Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fermierii „încasează” primii loviturile vremii

Publicat: 10 mai 2017 - 15:27
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Natura ne dă viață, ea ne protejează. Și noi cum o tratăm?! O poluăm (eliberăm în atmosferă gaze cu efect de seră, aruncăm gunoaie necontrolat etc.), o defrișăm (fenomen care a luat amploare în România), distrugem cursurile de apă de la munte (pentru mini-hidrocentrale). Și atunci ne mai mirăm de ce avem surprize neplăcute din partea vremii? Orice manifestare a condițiilor climatice tot din Natură fac parte. 

Tanymecus, porumbul și vremea schimbătoare
Pe 16 aprilie, când toată lumea sărbătorea Învierea Domnului, fermierii din sudul și sud-estul țării erau într-o cursă contra cronometru, să bage sub brazdă semințele de porumb, înainte de a veni frontul de ploi. În ultimul deceniu, tendința fermierilor este de a semăna păpușoiul cât mai devreme cu putință. Rațiunea este una simplă: încearcă să evite arșița în perioada apariției polenului. Pe de altă parte, încearcă să scape de atacul rățișoarei porumbului - Tanymecus dilaticollis.
Există soluții tehnologice pentru semănatul timpuriu al porumbului. Există și hibrizi toleranți la temperaturile mai scăzute din primele faze de vegetație a plantelor. Dar ce facem când ne pomenim cu temperaturi prea scăzute după semănat sau, mai rău, după ce plantele de porumb au apucat să răsară? Iată că anul acesta temerile fermierilor prind contur. Dacă pe 16 aprilie, în zona de sud-est a țării, temperatura a depășit 20oC, a doua zi a plouat, iar până spre seară temperatura nu a depășit valoarea de 5oC. Deci 15 grade diferență de la o zi la alta. Pe 18 aprilie, temperatura a depășit 12oC, iar în zilele următoare temperaturile au scăzut mult sub normalul perioadei, sub 0oC. Oarecum se repetă situația din primăvara anului trecut, când o parte din fermieri au reușit să semene porumbul înainte de ploi, în timp ce alții au semănat cu întârziere din cauza ploilor. Spre deosebire de anul trecut, acum și frigul pune probleme. Mai ales în cazul porumbului răsărit.

Plantele sunt într-un permanent dezavantaj față de insectele dăunătoare
An de an, prin verigile tehnologice pe care le aplică, fermierii încearcă să creeze premisele pentru o răsărire uniformă a plantelor și o dezvoltare foarte bună a porumbului în primele faze de vegetație. Dar cu toată tehnologia de care dispunem, cu toată mecanizarea modernă, computerizată care este în dotarea fermelor mari, dar și mijlocii, în ciuda dezvoltării din ce în ce mai mari a agriculturii de precizie, vremea nu poate fi controlată.
Între planta de porumb și principalul ei dăunător din sudul și estul țării (Tanymecus dilaticollis) nu există egalitate sau echilibru. În primul rând, porumbul are nevoie de ocrotire pe întreaga perioadă de vegetație. Primind grija de care are nevoie, porumbul poate da recolte pe măsură. Insectele în schimb nu au nevoie de oameni pentru a supraviețui, din contră, oamenii fac tot ce le stă în putință ca să le omoare, pentru a scădea rezerva biologică de la un an la altul.
Ce se întâmplă în cazul unei primăveri capricioase, când după o perioadă călduroasă, vine un val de frig? Porumbul semănat prea devreme, fie răsare mai târziu, fie are o dezvoltare mai lentă (în cazul în care frigul a venit după răsărirea plantelor). În schimb, adulții de Tanymecus, activi în zilele călduroase și secetoase (cele mai favorabile condiții), când vine frigul, se ascund sub bulgării de pământ sau în crăpăturile solului, până la 15 cm adâncime. Plantele de porumb nu se pot „ascunde”. Când temperatura crește brusc, în multe cazuri la fel de brusc cum a venit și frigul, insectele ies din ascunziș și sunt în căutare de hrană. Când vine căldura brusc, după o perioadă friguroasă, plantele de porumb nu pot să crească „brusc”. Și atunci atacul de rățișoară este pe măsură, culturile aflate în primele faze de vegetație (până în patru frunze) suferă, putând fi chiar compromise total.

