Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fermierii campioni la floarea-soarelui din judeţul Constanţa

Publicat: 01 octombrie 2019 - 15:31
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Şi în Dobrogea hibrizii de floarea-soarelui Pioneer® au întrecut aşteptările fermierilor. Chiar dacă, unii dintre ei au renunţat din cauza secetei să aplice tehnologia necesară, rezultatele obţinute la proba cântarului le-au demonstrat încă o dată faptul că cei doi hibrizi - P64LE99 şi P64LE25 sunt alegerea potrivită pentru a avea o recoltă bogată.

ionut-constantinescu_b

Ionuţ Cosmin Constantinescu este primul fermier campion la floarea-soarelui din judeţul Constanţa. Lucrează 230 ha, iar în acest an a semănat 30 ha cu floarea-soarelui, iar datorită hibrizilor P64LE25 şi P64LE99 a obţinut o producţie medie pe fermă de 4.625 kg/ha. “Floarea-soarelui a fost semănată după porumb, de aceea am arat şi am discuit. La pregătirea terenului am aplicat 200 kg/ha de uree. În prima parte a lunii aprilie am semănat şi am aplicat îngrăşământ triplu 15 – 150 kg/ha. Cultura a primit două erbicide, un fungicid şi un îngrăşământ foliar pe bază de bor – 5 l/ha, iar atunci când am prăşit, am aplicat şi 150 kg/ha de azotat de amoniu. Recoltatul a avut loc la finalul lunii august, iar în următoarea campanie intenţionez să semăn aceeaşi suprafaţă cu floarea-soarelui şi voi alege hibrizii P64LE99 şi P64LE25”, a declarat fermierul campion.

raftu-mihai_b

Un alt fermier campion din această zonă a ţării este domnul Mihai Raftu care lucrează 2.500 ha, floarea-soarelui a avut în acest an pe 400 ha şi a obţinut 4.600 kg/ha cu hibridul P64LE25. “Am semănat după păioase, aşa că am arat în toamnă, în primăvară am discuit şi am efectuat o lucrare cu combinatorul, după care am semănat la început de aprilie, atunci când am fertilizat cu îngrăşământ pe bază de azot – 33% şi sulf – 22% - 100 kg/ha. Am erbicidat în două treceri şi doar atât am dat culturii, pentru că era prea secetă şi credeam că nu o să fie cultura prea bună, însă a plouat totuşi şi s-a îndreptat, astfel că am făcut o producţie bună”, a punctat fermierul constănţean.

peniu-mihai_b

Mihai-Paul Peniu a semănat în acest an 430 ha cu floarea-soarelui, a ales hibriziiP64LE99 şi P64LE25 şi a obţinut o producţie medie de 4.120 kg/ha. “În fermă am lucrat 1.700 ha şi am semănat floarea-soarelui după grâu. Aşa că, am dezmiriştit şi am semănat strat vegetal, după care l-am arat. În primăvară am pregătit terenul cu combinatorul şi am fertilizat cu îngrăşământ complex 20.20.0 – 300 kg/ha. Semănatul a avut loc în jurul datei de 15 martie şi am erbicidat o sigură dată. Nu am aplicat niciun fel de tratament şi nu am prăşit. Am recoltat începând cu data de 25 august, iar în următoarea campanie vom semăna 410 cu floarea-soarelui. Vom rămâne pe aceeaşi hibrizi pentru că am fost foarte mulţumiţi”, a precizat fermierul campion.

florin-baditeanu_b

Hibrdul P64LE99 a fost în acest an şi alegerea fermierul Florin Bădiţeanu care a obţinut 3.850 kg/ha. În cadrul societăţii SC Agrozoo Company SRLacesta lucrează 1.100 ha, dintre care, în această campanie, 250 ha au fost semănate cu floarea-soarelui “Floarea-soarelui am semănat-o după grâu, astfel că în toamnă am arat şi am discuit, iar în primăvară am lucrat terenul cu combinatorul, am semănat şi fertilizat cu îngrăşământ triplu 15 – 250 kg/ha. În vegetaţie, atunci când am prăşit, am mai fertilizat cu 250 kg/ha de sulfat de amoniu şi am erbicidat cu ExpressSun™. De regulă, nu facem tratamente la floarea-soarelui, aceasta a fost toată tehnologia. Anul viitor vom semăna în jur de 250 ha, vom alege aceeaşi hibrizi ca în ultimii 5 ani – P64LE99 şi P64LE25”, a specificat agricultorul.

Vizualizat: 499 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?