Pentru mulţi fermieri, condiţiile meteo-climatice, conjunctura politico-economică, presiunea inflaţionistă actuală, cu preţurile care au luat-o razna din cauza scumpirii gazului şi a energiei electrice, toate acestea au dat peste cap activitatea agricolă. Dovadă că în multe ferme situaţia nu este atât de îmbucurătoare.
„Din ultimele luni ale anului trecut sunt pe pierdere pentru că încă mai am de plătit inputuri la furnizori. În plus, o parte din producţia obţinută (îndeosebi, grâu şi porumb) nu am vândut-o; o ţin pe stoc pentru că preţul a căzut enorm!
De asemenea, am avut pe şapte ani o creştere medie de 42% la preţul laptelui, iar costurile la furaj s-au dus între 70 şi 100%. Dacă anul trecut, cumpăram kilogramul de şrot cu 2 lei, acum îl cumpăr cu 3,4 - 3,7 lei şi în continuare tendinţa este de creştere”, ne-a declarat dr. ing. Petru-Mihai Pustai, crescător de animale dincomuna Râciu, satul Pârâu Crucii, din judeţul Mureş.
Fermierul lucrează o suprafaţă de teren arabil de 135 de hectare şi exploatează 150 de capete de vaci cu lapte din rasa Bălţată Românească, din care 80 sunt adulte.
Laptele colectat îl vinde unui procesator olandez la un preţ acceptabil.
Petru-Mihai Pustai şi-a asigurat în mare parte furajele, pe care le prepară în bucătăria furajeră a fermei, doar şroturile şi premixurile le cumpără de pe piaţă că nu are cum să le producă.
„Mi-am făcut stocul de furaje şi lucerna însilozată în baloţi înfoliaţi, dar nu am reuşit să asigur o cantitate suficientă de fân uscat, de aceea sunt nevoit să dau paie la reţeta de furajare.
De asemenea, silozul de porumb l-am făcut în condiţii foarte proaste, în perioada când trebuia apă şi nu a fost! Producţia pe hectar a fost de 28 de tone, comparativ cu anii precedenţi când obţineam în medie 40-45 t, ba chiar pe unele parcele am recoltat şi 70 de tone masă verde”, aprecizat specialistul mureşan.
Potrivit acestuia, raportate la condiţiile de anul trecut, producţiile au fost sub medie; dacă în judeţul Mureş se produceau 7,5 tone la hectarul de porumb şi 5 tone la grâu, la ferma lui Petru-Mihai Pustai realizările au fost sub acest nivel cu 20-25 la sută.
La această dată, fermierul nu are depozitate 50 de tone de grâu de calitate superioară, de panificaţie.
„Porumbul nu l-am putut recolta, mai am de adunat producţia de boabe de pe o solă de 38 de hectare. Întârzierea s-a datorat umidităţii ridicate a ştiuleţilor, dar şi factorului preţ. Când s-a început recoltatul era undeva la 1,60 lei kilogramul, după care a început să scadă brusc; acum în zona noastră se vinde undeva la un leu kilogramul. Ca să-mi scot cheltuielile, practic, şi să fiu pe zero, ar trebui să vând cu minim 1,51 lei. La grâu aştept să crească preţul la cel puţin 1,60 lei/kg că nu are sens să-l mişc la 1,25-1,30, cât este acum. Nici morile şi nici brutăriile nu au interes să cumpere pentru că vine marfă ieftină din Ucraina, de calitate mai proastă”, a explicat Petru-Mihai Pustai.
Pentru fermierul din Pârâu Crucii anul a început prost, semănăturile de toamnă intrând în perioada sezonului rece neuniforme şi întârziate din punct de vedere vegetativ.
Marian MUŞAT