Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Florin DEZNAN: NU SE PREVEDE CREŞTEREA PREŢULUI la GRÂU!

Publicat: 05 septembrie 2017 - 10:21
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierul Florin Deznan este şi trader de cereale. Spune despre anul agricol 2017 că a fost unul complicat din punct de vedere al producţiilor şi că nu vor fi preţuri mai bune la grâu. 

„La cerealele păioase m-am încheiat cu o recoltă medie de 6 tone la hectar. Cultivasem o suprafaţă de 360 ha cu mai multe soiuri produse în străinătate. Am vândut bine; din punctul meu de vedere, sunt preţuri mai bune decât anul trecut. La rapiţă, însămânţată pe 110 ha, combinele au adunat în medie 2.700 kg/ha”, a precizat cultivatorul.

Arădeanul Florin Deznan are o viziune sumbră asupra evoluţiei preţurilor la produsele agricole. Şi are destulă expertiză. Preţurile nu au legătură cu producţiile obţinute în România, ele sunt dictate de piaţa mondială. Din nefericire pentru ţara noastră, la nivel mondial va fi un an cu producţii record şi la cerealele păioase, şi la porumb, aşa că preţurile vor rămâne la un nivel destul de mic, nemulţumitor pentru producătorii agricoli. Micii fermieri nu şi-au vândut grânele, în special, grâul, ci doar rapiţa, ca să-şi plătească inputurile. Ei au văzut că sunt afectate culturile de porumb şi de floare şi că s-a obţinut o calitate bună la grâu, se gândesc că o să primească un preţ mai mare pe grâu dacă stau cu el pe siloz. Din păcate, nu se prevăd creşteri de preţ la grâu şi la porumb, chiar dacă producţiile sunt mici”.

Grau_b

Doar subvenţiile vor echilibra situaţia financiară
Aşadar, potrivit lui Florin Deznan, recoltele din acest an sunt ceva mai mici comparativ cu cele de anul trecut, iar preţurile un pic mai mari. Însă nu vor fi suficiente ca să acopere costurile de producţie şi există o teamă că fermierii nu vor reuşi să plătească datoriile la inputuri la termenele de scadenţă. Doar subvenţiile îi vor mai salva pe fermierii datornici, dacă se vor plăti în luna octombrie, aşa cum promit oficialii MADR.

Pe larg despre evoluţia campaniei de recoltare şi semănat, în revista Ferma, ediţia 1-14 septembrie 2017!

Vizualizat: 934 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tomit Agri Macchine, colaborare cu Great Plains Trelleborg ţine pasul cu noile provocări din agricultură
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?