Omul - dușman și totodată ”prieten” al rățișoarei
După ce insectele se hrănesc, urmează reproducerea, femelele depun ouăle, izolat sau în grupe de câte 10 ouă. O femelă poate depune până la 100 de ouă, la mică adâncime în sol sau sub bulgării de pământ. Larvele apar la 1-4 săptămâni de la depunerea ouălor și se hrănesc cu rădăcinile de porumb. Atacul larvelor nu este important din punct de vedere economic, prin urmare acestea sunt „invizibile” omului. Pe măsură ce se dezvoltă, larvele coboară în sol (acest lucru se petrece odată cu dezvoltarea sistemului radicular al plantelor), ajungând până la adâncimea unde adulții noii generații vor ierna (la 40-60 cm, uneori și la 100 cm). Acesta este motivul pentru care această specie de insecte are așa mare succes și care a dezvoltat populații numeroase în pofida încercărilor omului de a o combate.
Dar indirect, omul este cel care a ajutat aceste insecte. Prin creșterea suprafețelor cu porumb semănate în monocultură sau prin neaplicarea tratamentului semințelor an de an. Evident, știm cu toții că e foarte posibil să nu mai avem deloc alternativă de tratat sămânța în viitor, dacă nu se va ajunge la un acord privind neonicotinoidele, la nivelul UE. Din nou, „avantaj” Tanymecus dilaticollis.

Porumbul are nevoie de protecție în primele faze de vegetație!
Tratamentul semințelor de porumb asigură o bună protecție a plantelor în primele faze de vegetație, împotriva atacului acestui dăunător, în ciuda vremii imprevizibile, în perioada când acestea se află în primele faze de vegetație (BBCH 10-BBCh 14). Fără această protecție, este greu să obții recolte ridicate de porumb. În ultimii ani, în mass-media, s-au vehiculat fel și fel de variante pentru înlocuirea tratamentului semințelor. Până acum nici una dintre ele nu a fost omologată, deoarece a „picat” testul în condiții de infestare ridicată cu dăunători. Nu există variantă de combatere a Tanymecus în condiții de atac moderat, de exemplu. Ori merge în toate condițiile de atac, inclusiv atac ridicat, ori nu merge deloc. Până acum nu s-a găsit alternativa la tratamentul semințelor cu produse sistemice. Drept urmare, în fiecare primăvară, România este nevoită să ceară derogări pentru tratamentul semințelor de porumb.
Vremea din ce în ce mai imprevizibilă primăvara, cum este și în acest an, face și mai dificilă prevenirea atacului rățișoarei. Semănatul mai timpuriu al porumbului nu garantează succesul în lupta cu Tanymecus. Oricât de tehnologizați am fi, nu reușim să controlăm vremea, care este din ce în ce mai schimbătoare.

Activitate intensă a rățișoarei porumbului
Foto 1: Activitate intensă a rățișoarei porumbului la suprafața solului, ca urmare a temperaturilor ridicate (11 aprilie)

insectele se ascund sub bulgării de pământ
Foto 2: În condiții nefavorabile, insectele se ascund sub bulgării de pământ sau în crăpăturile solului

Plante de porumb care suferă din cauza temperaturilor scăzute
Foto 3: Plante de porumb care suferă din cauza temperaturilor scăzute
Sursa foto: www.extension.entm.purdue.edu


LUPTA CU DĂUNĂTORII ESTE DIN CE ÎN CE MAI ANEVOIOASĂ
Cercetări recente privind impactul schimbărilor climatice asupra agroecosistemelor au scos în evidență că aceste variații climatice defavorizează plantele de cultură (inclusiv porumbul) și favorizează multe specii de insecte dăunătoare. Am făcut referire la aceste studii în alte articole.
Națiunile globului pământesc nu au căzut la un consens privind reducerea emisiei gazelor cu efect de seră (evident din motive economice). Primii care „încasează” loviturile extremelor climatice sunt fermierii. La noi în țară ar trebui oprite defrișările, care par a fi scăpat de sub control în ultimii ani. În multe zone montane, pădurile au dispărut cu totul. În alte zone mai circulate, pădurea este „rărită”. Indirect, defrișările pot favoriza dăunătorii culturilor agricole, cum este și cazul rățișoarei porumbului. Defrișările contribuie și ele la aceste schimbări climatice. Iar primii care suferă, sunt tot fermierii, inclusiv cultivatorii de porumb.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 8 (191) din 1-14 mai 2017

Vizualizat: 442 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?