BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Florentin Bercu îşi pune teoria în practică

Publicat: 04 iulie 2018 - 11:37
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Tânărul fost director executiv al Pro Agro a acceptat o nouă provocare prin care speră să pună în practică ceea ce a gândit şi aşezat în teza sa de doctorat.

Aşa că l-am descusut un pic despre ce şi cum şi-a propus să facă pentru succesul acestei noi construcţii, ţinând cont de experienţa practică dobândită la Pro Agro, de unde, evident, a plecat!

Florentin Bercu_b

Ferma: Ce anume v-a determinat să părăsiţi conducerea executivă a Federaţiei Naţionale Pro Agro?
Florentin Bercu: Pro Agro a fost, este şi va rămâne copilul meu de suflet. Am colaborat foarte bine cu toate organizaţiile afiliate şi cu membrii lor şi de aceea le mulţumesc pentru implicarea de care au dat dovadă în proiectele constructive pe care le-am întreprins împreună. Dar, după mai bine de şase ani minunaţi în cadrul Federaţiei Naţionale Pro Agro, în care am avut aceleaşi activităţi, am început să mă plafonez şi a sosit clipa să mă îndrept spre alte provocări profesionale.

Ferma: Care au fost cele mai bune momente, dar şi cele mai grele, din activitatea de director executiv al Pro Agro?
Florentin Bercu: În orice activitate sunt momente bune şi mai puţin bune. Cele mai mari reuşite au fost reducerea TVA la produsele agroalimentare, adoptarea legii nr. 52/2011 privind aprobarea plăţii anuale a cotizaţiilor şi serviciilor lingvistice pentru organizaţiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar, prin HG 280/2016 şi Ordinul 832/2016, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi obţinerea reprezentativităţii conform legii dialogului social pe sectorul agricultură şi industria alimentară, însumând aproximativ 100.000 de salariaţi ai membrilor afiliaţi, respectiv 36% din angajaţii existenţi în sectorul agricol şi 29% din angajaţii existenţi în sectorul industriei alimentare.
Iar cel mai greu moment al meu în Pro Agro a fost atunci când am constatat că nu se conştientizează şi nu se fac eforturile necesare pentru reprezentarea producătorilor din sectorul agroalimentar românesc în cadrul organizaţiilor europene şi implicit activ în cadrul celor 13 grupe de dialog civil ale Comisiei Europene, cu experţi români care să poată susţine specificităţile ţării noastre, din această cauză toţi având de pierdut.

Florentin Bercu_b

Ferma: Înţeleg că aţi optat pentru o funcţie într-o altă formă asociativă, de această dată a cooperativelor, un sector pe care îl aveţi foarte aproape de suflet. E ca şi cum aţi pune în practică teza de doctorat. Cum arată viziunea dumneavoastră în contextul materializat deja al realităţii?
Florentin Bercu: Într-adevăr, am simţit o efervescenţă foarte mare în această perioadă în rândul cooperativelor agricole, toată lumea - inclusiv autorităţile - vorbeşte de cooperative şi, având în vedere cercetările personale făcute în domeniu începând din 2009, am acceptat această provocare de a mă implica în construcţia Uniunii Naţionale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal - UNCSV.
În România sunt înregistrate 763 de cooperative şi societăţi cooperative agricole, iar dintre acestea doar 299 înregistrează activităţi economice, cu o cifră de afaceri cumulată la o sută milioane de euro. Apoi intervine reticenţa la asociere în România şi dezvoltarea destul de timidă a acestora, în comparaţie cu celelalte state membre. De aceea este nevoie ca MADR să susţină, prin măsuri concrete, cooperativele agricole, în aşa fel încât acestea să poată beneficia de sprijin public nerambursabil 50-90% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a fi limitaţi la S.O. (nivelul valorii de producţie standard - n.r.). Cu toţii ştim că formele de asociere din România sunt încă la început, spre deosebire de majoritatea ţărilor europene; asta se vede şi în numărul de proiecte depuse şi finanţate până în prezent, care sunt mai puţin de zece din 2007 până în prezent.

