Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fermierii campioni la porumb - judeţele Ialomiţa şi Ilfov (I)

Publicat: 04 februarie 2019 - 21:01
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

România a avut în acest an cele mai mari producţii la porumb din Europa. În multe ferme din ţară, proba cântarului a însemnat bucurie şi satisfacţie în acest an, iar acolo unde au fost semănaţi hibrizii Pioneer, producţiile au fost pe măsura aşteptărilor şi uneori chiar au depăşit estimările. Din acest motiv, dăm startul prezentării celor mai productivi fermieri din ţară, cei care au mizat pe genetica Pioneer şi care au obţinut rezultate foarte bune. Începem cu fermierii din sudul ţării, judeţele Ialomiţa şi Ilfov.

• Cea mai bună producţie din aceste două judeţe a fost obţinută de fermierul Bogdan Voicu. Acesta a semănat 230 ha cu porumb în acest an şi a obţinut 15.890 kg/ha cu hibridul P9911 -un hibrid semitardiv din gama Optimum® AQUAmax®. “Am semănat porumbul după rapiţă, încă din vară am erbicidat, apoi am scarificat şi am mai erbicidat o dată, iar în lunile octombrie-noiembrie am arat şi tot în toamnă am aplicat 200 kg/ha de triplu super fosfat. Ne-au ajutat foarte mult erbicidările din vară! În primăvară am pregătit terenul cu combinatorul, am erbicidat în preemergenţă, am aplicat îngrăşăminte 150 kg/ha, iar la praşilă am aplicat 150 kg/ha de azot. În vegetaţie am mai aplicat două erbicide şi un insecticid. Am început recoltatul în jurul datei de 15 septembrie, iar anul viitor voi semăna 450 ha cu porumb”, a afirmat Bogdan Voicu.

Voicu BogdanClick pe poza pentru galerie!


