Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

FFA - Este timpul pentru soluţii

Publicat: 28 aprilie 2017 - 14:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

A zecea ediţie a „Forumului privind Viitorul Agriculturii” (Forum for the Future of Agriculture - FFA), desfăşurată la sfârşitul lunii martie a.c. la Bruxelles, cu tema centrală „E timpul pentru soluţii”, a vizat principalele direcţii ale politicilor viitoare în agricultură, precum şi susţinerea dezvoltării unei agriculturi sustenbile la nivel european şi global. 

FFA a reunit peste 1700 de participanţi: fermieri, reprezentanţi ai organizaţiilor civice, politicieni şi oameni de afaceri. Totodată, Syngenta a expus rezultatele de anul trecut ale proiectului “our Good Growth Plan”.

Forumului privind Viitorul AgriculturiiClick pe poza pentru galerie!
Importanţa FFA pentru agricultura şi mediul european şi mondial a fost recunoscută şi de către principalii vorbitori. Astfel, în alocuţiunea sa, Kofi Annan, cel de-al 7-lea Secretar General al ONU şi laureat al Premiului Nobel, observa că “după un deceniu, FFA a devenit un eveniment reper în dezbaterea problemelor agriculturii” şi a mulţumit public şi deschis companiilor precum Syngenta pentru implicarea în sprijinirea proiectelor care să susţină o agricultură durabilă. Reamintim că Syngenta este unul dintre iniţiatorii acestui Forum. Kofi Annan a mai avertizat asupra degradării calităţii mediului înconjurător, asupra nevoii de investiţii mai mari în ţările în curs de dezvoltare şi asupra unei atenţii sporite acordate nutriţiei: “la fel de important este ce mâncăm, nu numai cât mâncăm. Este nevoie să producem hrana într-o manieră care foloseşte cât mai eficient resursele naturale şi să asigurăm închiderea circuitului sistemelor lanţurilor valorice alimentare”.
Papa Francisc a transmis un mesaj prin care a subliniat dependenţa dintre viaţă şi producţia agricolă, precum şi importanţa sustenabilităţii producţiei agricole pentru generaţiile viitoare “pământul nu ne este moştenit de la predecesorii noştri, ci este împrumutat de la copiii noştri”. Tocmai de aceea Papa Francisc le-a cerut tuturor ”să ocrotească pământul şi să stabilească un legământ cu acesta pentru a fi aşa cum a vrut Domnul..., o sursă de viaţă pentru întreaga omenire”.
Impactului schimbărilor climatice asupra biodiversităţii şi protejarea naturii au fost alte teme importante discutate în cadrul FFA.
În cuvântul său, Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultură, a detaliat strategiile Politicii Agricole Comune (PAC) şi legatura acesteia cu implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Naţiunilor Unite. PAC reprezintă una dintre cele mai de succes politici ale EU, dar aceasta trebuie analizată în perspectiva viitoarei reforme şi aliniată cu ODD, iar economia circulară reprezintă un element şi un instrument important în acest sens. Comisarul european susţine păstrarea sprijinului financiar pentru fermierii europeni, dar a subliniat că aceste fonduri trebuie utilizate ţintit, iar actualul sistem de control şi sancţiuni trebuie transformat într-unul de angajament şi implicare activă: „PAC trebuie să definească obiectivele iar fermierii trebuie să aibă libertate să le aplice”, a sus Hogan. Deci fermierii trebuie să fie sprijiniţi financiar ca să-şi poată gestiona singuri şi corect resursele naturale.
Cu detalii privind discuţiile şi concluziile FFA vom reveni în numerele viitoare.

The Good Growth Plan - valoare prin sustenabilitate
Raportul privind rezultatele obţinute anul trecut în proiectul “our Good Growth Plan” a prezentat principalele direcţii ale planului Syngenta. Titlul raportului din acest an - “Aducem valoare prin sustenabilitate” - reflectă felul în care Syngenta îi sprijină pe fermieri să asigure hrană pentru o populaţie în creştere. The Good Growth Plan nu setează numai o direcţie asupra modului în care se poate aduce valoare sistemelor agricole sustenabile, ci şi măsoară rezultatele obţinute, cuantificând diferenţa. Au fost prezentate proiectele şi parteneriatele prin care Syngenta a contribuit la creşterea biodiversităţii la nivelul a 3,3 milioane de hectare şi a sprijinit cu soluţii şi programe îmbunătăţirea calitaţii solului pe 1,9 milioane de hectare. Prin “our Good Growth Plan” a ajutat, la nivel mondial, peste 16,6 milioane de fermieri mici, cărora le-a asigurat accesul la tehnologii şi la soluţii inovative pentru creşterea productivităţii şi a prosperităţii comunităţilor rurale din care aceştia fac parte, cu o creştere medie a productivităţii de 8%.
Planul Syngenta are şi o componentă educativă, cu proiecte şi programe prin care fermierii sunt instruiţi asupra utilizării tehnologiilor moderne şi folosirii în siguranţă a produselor pentru protecţia plantelor. Numai în 2016 au fost instruiţi 6,8 milioane de fermieri prin astfel de proiecte iar din 2013, de la lansarea the Good Growth Plan, au fost pregătiţi 17,2 milioane de fermieri.
Câteva dintre proiectele de succes prezentate la evenimentul Syngenta au vizat combaterea malariei în Africa prin soluţii inovative în controlul ţânţarilor. Proiectul a condus, încă din 2010, la o reducere a mortalităţii cu 29%. Măsurile preventive (cum ar fi utilizarea plaselor de protecţie) au fost dublate de folosirea insecticidelor piretroide. Dar utilizarea îndelungată a acestor pesticide a determinat şi apariţia unor forme rezistente. Pentru rezolvarea acestei probleme, Syngenta în parteneriat cu IVCC, lucrează la dezvoltarea unor soluţii inovative pentru combaterea rezistenţei ţânţarilor şi pentru protejarea populaţiei, prin dezvoltarea unui produs cu efect de durată: o singură aplicare oferă un control de cel puţin nouă luni, în comparaţie cu produsele convenţionale (efect de control de 2-3 luni).
Alte proiecte interesante pentru menţinerea biodiversităţii şi protejarea solului se desfăşoară pe aproape toate continentele lumii, din America de sud, până în Europa. Un proiect apropiat de ţara noastră este Contivo - un pachet de bune practici agricole pentru reducerea eroziunii şi păstrarea fertilităţii solului. Asupra acestui proiect, care se desfăşoară în Ungaria, precum şi asupra altor programe ale the Good Growth Plan, vom reveni în ediţiile viitoare.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 7 (190) din 15-30 aprilie 2017

Vizualizat: 356 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?