Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fermierii pun sub brazdă sămânţa marilor recolte

Publicat: 15 octombrie 2013 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cu puţinul câştigat după un an de trudă, agricultorii români au dat startul însămânţărilor de toamnă

Click pe poza pentru galerie!

Recoltele bogate adunate în anul agricol care tocmai s-a încheiat nu le-au adus agricultorilor români banii suficienţi pentru a pune baza viitoarelor producţii. Aceştia au pornit campania însămânţărilor de toamnă timid şi cu speranţa unui an agricol mai bun pentru ei.

 

CONSTANŢA
Rapiţa aşteaptă ploaia ca să răsară

Constănţenii au însămânţat orzul pe circa 80% din suprafaţa propusă şi pe alocuri s-a început semănatul şi la grâu, ne-a spus preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Privaţi de Cereale şi Plante Oleaginoase, Gheorghe Lămureanu. Acesta va înfiinţa în această toamnă 800 ha de grâu, 200 ha de orz şi alte 200 ha de rapiţă. „Rapiţa este semănată, dar stă ca în sac, aşteptând ploaia. Anul acesta, spre deosebire de anul trecut, s-a lucrat mai uşor pământul datorită precipitaţiilor din luna iunie. Însă, toată sămânţa s-a pus pe teren uscat şi nu a beneficiat de umiditatea necesară pentru răsărire”, ne-a spus Gheorghe Lămureanu.

Liderul agricultorilor constănţeni a pregătit patul germinativ pentru culturile de toamnă în mod tradiţional. „Am avut un an mai bun din punct de vedere al precipitaţiilor şi am făcut arăturile în condiţii mai bune decât anul trecut. Totuşi, pe jumătate din suprafaţă am arat terenul, pe cealaltă jumătate am scarificat, iar acolo unde s-a putut, am semănat dintr-o singură trecere. Cu toate astea, am consumat parcă mai puţină motorină decât anul trecut. Probabil ne-a ajutat Dumnezeu, fiindcă anul ăsta nu am primit deloc subvenţii la motorină. De altfel, fermierii plătesc până şi taxa de drum la utilaje ca şi pentru un autoturism”, spune fermierul.

 

SATU MARE
Rapiţa e în trei frunze

Nici în nord-vestul ţării agricultorii nu au întârziat cu înfiinţarea culturilor de toamnă. Dacă grâul încă stă în sac, rapiţa a ajuns într-un stadiu de vegetaţie promiţător. Alexandru Erdei, fermier din localitatea Chereuşa, judeţul Satu Mare, a semănat rapiţa pe 40 ha şi a pregătit terenul pentru a înfiinţa şi 140 ha de grâu. „Pentru rapiţă am făcut o arătură de 22 cm, apoi am prelucrat solul cu un combinator şi abia apoi am semănat.

Am încercat şi tehnologia Minimum Tillage, dar totuşi am avut rezultate mai bune cu arătura, cu lucrările clasice. Anul trecut, din cauza secetei nu am semănat deloc rapiţă, dar acum pornirea este mult mai bună. Cultura este răsărită, se sflă deja în stadiul de trei frunze”, ne-a spus Alexandru Erdei. Acesta pregăteşte terenul şi pentru însămânţarea grâului. „Cultura premergătoare a fost porumbul. Vom pregăti terenul cu disc greu, după care trecem cu combinatorul şi semănăm”, spune fermierul sătmărean.

 

TELEORMAN
Grâul rămâne pe locul I

În sudul judeţului Teleorman a început semănatul grâului, circa 16.000 ha fiind cultivate cu această plantă cerealieră, dintr-o suprafaţă totală programată de 168.250 ha, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură, Stelian Găină.

Potrivit acestuia, ca şi în anii trecuţi, grâul rămâne pe primul loc în topul preferinţelor fermierilor teleormăneni, fiind încurajaţi de producţia de peste 3.250 kg/ha obţinută în acest an. De altfel, aceasta a fost una dintre cele mai bune recolte la grâu din ultimii 10 ani. De asemenea, în judeţ au fost însămânţate cu rapiţă peste 25.000 ha şi aproape 7.900 ha au fost cultivate cu orz, deşi lucrările au fost îngreunate de lipsa îndelungată a precipitaţiilor.

 

ARGEŞ
Arătura este o necesitate

Mihai Ion, preşedintele societăţii agricole Ceresi Mirosi din judeţul Argeş, ne-a spus că unitatea pe care o administrează a lucrat în anul agricol 2012-2013 o suprafaţă totală de 1.941 ha. Dintre acestea, în toamna anului trecut 192 ha au fost cultivate cu orz, 53 ha cu rapiţă, 825 ha cu grâu, 155 ha cu triticale, 545 ha cu porumb şi 30 ha cu sorg.

În această toamnă, fermierul a alocat circa 800 ha culturilor de grâu, de rapiţă şi de triticale şi spune că patul germinativ a fost pregătit cu mare greutate din cauza secetei prelungite. „Din cauza lipsei precipitaţiilor am făcut cu greu lucrările solului. În medie, a plouat 6 litri/mp, iar noi am fi avut nevoie de circa 30 litri. Am arat, am scarificat, am semănat şi am tăvălugit”, ne-a explicat Mihai Ion.

