Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Folosirea eficientă a azotului fixat pe cale biologică la culturile de pajişti

Publicat: 26 iunie 2009 - 18:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
Cercetările efectuate au arătat că în condiţiile din România, în medie, cantităţile estimative de azot biologic fixat variază în funcţie de ponderea de specii de leguminoase existente în structura culturilor, astfel:

Click pe poza pentru galerie!

• în pajiştile permanente (naturale) se realizează 50 kg/ha/an azot biologic

pajiştile temporare (semănate) pot produce 120 kg/ha/an

• culturile de leguminoase perene (lucernă, trifoi roşu, trifoi alb, ghizdei) pot realiza cel puţin 160 kg/ha/an

leguminoasele anuale (mazărea, măzărichea) fixează 140 kg/ha (vezi tabel).

Prezenţa leguminoaselor perene în compoziţia floristică a pajiştilor, într-o proporţie mai mică sau mai mare, constituie un criteriu de apreciere calitativă a acestor suprafeţe, prin contribuţia acestor specii la fixarea biologică a azotului atmosferic. Din acest punct de vedere, rezultatele obţinute au evidenţiat cantitatea de azot fixat pentru o participare a leguminoaselor de 1% în compoziţia floristică: 3,5 kg la lucernă, 2,8 kg la trifoiul roşu, 3,0 kg la trifoiul alb şi 2,4 kg la ghizdei.


Cât azot fixat biologic rămâne în sol?

Cantitatea de azot fixat biologic rămasă în sol (returnată solului) este influenţată de modul de valorificare sau folosire a pajiştei. Astfel, la pajiştile permanente, din cantitatea totală de azot fixat (50 kg/ha/an) rămâne în sol o cantitate de 12 kg/ha/an (25%), în condiţiile folosirii prin cosire, şi de 30 kg/ha/an (60%), la folosirea prin păşunat cu animalele.

La pajiştile temporare (semănate) folosite prin cosire, cantitatea de azot fixat rămasă în sol este de 30 kg/ha/an (25%), iar la folosirea prin păşunat cantitatea este de 73 kg/ha/an (61%) (vezi figura). Aşa se explică de ce se realizează un ciclu complet al azotului în condiţiile culturilor de pajişti folosite prin păşunatul direct cu animalele.

Din cantitatea de azot fixat rămasă în sol, o mare parte va fi folosită în anul următor de vegetaţie, de către plantele din structura floristică a covorului vegetal al pajiştei, iar dacă pajiştea temporară va fi desţelenită, de acest azot biologic va beneficia cultura agricolă ce urmează a fi semănată. Prin aceasta se economisesc cantităţi apreciabile de îngrăşăminte chimice cu azot.

Figura pl furajereClick pe poza pentru galerie!

CERCETĂRI ÎN CONTEXTUL AMELIORĂRII PAJIŞTILOR

Problematica fixării pe cale biologică a azotului prin contribuţia unor leguminoase furajere, a constituit tematica de cercetare în vederea susţinerii doctoratului de către colega noastră ing. Carmen Maria Dragomir, în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara.

Teza de doctorat intitulată “Cercetări privind contribuţia unor leguminoase furajere perene la aprovizionarea cu azot a pajiştilor, în condiţiile fixării pe cale biologică”, a fost coordonată de prof.dr. Alexandru Moisuc şi abordează o temă de mare importanţă teoretică şi practică privind evaluarea cantităţii de azot atmosferic, fixat pe cale biologică, în urma relaţiilor de simbioză dintre speciile de leguminoase furajere şi bacteriile fixatoare de azot din genul Rhizobium, care se manifestă în ecosistemele de pajişti semănate.


PAJIŞTEA - SURSĂ DE PRODUCERE DE AZOT FIXAT BIOLOGIC (NFB)

Bilanţul estimativ al azotului fixat biologic (NFB) în unele agroecosisteme din România

Tabel pl furajereClick pe poza pentru galerie!

1% lucernă → 3,5 kg NFB → 4,9 Euro (20,6 lei)
1% trifoi roşu → 2,8kg NFB → 3,8 Euro (16,1 lei)
1% trifoi alb → 3,0 kg NFB → 4,2 Euro (17,6 lei)
1% ghizdei → 2,4 kg NFB → 3,4 Euro (14,3 lei)


Vizualizat: 1524 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?