne-a declarat gazda evenimentului, fermierul mătcaş Costache Radu.

Ioan Enoiu
Ioan Enoiu: „Oricât de valoroasă ar fi genetica, nu poate să-şi manifeste potenţialul productiv decât dacă se aplică şi o tehnologie corectă. În al doilea rând, în afară de faptul că o tehnologie corectă asigură o producţie bună, trebuie să fie şi de calitate, şi curată, să nu aibă nici un fel de reziduuri în ea”.


Articol publicat in revista Ferma nr. 16 (199) (15-30 septembrie)

Vizualizat: 1092 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?