Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fermierul nu e fitopatolog!

Publicat: 07 septembrie 2017 - 13:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

• unde sunt laboratoarele de carantină?

Octavian Groza, directorul tehnic al fermei lui Gheorghe Ţuţuianu, din judeţul Călăraşi, susţine că agricultura are nevoie din nou de acele laboratoare de carantină care să emită prompt prognoze şi avertizări, pentru a le face fermierilor viaţa mai uşoară.

Octavian Groza_b

"Cândva a existat acest serviciu. Uneori fermierul nu poate determina cu precizie o boală sau un atac de dăunători, de aceea ar fi nevoie de aceste buletine de analiză. Ţin minte că după '89 au apărut acele staţii de teledetecţie care determinau condiţiile atmosferice, temperatura, umiditatea, corelate cu nişte grafice şi, colectând anumiţi parametri din câmp, se putea afla când este perioada optimă pentru apariţia bolilor sau a dăunătorilor", îşi aminteşte specialistul.
Anul trecut, acesta găsise o boală la grâu care făcea ravagii şi nimeni nu putea să o identifice. "Fermierul nu este specialist în fitopatologie. Sunt anumite boli care seamănă foarte mult între ele şi e nevoie de analize de laborator pentru a determina cu precizie despre ce este vorba. Eu m-am confruntat anul trecut cu această situaţie. Era vorba de înnegrirea bazei tulpinii grâului, boală ce nu poate fi combătută cu nici un fungicid. Există, se pare, totuşi un produs biologic ce a apărut acum într-o ţară non-europeană, iar americanii au fost şmecheri şi au cumpărat drepturile comerciale. Încercăm să aducem acest produs şi la noi în fermă", ne-a dezvăluit Octavian Groza.

Atenţie la amestecul de substanţe!
Şi mai există o problemă de care nimeni nu discută, în opinia acestuia. "Institutul de la Băneasa, când eram eu în ultimul an de facultate, făcea compatibilitatea pesticidelor. Erau specialişti care se ocupau cu asta, făceau compatibilitatea fizică, chimică şi biologică între substanţe şi ne dădeau apoi tabele în care reieşea clar ce substanţe pot fi amestecate. Atunci existau în jur de o sută de produse pe piaţa românească, iar acum avem câteva sute de produse şi mulţi nu ştiu în ce condiţii le pot folosi. Avem azi fermieri care nu conştientizează ce rău pot face dacă folosesc anumite substanţe. Am întâlnit anul acesta fermieri care şi-au distrus sute de hectare de cultură din cauza amestecului de substanţe care nu sunt compatibile. Amestecă cinci până la şapte produse, din care unele au şi trei substanţe active. Şi chiar dacă ei spun că sunt compatibile, eu le zic să ia un pahar şi să îl umple cu apă, cola, whisky, ţuică, vin şi să bea conţinutul. Toate acestea sunt compatibile, dar combinate dau un gust total neplăcut. Aşa se întâmplă şi cu plantele, care sunt supuse unui adevărat şoc", ne-a explicat agronomul.
Originar din Ocna Mureş,Octavian Groza a venit în Bucureşti pentru a studia Facultatea de Agronomie, pe care a absolvit-o în 1991, iar la ferma Lux Com a ajuns în toamna anului trecut.


HELICOVERPA - CAUZA CONTAMINĂRII PORUMBULUI CU AFLATOXINE
Pentru a rezolva unele probleme din fermă, Octavian Groza a apelat la serviciile unui institut din Cluj. "Nu au pentru răţişoară, din păcate, dar au pentru Helicoverpa nişte feromoni, iar noi anul trecut ne-am confruntat cu un atac deosebit de puternic al acestei omizi, foarte polifagă, care nu ataca de obicei porumbul, dar anul trecut a făcut ravagii la noi în fermă. Ştiu fermieri din Prahova, din Teleorman, din Giurgiu, din Ilfov, din Călăraşi care mi-au semnalat prezenţa acestui dăunător. Helicoverpa roade boabele de porumb aflate în stadiul de lapte-ceară, acestea mucegăiesc iar apoi apar fuzarioza, vertigiloza, penicillium, care creează aflatoxinele. Şi apoi s-au trezit că în port la Constanţa nu le primeşte marfa pentru că au aflatoxine peste medie", ne-a povestit Octavian Groza.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 15 (198) (1-15 septembrie)

Vizualizat: 345 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?