Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Floarea fără derogare! Cum protejăm cultura?

Publicat: 29 aprilie 2020 - 12:18
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Avem autorizaţie pentru folosirea neonicotinoidelor la tratamentul seminţei de porumb, dar pentru floarea-soarelui nu! Ce soluţii de tratament propune agronomul Aurel Pană!

Toată lumea caută o alternativă de tratament la sămânţa de floare, omologată sau nu. În acest sens, specialiştii testează tot felul de combinaţii de produse. Soluţiile disponibile sunt puţine. Una dintre ele este insecticidul piretroid pe bază de cipermetrin. Produsul se numeşte Langis, omologat pentru combaterea viermilor sârmă - Agriotes.

Camp de floare_b

Plăntuţe mai viguroase

„Cu 2 litri/tona de sămânţă, poţi să obţii o peliculă foarte bună. Recomand să se adauge şi un îngrăşământ foliar - Microfert U, tocmai pentru a crea o rezistenţă mai puternică, ţinând cont că cipermetrinul nu poate înlocui sută la sută imidaclopridul. Şi atunci ajutăm planta dându-i un start bun. Puneam Microfert U, în doză de 2,5 l/t odată cu acest insecticid. Asta pentru a crea nu doar o zonă de protecţie, dar şi una de start, astfel încât mica plăntuţă să aibă o pornire rapidă şi să-şi formeze rădăcini puternice”, a explicat inginerul Aurel Pană.
Potrivit specialistului, îngrăşământul foliar are şi avantajul că are un pH acid şi permite descompunerea lentă a piretroidului, asigurând protecţie îndelungată.

Un “plus de protecţie”

Inginerul agronom le mai recomandă colegilor săi un “plus de protecţie”: “nemaiavând un insecticid atât de puternic, dar un atac atât de mare de dăunători în sol, recomand ca după răsărire să se intervină cu un tratament foliar în vegetaţie. Un deltametrin, spre exemplu Faster Delta, care are şi acţiune de contact, şi de ingestie asupra insectelor. Astfel, suplimentăm protecţia pentru ca plăntuţa să nu fie atacată de răţişoară. Pe lângă acestea, mai poate fi folosit şi produsul Mospilan 20 SP”.

Altfel... 

Ce şanse are floarea fără tratamentul seminţelor?


Nu renunţaţi la floare!

România cultivă anual circa două milioane de hectare cu floarea-soarelui. Aurel Pană sfătuieşte fermierii să nu renunţe la cultură: „Fără floare nu mai avem cum să facem asolamente. Şi aşa fermierii fac rotaţie în trei culturi: rapiţă, porumb şi păioase. Dar sunt zone în care rapiţa nu se pretează sau unde se cere o tehnologie specifică mult mai costisitoare; şi atunci soluţia e floarea-soarelui”.

Aurel Pana_b
Aurel Pană, inginer agronom: „După ce am pierdut cultura de soia, ar fi un dezastru ca România să renunţe şi la floarea-soarelui”.


Articol publicat în revista Ferma nr. 6/255 (ediţia 1-14 aprilie 2020)

Vizualizat: 1571 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?