Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

FLOAREA SOARELUI: Cum se recoltează plantele frânte şi căzute?

Publicat: 27 septembrie 2021 - 11:28
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Recoltarea florii-soarelui se desfăşoară din plin. În lanurile coapte, unde cultura s-a dezvoltat normal, ritmul de lucru e optim. În câmpurile afectate de natura dezlănţuită, cu plantele frânte şi culcate la sol, lucrurile încep să se complice.

Veronica Balica, economistul unei ferme vasluiene, a surprins o imagine dezolantă. În câteva zeci de minute, fenomene meteo extreme au distrus munca unor fermieri din zona Albeşti. „Pe fondul a două zile de ploi, s-a produs o cădere de grindină, însoţită de o puternică furtună care, într-un timp extrem de scurt, a pus la pământ circa o sută de hectare cu floarea soarelui. De la distanţă, plantele frânte par o armată îngenunchiată! Mare nenorocire! Gândiţi-vă numai la cheltuiala/ha de peste 2.000 lei înmulţită cu 100 ha! Dacă e asigurată cultura, ar fi o rezolvare”, ne-a scris vasluianca. 

Aşadar, plantele frânte şi căzute la sol sunt foarte greu de recoltat, cu pierderi de recoltă, iar lucrările de pregătire pentru cultura următoare sunt îngreunate şi vor avea costuri de producţie suplimentare. 

recoltare floarea soarelui_b 

 

Ce spun specialiştii?

 

Specialistul în mecanizare Ovidiu Ranta, profesor la USAMV Cluj, susţine că nu există o soluţie universală. „Cel mai bine ar fi să se ducă numai capitulele în bătătorul combinei. Depinde de situaţie, că nu are nimeni soluţia universală. Mărimea capitulelor, gradul de afectare a plantelor, apropierea de sol, gradul de coacere, de scuturare sunt elemente care influenţează decizia cultivatorului. Folosirea hederului de păioase ar fi o opţiune”, precizează acesta. 

 

floare rupta 02_bClick pe poza pentru galerie!Cum au procedat fermierii?

 

În unele grupuri de pe site-urile de socializare, au fost schimbate opinii privind recoltarea culturii de floarea soarelui, în condiţiile în care plantele sunt frânte şi culcate. Redăm din experienţa unor cultivatori: 

Daniel Ţandără: “Eu am păţit acelaşi lucru în urmă cu câţiva ani şi am încercat iniţial cu heder de porumb şi kit de floare montat. Nu a mers. Apoi am împrumutat un rifs de floare, la fel, nu a mers. În ultima fază am mers cu echipamentul de porumb fără kit de floare, pe principiul ”ce adun, adun, oricum alte posibilităţi nu am” şi am reuşit să o recoltez, dar tot foarte greu, în jur de 3 ha pe zi”.

Tiberiu Şamit recomandă folosirea unui “Kit de floare pe headerul de porumb”.

Gabriel Simon ar folosi “hederul de păioase cu ridicători şi cuţitele laterale de la rapiţă”.

Marcela Pandelică: “Din păcate sunt pierderi majore. Nici un echipament nu poate recolta un capitol aflat pe pământ. Doar manual există şanse reale de a recupera integral”.

Alţi fermieri au sugerat să utilizeze masa de grâu cu table sau extensia de rapiţă ori headerul de păioase cu cuţite laterale şi ridicatori de lan sau kitul de rapiţă, iar în ultimă instanţă, secera. 

 

Recomandări pentru o recoltare reuşită

 

• „În primul rând, în campania de recoltare a florii soarelui ar trebui utilizat echipamentul special pentru această cultură. În practică, sunt cazuri în care nu se prea foloseşte hederul de floare, iar în lipsa acestuia apar mari pierderi. 

• Lungimea de tăiere trebuie să fie corect adaptată în aşa fel încât aparatul de treier să fie încărcat echilibrat cu mai multe capitule şi mai puţin cu tulpini. 

• Tot la aparatul de treier, turaţia trebuie reglată corect în corelaţie cu distanţa între bătător şi contrabătător şi cu direcţia şi intensitatea curentului de aer la sistemul de separare. 

• Şi atenţie la funcţionarea optimă a sitelor!”, atrage atenţia profesorul Ovidiu Ranta. 

 

Floarea soarelui poate aduce un profit substanţial în fermă. Click AICI şi află tot ce trebuie să ştii despre tehnologia de cultură, valorificare şi profitabilitate! 

un articol de 

MARIAN MUŞAT 

Vizualizat: 1636 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?