Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Folosirea pajiștilor pe timp de secetă

Publicat: 20 iunie 2013 - 17:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În acest început de an agricol, reluarea vegetației a avut o întârziere de 20-30 de zile, din cauza temperaturilor scăzute, iar primăvara a debutat cu o perioadă secetoasă

Click pe poza pentru galerie!

Aceste condiții climatice de primăvară vor afecta puternic producția și calitatea furajelor și, mai ales, creșterea și producția de iarbă a pajiștilor. În comparație cu perioada anilor normali, în această primăvară creșterea plantelor în pajiști este redusă cu cel puțin 50 la sută, ceea ce va afecta randamentul acestora.

Condițiile optime de apă și de căldură favorizează o dezvoltare normală a plantelor, atât din pajiștile naturale, cât și din cele cultivate (culturi pure de graminee și leguminoase sau amestecuri ale acestora), realizând până la începutul verii între 40 și 60 la sută din producția anuală disponibilă (figura 1).

Fig. 1 - Dinamica anuală pajiștiClick pe poza pentru galerie!

Seceta, care a început mai devreme în acest an, va afecta și procesul de stocare a unor substanțe de rezervă de la baza tulpinilor plantelor de graminee și leguminoase, ceea ce va duce la reducerea proporției de formare a unor noi lăstari vegetativi și de frunze. Această situație este mult amplificată dacă se practică un pășunat puternic a pajiștilor și la o înălțime de pășunat sub 5 cm.

Folosirea pajiștilor și în perioadele mai secetoase trebuie realizată în anumite condiții, pentru a crește valoarea nutritivă a furajului obținut (vezi figura 2).

Fig. 2 - Moment optim pajiștiClick pe poza pentru galerie!

În această primăvară mai secetoasă, pe suprafețele de pajiști destinate pentru producerea de fân la al doilea ciclu, perioada de pășunat la primul ciclu va fi redusă la jumătate, pentru a da posibilitatea refacerii rapide a vegetației plantelor, înainte de apariția secetei de vară din lunile iulie-august. De asemenea, respectarea stadiilor de dezvoltare a plantelor din pajiști (a speciilor de graminee și leguminoase) constituie o condiție esențială pentru creșterea calității furajului.

Recoltarea prin cosire a pajiștilor, după înflorirea speciilor valoroase din compoziția botanică a acestora, este atât în defavoarea calității furajului, prin scăderea conținutului de proteine și creșterea proporției de fibre, cât și al scăderii puternice a substanțelor nutritive de rezervă, stocate la baza plantelor, pentru refacerea unui nou ciclu de vegetație.

După pășunat cât și după cosire, înălțimea plantelor, de la sol, trebuie să fie de 4-5 cm, pentru a favoriza formarea de noi frunze și lăstari. În timpul perioadelor de secetă, în care procesele fiziologice de creștere și dezvoltare a plantelor se diminuează puternic, înălțimea maximă a plantelor din pajiști este de 8-10 cm, în vederea reducerii evapotranspirației apei din plante, prin scăderea suprafeței foliare.

Optimizarea înălțimii plantelor, atât în condițiile folosirii prin pășunat sau prin cosire a pajiștilor, are importanță nu numai asupra randamentului pajiștei (1 cm de iarbă proaspătă = 100 kg de masă verde) dar și în asigurarea calității furajului și al rezistenței covorului vegetal pe timp de secetă.

Vizualizat: 594 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii Brinkman - Let’s improve together
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?