Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Floare şi porumb: prima evaluare a performanţelor

Publicat: 30 iunie 2011 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De ştiinţa întreţinerii culturilor de porumb şi de floarea soarelui în prima parte a verii, cu accent pe erbicidări şi fertilizări, va depinde calitatea recoltelor din toamnă

Click pe poza pentru galerie!

După stabilirea nivelului de dezvoltare a culturilor, care se face la sfârşitul lunii mai, fermierii trec la alcătuirea strategiei de vară. În această perioadă, agricultorii sunt interesaţi în mod deosebit de alegerea produselor şi de modul de executare a fertilizărilor şi a tratamentelor în combaterea bolilor şi a dăunătorilor.

Fermierii trebuie să folosească produse de calitate, însă fără a scăpa de sub control costurile.


IAŞI

Erbicidări şi fertilizări suplimentare

„Costurile la hectarul de porumb şi floarea soarelui au crescut cu 15-20 la sută, faţă de 2010, ca urmare a majorării preţurilor la îngrăşămintele chimice
Aurel Placinschi, director al societăţii Moldova Ţigănaşi, judeţul Iaşi

La societatea agricolă Moldova Ţigănaşi din judeţul Iaşi, ultima inspecţie a culturilor de primăvară relevă un stadiu de dezvoltare a plantelor „în grafic”.

Potrivit lui Aurel Placinschi, directorul unităţii, densităţile culturilor sunt cele planificate: „Despre culturile de primăvară - porumb şi floarea soarelui - pot spune că starea de vegetaţie este bună, plantele sunt răsărite pe toată suprafaţa, iar densităţile sunt cele pe care le-am planificat”.

Reprezentantul societăţii Moldova Ţigănaşi susţine că, în continuare, se pune accent pe executarea unor erbicidări şi fertilizări suplimentare. „Pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor, atât la porumb cât şi la floarea soarelui, aplicăm tratamente cu fungicide: Royal Flo şi Apron, în completare cu insecticide Gaucho.

În vegetaţie, la floarea soarelui aplicăm două tratamente cu fungicide în cultura comercială şi trei-patru tratamente la loturile de hibridare. Produsele utilizate provin de la firmele Bayer, Syngenta, BASF şi DuPont”, explică Aurel Placinschi.

Evoluţia preţurilor la combustibili şi la inputuri şi-au lăsat amprenta asupra costurilor fermierilor. În cazul de faţă, reprezentantul Moldova Ţigănaşi afirmă că, în 2011, asistăm la o creştere a cheltuielilor cu circa 15-20 la sută.

Moldova Ţigănaşi are în exploatare un total de 4500 hectare cu cereale. Circa 500 ha sunt cultivate cu floarea soarelui, din care 250 ha reprezintă culturi hibride, iar alte 1500 ha sunt ocupate cu porumb, din care 450 ha sunt loturi de hibridare.


BACĂU

Costurile sub control

„Cele mai mari creşteri de cheltuieli sunt la carburanţi, îngrăşăminte şi fungicide, apoi la seminţe şi erbicide
Florin Dan Berbece, director general al societăţii Comcereal Bacău

Florin Dan Berbece, director general Comcereal Bacău, spune că starea actuală de vegetaţie a culturilor de porumb diferă în funcţie de perioada în care acestea au fost însămânţate. "Sunt încă suprafeţe întinse pe care nu au fost definitivate lucrările de semănat.

Acolo unde aceste lucrări au fost terminate în perioada optimă, plantele au la răsărire o culoare uşor gălbuie, fiind influenţate de temperaturile scăzute din timpul semănatului. Există premise pentru ca plantele să-şi revină şi să se obţină producţii bune”, explică Florin Dan Berbece.

În afară de perioada de însămânţare, un alt element hotărâtor care poate decide soarta viitoarelor recolte îl reprezintă abilitatea de a ţine costurile sub control, fără a face însă rabat de la calitate. În 2011, comparativ cu 2010, per ansamblu, costurile de producţie au suferit o corecţie, în sus, cu circa 15-20 la sută.

