Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Fermierul nu e fitopatolog!

Publicat: 07 septembrie 2017 - 13:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

• unde sunt laboratoarele de carantină?

Octavian Groza, directorul tehnic al fermei lui Gheorghe Ţuţuianu, din judeţul Călăraşi, susţine că agricultura are nevoie din nou de acele laboratoare de carantină care să emită prompt prognoze şi avertizări, pentru a le face fermierilor viaţa mai uşoară.

Octavian Groza_b

"Cândva a existat acest serviciu. Uneori fermierul nu poate determina cu precizie o boală sau un atac de dăunători, de aceea ar fi nevoie de aceste buletine de analiză. Ţin minte că după '89 au apărut acele staţii de teledetecţie care determinau condiţiile atmosferice, temperatura, umiditatea, corelate cu nişte grafice şi, colectând anumiţi parametri din câmp, se putea afla când este perioada optimă pentru apariţia bolilor sau a dăunătorilor", îşi aminteşte specialistul.
Anul trecut, acesta găsise o boală la grâu care făcea ravagii şi nimeni nu putea să o identifice. "Fermierul nu este specialist în fitopatologie. Sunt anumite boli care seamănă foarte mult între ele şi e nevoie de analize de laborator pentru a determina cu precizie despre ce este vorba. Eu m-am confruntat anul trecut cu această situaţie. Era vorba de înnegrirea bazei tulpinii grâului, boală ce nu poate fi combătută cu nici un fungicid. Există, se pare, totuşi un produs biologic ce a apărut acum într-o ţară non-europeană, iar americanii au fost şmecheri şi au cumpărat drepturile comerciale. Încercăm să aducem acest produs şi la noi în fermă", ne-a dezvăluit Octavian Groza.

Atenţie la amestecul de substanţe!
Şi mai există o problemă de care nimeni nu discută, în opinia acestuia. "Institutul de la Băneasa, când eram eu în ultimul an de facultate, făcea compatibilitatea pesticidelor. Erau specialişti care se ocupau cu asta, făceau compatibilitatea fizică, chimică şi biologică între substanţe şi ne dădeau apoi tabele în care reieşea clar ce substanţe pot fi amestecate. Atunci existau în jur de o sută de produse pe piaţa românească, iar acum avem câteva sute de produse şi mulţi nu ştiu în ce condiţii le pot folosi. Avem azi fermieri care nu conştientizează ce rău pot face dacă folosesc anumite substanţe. Am întâlnit anul acesta fermieri care şi-au distrus sute de hectare de cultură din cauza amestecului de substanţe care nu sunt compatibile. Amestecă cinci până la şapte produse, din care unele au şi trei substanţe active. Şi chiar dacă ei spun că sunt compatibile, eu le zic să ia un pahar şi să îl umple cu apă, cola, whisky, ţuică, vin şi să bea conţinutul. Toate acestea sunt compatibile, dar combinate dau un gust total neplăcut. Aşa se întâmplă şi cu plantele, care sunt supuse unui adevărat şoc", ne-a explicat agronomul.
Originar din Ocna Mureş,Octavian Groza a venit în Bucureşti pentru a studia Facultatea de Agronomie, pe care a absolvit-o în 1991, iar la ferma Lux Com a ajuns în toamna anului trecut.


HELICOVERPA - CAUZA CONTAMINĂRII PORUMBULUI CU AFLATOXINE
Pentru a rezolva unele probleme din fermă, Octavian Groza a apelat la serviciile unui institut din Cluj. "Nu au pentru răţişoară, din păcate, dar au pentru Helicoverpa nişte feromoni, iar noi anul trecut ne-am confruntat cu un atac deosebit de puternic al acestei omizi, foarte polifagă, care nu ataca de obicei porumbul, dar anul trecut a făcut ravagii la noi în fermă. Ştiu fermieri din Prahova, din Teleorman, din Giurgiu, din Ilfov, din Călăraşi care mi-au semnalat prezenţa acestui dăunător. Helicoverpa roade boabele de porumb aflate în stadiul de lapte-ceară, acestea mucegăiesc iar apoi apar fuzarioza, vertigiloza, penicillium, care creează aflatoxinele. Şi apoi s-au trezit că în port la Constanţa nu le primeşte marfa pentru că au aflatoxine peste medie", ne-a povestit Octavian Groza.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 15 (198) (1-15 septembrie)

Vizualizat: 62 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Mewi la Agromalim 2017

Mewi la Agromalim 2017

Compania Mewi, o prezenţă tradiţională la Agromalim, a expus anul acesta maşini şi utilaje agricole reprezentative, printre cele mai bine vândute din portofoliu: combina Fendt 6335C, tractorul Fendt Vario 939 de 390 CP, vârful de gamă din seria 900, tractorul Challenger modelul 875 ED de 600CP, noua versiune a tractorului Valtra de 125CP, seria N, motor în patru cilindri şi un încărcător frontal Merlo. Din gama utilajelor Horsch au fost expuse: cultivatorul dezmiriştitor Terrano 4MT cu lăţimea de lucru de 4 metri şi semănătoarea de păioase Pronto DC, cu sistem de semănat pe discuri şi cu pregătire frontală a terenului.
Anul 2017 a fost un an excelent din punct de vedere al vânzărilor iar Mewi continuă să îşi dezvolte echipa şi investeşte în pregătirea oamenilor de service pentru a fi mereu alături de fermieri.
Interviu cu Florin Văluşescu - manager regional Mewi.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Horsch – noutăţi pentru Agritechnica 2017 Prima zi la Agro Oltenia
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?