Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fermierii recunosc calitățile hibridului de porumb siloz ES FERIA

Publicat: 28 martie 2016 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În ultimii ani, în România, sectorul zootehnic a suferit transformări care l-au dus într-un moment critic din punct de vedere al productivității și profitabilității, indiferent de tipul de zootehnie despre care discutăm. Particular vorbind, sectorul creșterii bovinelor pentru lapte este în continuare într-o cădere liberă, iar fermierii trebuie să profite de orice avantaj pentru a putea rezista pe piață, în condițiile unor prețuri ale laptelui aflate într-o fluctuație continuă.

Click pe poza pentru galerie!

O producție profitabilă de lapte începe în câmp. Cei mai buni crescători de vaci știu că în managementul hrănirii vacilor există două momente foarte importante: ziua în care sunt aleși hibrizii și ziua în care este recoltat porumbul pentru siloz. Aceste etape influențează calitatea furajului care va fi oferit vacilor pe parcursul unui an întreg și care va genera producția de energie și de lapte pe care fermierii o așteaptă.

Sondaj de opinie în rândul crescătorilor de vaci pentru lapte
EURALIS vine astfel în sprijinul crescătorilor de bovine din România cu hibrizi de înaltă performanță.
Părerea fermierilor cu privire la calitatea hibrizilor pe care îi comercializăm este foarte importantă pentru noi, întrucât aceștia devin formatori de opinie în zonele în care activează. Astfel, Euralis a inițiat un sondaj de opinie în rândul crescătorilor de vaci pentru lapte din centrul României.

Calitatea și pretabilitatea în hrana animalelor
Rezultatele sondajului de opinie cu privire la calitatea și pretabilitatea hibridului de porumb pentru siloz ES FERIA (FAO 550) în furajarea animalelor sunt următoarele:
• 9 din 10 fermieri au constatat că hibridul ES Feria (FAO 550) are, în câmp, un aspect cultural integru și omogen, apreciind îndeosebi masa foliară și știuleții produși.
• 8 din 10 fermieri declară că procesele de recoltare, tocare și mărunțire a culturii au decurs foarte bine și apreciază calitatea silozului obținut ca fiind foarte bună. În mod particular, 1 din 10 fermieri intervievați a combinat silozul de porumb cu siloz din cel mai nou hibrid de sorg, de la Euralis, BMG GOLD X, obținând rezultate excelente, mult mai economice.
• La întrebarea ”Cum evaluați talia hibrizilor Euralis folosiți pentru obținerea silozului?”, 10 din 10 fermieri au evaluat acest aspect ca fiind foarte bun, punctând faptul că producția volumică este una dintre cele mai importante caracteristici ale unei producții bune de porumb siloz și faptul că datorită unei tulpini relativ subțiri, însă deosebit de rezistentă la frângere, recoltarea a decurs excelent, fără probleme.
• Din punct de vedere al compoziției chimice:
- pentru 8 din 10 cultivatori, conținutul ridicat de amidon al hibridului ES FERIA este cel mai important;
- 1 din 10 fermieri apreciază conținutul de proteină al silozului de porumb EURALIS;
- doar pentru 1 din 10 fermieri conținutul de fibră este cel mai important.
• 8 din 10 fermieri consideră că digestibilitatea silozului obținut din hibridul ES FERIA se ridică la o valoare foarte bună.
• 10 din 10 fermieri intervievați spun că raportul dintre știulete și planta întreagă este foarte bun, acesta reprezentând peste 40% din greutatea totală a plantei.
• 10 din 10 utilizatori de siloz din porumb EURALIS concluzionează că, prin comparație cu alți hibrizi, palatabilitatea acestuia se ridică la cel mai înalt nivel.
• 10 din 10 cultivatori caracterizează hibrizii EURALIS ca fiind deosebit de rezistenți pe întregul ciclu de vegetație, apreciind cu precădere rezistența la frângere și la cădere, precum și toleranța desăvârșită la secetă.
• 9 din 10 fermieri consideră că fermentația lactică a silozului recoltat se ridică la un nivel excelent, fiind predominantă, echilibrată, eliminând astfel necesitatea de culturi lactice suplimentare.
• La întrebarea ”Cum evaluați, pe o scală de la 1 la 10, raportul financiar dintre investiția la hectar și producția de porumb siloz obținută?”, hibridul ES FERIA a obținut o notă medie de 9,60.POTENȚIAL DE PRODUCȚIE: 100.000 KG MASĂ VERDE/HA
ES FERIA (FAO 550)  este un hibrid de porumb pentru siloz cu un puternic caracter ”stay green”, are pornire viguroasă în vegetație, dezvoltă plante viguroase pe întreaga perioadă de vegetație, oferă producții mari de masă verde cu raport optim între știuleți și plantă, conținut optim de substanță uscată și palatabilitate foarte bună. Înalțimea plantei atinge 325 cm.
În ceea ce privește toleranța la boli, acest hibrid este deosebit de tolerant la Fusarium, Helminthosporium dar și Ustilago. ES FERIA este un hibrid cu un potențial de producție de până la 100.000 kg masă verde/ha. Densitatea recomandată la semănat este de 80.000 de boabe germinabile/ha.
Articol publicat in revista Ferma nr.5(166) 15 - 31 martie 2016

Vizualizat: 1032 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?