Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

FERTILIZANŢII FOLIARI - reţeta pentru 6 tone de RAPIŢĂ

Publicat: 19 martie 2018 - 02:02
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

O producţie medie la hectar de 6 tone la cultura de rapiţă! Pare uluitor, dar asta şi-a propus să obţină, în viitorul nu foarte îndepărtat, Dimitrie Muscă, omul recordurilor din agricultura românească. 

Şi are toate şansele să atingă acest obiectiv, l-a asigurat expertul israelian Eliezer Frumerman, fost director de ţară la Makhteshim Agan (actualul Adama), în prezent consultant privat şi un bun cunoscător al agriculturii de la noi.

Reţeta este oarecum la îndemână şi presupune utilizarea fertilizanţilor foliari. Dar nu orice fel de substanţe, ci un produs revoluţionar venit tocmai din Polonia, creaţia companiei Dr. Green. Chiar dacă nu se fereşte să recunoască faptul că nu vede mari beneficii prin utilizarea fertilizanţilor foliari, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici a acceptat provocarea polonezilor de a încerca produsul, cu gândul la cele 6 tone de rapiţă, producţie medie pe care nimeni nu pare să o mai fi realizat până în prezent în România. Pentru moment a înfiinţat un lot experimental pe 20 de hectare în care a utilizat produsul minune al celor de la Dr. Green. Iar rezultatele încep deja să se vadă. „Pe aceste suprafeţe, rădăcinile plantelor sunt mai lungi cu circa 15 cm faţă de tehnologia clasică. Dacă plantele aveau normal rădăcini de 20 cm, cele tratate cu Dr. Green aveau 35 cm şi erau mai bogate în perişori absorbanţi. Asta este foarte important pentru dezvoltarea ulterioară a plantelor, pentru că astfel vor avea cum să-şi extragă apa şi substanţele nutritive din sol. O rădăcină bună îţi asigură producţii bune”, susţine Dimitrie Muscă.

Dimitrie_Musca_b

 Beneficii economice

Într-adevăr, rolul fertilizanţilor foliari este de a stimula producţiile, îl completează Eliezer Frumerman. „E ca şi cum ai prepara o salată fără sare, piper, ulei şi lămâie. Ar fi fără gust. Culturile agricole sunt la fel, iar fertilizanţii foliari reprezintă valoarea adăugată. Ei ajută planta să obţină din sol toate elementele de care are nevoie pentru a-şi exprima potenţialul maxim de producţie”, consideră israelianul.
Suprafaţa totală însămânţată cu rapiţă la CAI Curtici în sezonul 2017-2018 este de 1.500 de hectare, iar cultura a rezistat foarte bine până acum. E drept că nici nu au fost presiuni deosebite. „Pe cele 20 de hectare experimentale, când am efectuat tratamentul cu tebuconazol, un litru pe hectar, am aplicat şi retardant de creştere, iar tot atunci am folosit şi substanţa celor de la Dr. Green. Asta se întâmpla la începutul lunii octombrie. Rapiţa arată excelent acum. Pe metrul pătrat densitatea este de circa 48 de plante. În mod normal ar trebui să obţinem o producţie între 5 şi 6 tone”, ne-a explicat inginerul agronom.
Formula celor de la Dr. Green conţine aminoacizi, vitamine şi alte substanţe care preiau controlul asupra plantei. O doză pentru un hectar conţine 200 grame de bohr, 100 grame de mangan, 50 grame de fier, 40 grame de zinc, 4 grame de cupru şi un gram de molibden. Toate aceste elemente ajung în final să fie absorbite de plante. Pe lângă faptul că plantele tratate cu acest produs vor fi mai sănătoase şi mai viguroase, ele vor aduce şi beneficii economice fermierului. „Din calculele noastre reiese că la 150 de lei investiţi pe fiecare hectar, este asigurat un câştig de 500 de lei, ca producţie, adică un profit net de 350 de lei!”, afirmă Grzegorz Witek, reprezentantul companiei poloneze.

01_b

 Un articol semnat de LIVIU GORDEA

Pentru mai multe detalii despre acest subiect citiţi articolul din revista Ferma nr. 3/207 (ediţia 15-28 februarie 2018)

Vizualizat: 2032 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?