Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

FERMIERII „încasează” primii LOVITURILE VREMII

Publicat: 04 mai 2017 - 10:10
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

VREMEA SCHIMBĂTOARE şi DĂUNĂTORII pun în dificultate fermierii români. Oricât de mult ar investi aceştia în tehnologie, tratamente şi alte “combinaţii” câştigătoare, este destul de greu să lupte cu acestea. 

Pe 16 aprilie, când toată lumea sărbătorea Învierea Domnului, fermierii din sudul şi sud-estul ţării erau într-o cursă contra cronometru, să bage sub brazdă seminţele de porumb, înainte de a veni frontul de ploi. În ultimul deceniu, tendinţa fermierilor este de a semăna păpuşoiul cât mai devreme cu putinţă. Raţiunea este una simplă: încearcă să evite arşiţa în perioada apariţiei polenului. Pe de altă parte, încearcă să scape de atacul răţişoarei porumbului - Tanymecus dilaticollis.
Există soluţii tehnologice pentru semănatul timpuriu al porumbului. Există şi hibrizi toleranţi la temperaturile mai scăzute din primele faze de vegetaţie a plantelor. Dar ce facem când ne pomenim cu temperaturi prea scăzute după semănat sau, mai rău, după ce plantele de porumb au apucat să răsară? (…)

ratisoara-pe-sol_b

Activitate intensă a răţişoarei porumbului la suprafaţa solului, ca urmare a temperaturilor ridicate (11 aprilie)

Lupta cu Tanymecus nu e deloc uşoară
Între planta de porumb şi principalul ei dăunător din sudul şi estul ţării (Tanymecus dilaticollis) nu există egalitate sau echilibru.
Ce se întâmplă în cazul unei primăveri capricioase, când după o perioadă călduroasă, vine un val de frig? Porumbul semănat prea devreme, fie răsare mai târziu, fie are o dezvoltare mai lentă (în cazul în care frigul a venit după răsărirea plantelor). În schimb, adulţii de Tanymecus, activi în zilele călduroase şi secetoase (cele mai favorabile condiţii), când vine frigul, se ascund sub bulgării de pământ sau în crăpăturile solului, până la 15 cm adâncime.

ratisoara-se-ascunde_b

În condiţii nefavorabile, insectele se ascund sub bulgării de pământ sau în crăpăturile solului

Plantele de porumb nu se pot „ascunde”. Când temperatura creşte brusc, în multe cazuri la fel de brusc cum a venit şi frigul, insectele ies din ascunziş şi sunt în căutare de hrană. Când vine căldura brusc, după o perioadă friguroasă, plantele de porumb nu pot să crească „brusc”. Şi atunci atacul de răţişoară este pe măsură, culturile aflate în primele faze de vegetaţie (până în patru frunze) suferă, putând fi chiar compromise total. (…)

porumb-sufera-de-frig_b

Plante de porumb care suferă din cauza temperaturilor scăzute

Porumbul are nevoie de protecţie în primele faze de vegetaţie!
Tratamentul seminţelor de porumb asigură o bună protecţie a plantelor în primele faze de vegetaţie, împotriva atacului acestui dăunător, în ciuda vremii imprevizibile, în perioada când acestea se află în primele faze de vegetaţie (BBCH 10-BBCh 14). Fără această protecţie, este greu să obţii recolte ridicate de porumb. În ultimii ani, în mass-media, s-au vehiculat fel şi fel de variante pentru înlocuirea tratamentului seminţelor. Până acum nici una dintre ele nu a fost omologată, deoarece a „picat” testul în condiţii de infestare ridicată cu dăunători. Nu există variantă de combatere a Tanymecus în condiţii de atac moderat, de exemplu. Ori merge în toate condiţiile de atac, inclusiv atac ridicat, ori nu merge deloc. Până acum nu s-a găsit alternativa la tratamentul seminţelor cu produse sistemice. Drept urmare, în fiecare primăvară, România este nevoită să ceară derogări pentru tratamentul seminţelor de porumb.

Vizualizat: 2497 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?