Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Floarea fără derogare! Cum protejăm cultura?

Publicat: 29 aprilie 2020 - 12:18
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Avem autorizaţie pentru folosirea neonicotinoidelor la tratamentul seminţei de porumb, dar pentru floarea-soarelui nu! Ce soluţii de tratament propune agronomul Aurel Pană!

Toată lumea caută o alternativă de tratament la sămânţa de floare, omologată sau nu. În acest sens, specialiştii testează tot felul de combinaţii de produse. Soluţiile disponibile sunt puţine. Una dintre ele este insecticidul piretroid pe bază de cipermetrin. Produsul se numeşte Langis, omologat pentru combaterea viermilor sârmă - Agriotes.

Camp de floare_b

Plăntuţe mai viguroase

„Cu 2 litri/tona de sămânţă, poţi să obţii o peliculă foarte bună. Recomand să se adauge şi un îngrăşământ foliar - Microfert U, tocmai pentru a crea o rezistenţă mai puternică, ţinând cont că cipermetrinul nu poate înlocui sută la sută imidaclopridul. Şi atunci ajutăm planta dându-i un start bun. Puneam Microfert U, în doză de 2,5 l/t odată cu acest insecticid. Asta pentru a crea nu doar o zonă de protecţie, dar şi una de start, astfel încât mica plăntuţă să aibă o pornire rapidă şi să-şi formeze rădăcini puternice”, a explicat inginerul Aurel Pană.
Potrivit specialistului, îngrăşământul foliar are şi avantajul că are un pH acid şi permite descompunerea lentă a piretroidului, asigurând protecţie îndelungată.

Un “plus de protecţie”

Inginerul agronom le mai recomandă colegilor săi un “plus de protecţie”: “nemaiavând un insecticid atât de puternic, dar un atac atât de mare de dăunători în sol, recomand ca după răsărire să se intervină cu un tratament foliar în vegetaţie. Un deltametrin, spre exemplu Faster Delta, care are şi acţiune de contact, şi de ingestie asupra insectelor. Astfel, suplimentăm protecţia pentru ca plăntuţa să nu fie atacată de răţişoară. Pe lângă acestea, mai poate fi folosit şi produsul Mospilan 20 SP”.

Altfel... 

Ce şanse are floarea fără tratamentul seminţelor?


Nu renunţaţi la floare!

România cultivă anual circa două milioane de hectare cu floarea-soarelui. Aurel Pană sfătuieşte fermierii să nu renunţe la cultură: „Fără floare nu mai avem cum să facem asolamente. Şi aşa fermierii fac rotaţie în trei culturi: rapiţă, porumb şi păioase. Dar sunt zone în care rapiţa nu se pretează sau unde se cere o tehnologie specifică mult mai costisitoare; şi atunci soluţia e floarea-soarelui”.

Aurel Pana_b
Aurel Pană, inginer agronom: „După ce am pierdut cultura de soia, ar fi un dezastru ca România să renunţe şi la floarea-soarelui”.


Articol publicat în revista Ferma nr. 6/255 (ediţia 1-14 aprilie 2020)

Vizualizat: 1344 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?