Directorul societăţii detaliază: „costurile au crescut accelerat, fiind influenţate de majorarea preţurilor la carburanţi şi inputuri, după cum urmează: carburaţi şi lubrifianţi 15-20 la sută, îngrăşăminte 10-20 la sută, seminţe 5-10 la sută, erbicide, fungicide şi alte produse 5-20 la sută”.
Din cele 350 de hectare deţinute de Comcereal Bacău, unitatea are cultivate cu porumb 130 de hectare.

 

ARAD

Răsărirea e excelentă! Dezvoltarea depinde de vreme

Cosmin Micu, administrator al societăţii Procereal Agrosan din localitatea Mănăştur, judeţul Arad, spune că în ferma proprie culturile de porumb şi de floarea soarelui se prezintă într-o stare de vegetaţie foarte bună.

„La ambele culturi avem o răsărire bună, porumbul numără 8-10 frunze, iar floarea soarelui are până în 10 frunze. De asemenea, porumbul are între 60.000 şi 62.000 de plante pe hectar, iar floarea soarelui între 58.000 şi 60.000 de plante pe hectar, deci eu apreciez că ambele culturi au evoluat foarte bine până în acest moment”, spune, mulţumit, Cosmin Micu.

Mai departe, dezvoltarea culturilor va depinde în mod covârşitor de starea vremii şi, în special, de precipitaţii.

În opinia lui Cosmin Micu, nici un fermier nu poate combate eficient efectele secetei decât prin irigaţii. Din păcate însă, acestea îi lipsesc. Totuşi, se bazează pe rezistenţa hibrizilor la secetă. „În primul rând, urmăresc tot timpul ce apare nou pe piaţă.

Apoi testez pe suprafeţe mai mici, după care, în anul următor, când sunt sigur de performanţe, însămânţez pe parcele mari. Spre exemplu, anul trecut, cu un hibrid de la Monsanto am obţinut producţii de 11.500 kg de porumb la hectar”, spune Cosmin Micu.

În afară de hibrizi, succesul unor recolte bogate mai depinde şi de fertilizările efectuate, dar şi de modul de executare a arăturilor. „În ceea ce priveşte fertilizarea, mai întâi am dat 450 kg îngrăşăminte complexe, aplicate prin împrăştiere, la pregătirea patului germinativ, apoi am mai dat 120 kg de azot odată cu semănatul porumbului.

Foarte importantă este şi executarea arăturilor, care, pentru a fi corespunzătoare trebuie făcute la o anumită adâncime. Sunt detalii care contează foarte mult mai târziu”, susţine Cosmin Micu.

Folosirea seminţei tratate este o altă condiţie esenţială. Dar cu ce produse? „La floarea soarelui am folosit sămânţă tratată cu Gaucho de la Bayer, iar la porumb, sămânţa a fost tratată cu Cruiser, de la Syngenta”, spune Cosmin Micu.

Privitor la evoluţia costurilor de producţie în anul în curs, comparativ cu 2010, interlocutorul nostru spune că încă n-a apucat să calculeze cu exactitate acest lucru. „La o primă vedere, în 2011, costurile sunt ceva mai mari însă nu ieşit din comun. N-am ajuns să calculez exact o evoluţie a cheltuielilor. Anul trecut, de exemplu, ştiu că am cheltuit 2500 lei/ha de porumb. Acum, estimez că ajung undeva la 2800 lei/ha”, mărturiseşte fermierul.

Procereal Agrosan exploatează o suprafaţă de 250 de hectare cu porumb şi alte 150 de hectare cu floarea soarelui.

 

Atenţie la buruieni şi la fitotoxicitate!

Semănatul în funcţie de data calendaristică, şi nu de temperaturile din sol, a făcut ca fenomenul de clocire a seminţelor să fie semnificativ în primăvara 2011, atât la floarea soarelui, cât şi la porumb.

Era de aşteptat, şi din păcate se confirmă, o explozie în apariţia buruienilor, odată cu încălzirea vremii şi cu precipitaţiile din această perioadă.

Este foarte important ca fiecare fermier să fie foarte atent la alegerea tipului de erbicid pe care intenţionează să îl folosească şi mai ales să facă uz de tot profesionalismul în alegerea momentului aplicării şi a dozei, astfel încât să se obţină efectul maxim şi să se elimine posibilitatea apariţiei fenomenelor de fitotoxicitate.

Ion Voinea, Product Manager, KWS Seminţe SRL

Vizualizat: 1527 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?