Fermierul spune că, deşi se recomandă lucrări minime pentru păstrarea apei în sol, nu poate renunţa la arătură. „Într-un an am mers doar cu scarificator şi semănat, dar am avut producţii mai slabe decât în anul în care am făcut şi arătura; depinde şi de zone, de tipul de sol”. Din cele 200 ha însămânţate cu rapiţă, plantele i-au răsărit doar pe 50 ha.

„De când am semănat şi până acum nu a plouat deloc. Rapiţa a răsărit doar acolo unde era umiditate în sol. Pentru protecţia culturii am aplicat insecticid la semănat şi imediat după răsărire, pentru că pe timp de secetă apar şi dăunătorii. Iar după răsărirea completă, dacă va răsări, voi aplica fertilizantul foliar Terra Sorb, pentru a-i asigura o bună înrădăcinare înainte de intrarea în iarnă”, a adăugat Mihai Ion.

 

SĂLAJ
Suprafaţa cultivată cu grâu e în creştere

Suprafaţa ce urmează a fi însămânţată cu grâu în această toamnă, în Sălaj, va fi cu aproape 2.200 ha mai mare decât cea de anul trecut, până la circa 8.000 ha, potrivit estimărilor Direcţiei Agricole Sălaj. „În toamna acestui an, urmează să fie însământaţe 7.920 ha cu grâu, cu 2.179 ha mai mult decât în anul agricol 2012-2013.

Cu orz sunt programate a fi însămânţate 570 ha, mult mai puţin faţă de cele 1.565 ha semănate în toamna anului 2012”, a declarat Valentin Duca, directorul Direcţiei Agricole Sălaj, citat de Agerpres. Acesta a subliniat că terenurile din judeţ sunt încadrate în clase reduse de fertilitate, motiv pentru care trebuie acordată o atenţie deosebită din partea agricultorilor atât la pregătirea pentru însămânţare, cât şi la modul de aplicare a îngrăşămintelor.


BIHOR
Fermierii pariază pe triticale

Agricultorul Florin Ciurdariu din Cihei, judeţul Bihor, ne-a spus că în noul an agricol va miza pe grâu şi pe triticale, aceasta din urmă fiind considerată o cultură destul de rentabilă. „Am semănat rapiţă pe 150 ha, voi mai pune grâu pe 400 ha şi triticale pe 300 ha. După ce am lucrat pământul cu scarificatorul, am semănat direct. Rapiţa este răsărită deja, am început semănatul şi la triticale, iar următorul va fi grâul.

Triticalele sunt cerealele care la această dată stau destul de bine pe piaţă, este o cultură fără mari pretenţii şi răspunde foarte bine la o tehnologie nu prea costisitoare. În plus, terenurile pe care lucrăm au un pH foarte mic, de 4,9, aşa că aici nu poţi veni cu o cultură pretenţioasă. Producţia de triticale se valorifică destul de bine şi pentru că este un produs destinat zooteniei iar aici clienţii sunt suficienţi”, ne-a spus Florin Ciurdariu.

 

INFO

GRÂUL
Cerinţe la însămânţare

Plante premergătoare. Terenul trebuie eliberat mai devreme de cultura premergătoare, să fie cât mai curat de buruieni, iar solul să aibă însuşiri chimice şi fizice îmbunătăţite, cu un conţinut mare în substanţe organice şi nutritive. Cele mai bune premergătoare pentru grâul de toamnă sunt leguminoasele pentru boabe şi furaj (mazăre, borceag, fasole, soia), rapiţa de toamnă, coriandrul, muştarul, macul, inul.

La noi, ponderea în asolament a premergătoarelor bune pentru grâu a scăzut foarte mult, rapiţa, floarea soarelui şi hibrizii de porumb timpurii devenind acum principalele premergătoare. Sfecla de zahăr şi hibrizii târzii de porumb sunt mai puţin indicaţi, dar încă mai ocupă o pondere importantă în asolament. Se evită terenurile infestate de boli transmisibile (tăciunele, mălura) sau cele tratate cu erbicide cu efect remanent persistent.

Pregătirea terenului pentru semănat, în actualele condiţii climatice, a devenit o provocare pentru fermieri. Cerealele de toamnă au nevoie de un sol afânat la 20 cm adâncime, mediu mărunţit, nivelat, cu un pat germinativ mărunţit mai fin, pentru a permite semănatul în bune condiţii.
Seminţele trebuie să fie certificate, minim din categoria biologică înmulţirea a II-a, cu puritate biologică de minim 99% şi capacitate germinativă de peste 90%. Desimile de semănat vor fi mai mari la semănatul în uscat, în afara epocii de semănat sau în condiţii nefavorabile de pregătire a patului germinativ.

Ion VOINEA
Product Manager KWS Seminţe

Vizualizat: 1045 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!