Ferma: MADR are nevoie de asociaţii puternice ca parteneri la dialog sau doar de asociaţii obediente?
Florentin Bercu: Sunt convins că MADR are nevoie de organizaţii profesionale şi interprofesionale puternice, cu care să aibă un dialog instituţional corect şi transparent, deoarece fără organizaţii puternice, nici guvernanţii nu reuşesc să implementeze măsuri notabile, cu impact durabil pentru tot sectorul agroalimentar şi pentru mediul rural. Degeaba ai alături persoane care ascultă tot ce spui şi cum spui, pentru că nimeni nu deţine adevărul absolut şi atunci când greşeşti este bine să fii înconjurat de oameni cu bune intenţii, cu experienţă şi ancoraţi în actualitatea rurală, care să vină atât cu observaţii pertinente, dar mai ales cu soluţii concrete, aplicabile din punct de vedere al legislaţiei şi al posibilităţilor financiare. Totul pentru a se putea atinge obiectivele de ţară şi sectoriale stabilite prin consultări cu mediul asociativ.
România are nevoie de organizaţii profesionale puternice care să poarte un dialog instituţional corect cu autorităţile statului român şi să realizeze acţiuni de lobby pe lângă Comisia Europeană, Consiliul European şi Parlamentul European, în strânsă colaborare cu celelalte organizaţii din sector. Doar aşa, după o muncă intensă de câţiva ani, vom reuşi împreună să ajutăm fermierii, procesatorii, comercianţii autohtoni, consumatorii şi putem dezvolta durabil mediul rural şi pe cel urban.

Ferma: Din actuala poziţie, veţi avea vreun cuvânt de spus în noua PAC? Sau veţi fi tot la mâna oficialilor români de la Bruxelles?
Florentin Bercu: Noi, ca organizaţie profesională, suntem datori să venim cu propuneri pe care să le transmitem autorităţilor, să fim prezenţi atunci când se discută de viitorul PAC şi să ne susţinem propunerile, alături şi/sau împreună cu alte organizaţii profesionale, acolo unde avem obiective comune. Vom colabora îndeaproape cu oficialii din ţară şi cu cei de la Bruxelles. Sperăm ca MADR să ia în calcul propunerile organizaţiilor profesionale, să le includă în obiectivele de ţară, să nu fie doar o mimare a consultării.
Punctul de vedere preliminar transmis către autorităţi cuprinde o serie de elemente esenţiale pe care le considerăm necesar a fi incluse, precum: durabilitate, echilibru, simplificare, justiţie şi coeziune între statele membre, sprijinirea cooperativelor agricole şi a grupurilor de producători, instrumente financiare, managementul riscului, reînnoirea generaţiilor de fermieri etc.

Ferma: Dacă aţi ajunge ministru al Agriculturii, care ar fi principalele trei măsuri pe care le-aţi pune în operă?
Florentin Bercu: Mai întâi aş încerca să stopez fenomenul de înstrăinare a terenurilor agricole, concomitent cu reînoirea generaţiilor tinere de fermieri, apoi aş elimina practicile comerciale neloiale şi aş stimula comercializarea prin magazine proprii ale formelor de organizare ale fermierilor şi a procesatorilor autohtoni şi, nu în ultimul rând, aş stimula dezvoltarea, consolidarea şi profesionalizarea formelor de organizare din sectorul agroalimentar, prin implementarea Legii nr. 52/2015 şi/sau aş susţine asumarea în Parlament a proiectului de lege pentru instituirea cotizaţiei profesionale agricole voluntare.

Ferma: Ca să încheiem într-o notă optimistă, vă întreb dacă dumneavoastră credeţi că agricultura naţională va reuşi să-şi păstreze tinerii acasă?
Florentin Bercu: Pe majoritatea, DA! Dar prin mai multă implicare din partea fiecăruia dintre noi. Trebuie să fim mai conştiincioşi, serioşi, transparenţi, corecţi, perseverenţi. Să cooperăm pentru a ne atinge obiectivele comune şi să gândim strategic, pe termen lung, şi mai puţin doar din perspectiva interesului personal.
Totodată, avem nevoie de o radiografie complexă a mediului rural şi a stabili o strategie coerentă şi ambiţioasă care să fie asumată, susţinută şi implementată de toate partidele politice.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/209 (ediţia 1-14 martie 2018)

Vizualizat: 115 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?