• Acelaşi hibrid - P9911- a performat şi în judeţul Ialomiţa, acolo unde fermierul Victor Burciu a obţinut 14.400 kg/ha. “În acest an am semănat 170 ha cu porumb, iar plantele premergătoare au fost floarea-soarelui şi porumbul. Am arat din toamnă la 33-35 cm, în primăvară am fertilizat cu îngrăşăminte complexe 18.46.0 - 200 kg/ha; azotat de amoniu - 125 kg/ha; uree NG - 150 kg/ha, în a doua decadă a lunii aprilie am semănat 78.000 boabe germinabile/ha. Cultura a primit trei erbicide, un foliar - 10 l/ha în faza de 6-8 frunze, iar unde a fost cazul, am aplicat şi tratamente pentru Tanymecus. Cultura a fost irigată în trei tranşe a câte 800 mc/ha. Nu am prăşit în acest an, iar campania de recoltat a debutat la jumătatea lunii septembrie”, a declarat fermierul campion. Acesta a adăugat faptul că în următoarea campanie va semăna 330 ha cu porumb şi va alege hibridul P9911, cel care i-a oferit cea mai bună producţie, dar vrea să încerce şi hibrizi noi.
• Un alt fermier campion din judeţul Ialomiţa este Adrian Georgescu, care a semănat 650 ha cu porumb, dintre cele 2.600 pe care le lucrează, şi a obţinut 14.100 kg/ha cu hibridul P0937 şi 11.980 kg/ha cu hibridul P9903. Primul - P0937 - este un hibrid tardiv ce se recomandă a fi cultivat în condiţii de irigat, iar cel de-al doilea - P9903 - este cel mai bine vândut hibrid semitimpuriu de la noi din ţară. “Am semănat porumbul fie după rapiţă, fie după porumb. Pregătirea terenului pentru semănat a constat în arătură de toamnă, lucrare cu discul tot în toamnă, iar în primăvară o lucrare cu combinatorul. Am fertilizat la pregătirea patului germinativ cu 200 kg/ha îngrăşăminte complexe şi 200 kg/ha de azot. Am semănat în perioada 5-6 aprilie, am aplicat erbicide pentru frunză lată şi frunză îngustă, au fost date separat din cauza stresului hidric. Am aplicat şi insecticide, trei-patru, în funcţie de fiecare solă în parte şi de planta premergătoare. Am irigat în acest an, dar nu toată suprafaţa. De exemplu, hibridul P9903 nu a fost irigat, însă P0937 a primit apă în două tranşe. Am recoltat după data de 10 septembrie, am început cu P9903, iar hibridul P0937 l-am recoltat la finalul lunii septembrie”, a punctat Adrian Georgescu. Acesta a mai precizat faptul că anul viitor va semăna porumb pe aproximativ 700 ha şi va opta pentru aceiaşi hibrizi Pioneer.
• Marian Dumitru este următorul fermier campion din această zonă a ţării. Acesta îşi desfăşoară activitatea în Brăneşti - Ilfov, iar în acest an a obţinut 12.800 kg/ha cu hibridul P9903. “Lucrez 630 ha, iar porumb am semănat în acest an pe 30 ha după floarea-soarelui. În toamnă am arat la 30 cm, am discuit şi am aplicat complexe 18.46.0 - 200 kg. În primăvară am intrat cu un combinator şi am semănat în jurul datei de 15 aprilie 70.500 boabe germinabile/ha. Odată cu semănatul pe rând am aplicat 250 kg/ha de azotat. Am erbicidat în preemergenţă şi în postemergenţă timpurie. În stadiul de 4-5 frunze am mai aplicat un foliar bogat în zinc. Am recoltat în prima parte a lunii septembrie şi am fost mulţumit de producţie, de aceea anul viitor voi semăna 80 ha; cred că voi alege acelaşi hibrid în principal, însă vreau să încerc şi un hibrid nou”, a afirmat agricultorul dn Brăneşti.
• Fermier campion în judeţul Ilfov a devenit şi domnul inginer Gheorghe Preda, care a obţinut 12.650 kg/ha cu hibridul P9537. Acesta a ales un hibrid semitimpuriu, din grupa 350 FAO, ce are o foarte bună adaptabilitate, mai ales în condiţii de stres termic şi hidric. “Am avut în acest an 305 ha cu porumb, iar pregătirea terenului a constat în dezmiriştire, arătură de toamnă şi administrarea a 600-700 kg/ha de TerraCalco. În primăvară am aplicat 200 kg/ha îngrăşăminte complexe 20.20.0 şi am efectuat o lucrare cu combinatorul, în timp ce la semănat am aplicat îngrăşăminte - 150 kg/ha. Am erbicidat doar preemergent, am aplicat un îngrăşământ foliar pe bază de zinc, iar la faza de 6-8 frunze am prăşit şi am mai administrat pe rând 250 kg/ha de azotat de amoniu. Nu am aplicat alte tratamente în acest an, iar recoltatul a avut loc în perioada 25 august - 10 septembrie”, a declarat fermierul campion, care a adăugat faptul că a fost mulţumit de rezultatele obţinute în fermă.
• Iulian Filipoiu este un alt fermier campion la porumb din judeţul Ialomiţa. El a obţinut 12.500 kg/ha cu hibridul P9903 şi 10.600 kg/ha cu hibridul P9911. “Am semănat porumbul după rapiţă, înainte de semănat am aplicat 200 kg/ha de uree, iar la semănat am mai administrat 200 kg/ha îngrăşăminte complexe 18.46.0, în a doua jumătate a lunii aprilie. Cultura a mai primit un îngrăşământ foliar pe bază de zinc, am erbicidat preemergent, în faza de 8-10 frunze am prăşit şi am administrat azotat - 150 kg/ha şi am irigat în patru tranşe, 160 l/ha la fiecare irigare. Am recoltat la începutul lunii septembrie, iar în următoarea campanie voi semăna aceeaşi suprafaţă cu porumb şi bineînţeles că voi alege aceiaşi hibrizi de la Pioneer”, a specificat Iulian Filipoiu.

Text şi foto: Corteva Agriscience™, Divizia de Agricultură a DowDuPont


CEL MAI COMPLET PORTOFOLIU DIN INDUSTRIE
Corteva Agriscience™, Divizia de Agricultură a DowDuPont (NYSE: DWDP), urmează să devină companie independentă, listată la bursă, aşa cum s-a anunţat anterior, proces care va fi finalizat în luna iunie 2019. Diviza combină capacităţile DuPont Pioneer, DuPont Protecţia Plantelor şi Dow AgroSciences. Corteva Agriscience™ oferă fermierilor din lume cel mai complet portofoliu din industrie - incluzând unele dintre cele mai cunoscute mărci din agricultură: Pioneer®, Encirca®, nou lansatul Brevant™ Seminţe, precum şi alte produse premiate de protecţia culturilor - şi aduce constant noi produse în piaţă prin intermediul unei echipe de cercetare puternice în domeniul chimic şi tehnologic.

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 21/226 (ediţia 1-14 decembrie 2018)

Vizualizat: 134 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?