Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fermierul nu e fitopatolog!

Publicat: 07 septembrie 2017 - 13:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

• unde sunt laboratoarele de carantină?

Octavian Groza, directorul tehnic al fermei lui Gheorghe Ţuţuianu, din judeţul Călăraşi, susţine că agricultura are nevoie din nou de acele laboratoare de carantină care să emită prompt prognoze şi avertizări, pentru a le face fermierilor viaţa mai uşoară.

Octavian Groza_b

"Cândva a existat acest serviciu. Uneori fermierul nu poate determina cu precizie o boală sau un atac de dăunători, de aceea ar fi nevoie de aceste buletine de analiză. Ţin minte că după '89 au apărut acele staţii de teledetecţie care determinau condiţiile atmosferice, temperatura, umiditatea, corelate cu nişte grafice şi, colectând anumiţi parametri din câmp, se putea afla când este perioada optimă pentru apariţia bolilor sau a dăunătorilor", îşi aminteşte specialistul.
Anul trecut, acesta găsise o boală la grâu care făcea ravagii şi nimeni nu putea să o identifice. "Fermierul nu este specialist în fitopatologie. Sunt anumite boli care seamănă foarte mult între ele şi e nevoie de analize de laborator pentru a determina cu precizie despre ce este vorba. Eu m-am confruntat anul trecut cu această situaţie. Era vorba de înnegrirea bazei tulpinii grâului, boală ce nu poate fi combătută cu nici un fungicid. Există, se pare, totuşi un produs biologic ce a apărut acum într-o ţară non-europeană, iar americanii au fost şmecheri şi au cumpărat drepturile comerciale. Încercăm să aducem acest produs şi la noi în fermă", ne-a dezvăluit Octavian Groza.

Atenţie la amestecul de substanţe!
Şi mai există o problemă de care nimeni nu discută, în opinia acestuia. "Institutul de la Băneasa, când eram eu în ultimul an de facultate, făcea compatibilitatea pesticidelor. Erau specialişti care se ocupau cu asta, făceau compatibilitatea fizică, chimică şi biologică între substanţe şi ne dădeau apoi tabele în care reieşea clar ce substanţe pot fi amestecate. Atunci existau în jur de o sută de produse pe piaţa românească, iar acum avem câteva sute de produse şi mulţi nu ştiu în ce condiţii le pot folosi. Avem azi fermieri care nu conştientizează ce rău pot face dacă folosesc anumite substanţe. Am întâlnit anul acesta fermieri care şi-au distrus sute de hectare de cultură din cauza amestecului de substanţe care nu sunt compatibile. Amestecă cinci până la şapte produse, din care unele au şi trei substanţe active. Şi chiar dacă ei spun că sunt compatibile, eu le zic să ia un pahar şi să îl umple cu apă, cola, whisky, ţuică, vin şi să bea conţinutul. Toate acestea sunt compatibile, dar combinate dau un gust total neplăcut. Aşa se întâmplă şi cu plantele, care sunt supuse unui adevărat şoc", ne-a explicat agronomul.
Originar din Ocna Mureş,Octavian Groza a venit în Bucureşti pentru a studia Facultatea de Agronomie, pe care a absolvit-o în 1991, iar la ferma Lux Com a ajuns în toamna anului trecut.


HELICOVERPA - CAUZA CONTAMINĂRII PORUMBULUI CU AFLATOXINE
Pentru a rezolva unele probleme din fermă, Octavian Groza a apelat la serviciile unui institut din Cluj. "Nu au pentru răţişoară, din păcate, dar au pentru Helicoverpa nişte feromoni, iar noi anul trecut ne-am confruntat cu un atac deosebit de puternic al acestei omizi, foarte polifagă, care nu ataca de obicei porumbul, dar anul trecut a făcut ravagii la noi în fermă. Ştiu fermieri din Prahova, din Teleorman, din Giurgiu, din Ilfov, din Călăraşi care mi-au semnalat prezenţa acestui dăunător. Helicoverpa roade boabele de porumb aflate în stadiul de lapte-ceară, acestea mucegăiesc iar apoi apar fuzarioza, vertigiloza, penicillium, care creează aflatoxinele. Şi apoi s-au trezit că în port la Constanţa nu le primeşte marfa pentru că au aflatoxine peste medie", ne-a povestit Octavian Groza.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 15 (198) (1-15 septembrie)

Vizualizat: 386 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?