Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Fermierii au început prost anul. Porumb nerecoltat, culturi întârziate, datorii acumulate

Publicat: 05 ianuarie 2023 - 15:18
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pentru mulţi fermieri, condiţiile meteo-climatice, conjunctura politico-economică, presiunea inflaţionistă actuală, cu preţurile care au luat-o razna din cauza scumpirii gazului şi a energiei electrice, toate acestea au dat peste cap activitatea agricolă. Dovadă că în multe ferme situaţia nu este atât de îmbucurătoare. 

ferma vaci 2023 04_b


Pe pierdere

 

„Din ultimele luni ale anului trecut sunt pe pierdere pentru că încă mai am de plătit inputuri la furnizori. În plus, o parte din producţia obţinută (îndeosebi, grâu şi porumb) nu am vândut-o; o ţin pe stoc pentru că preţul a căzut enorm! 

De asemenea, am avut pe şapte ani o creştere medie de 42% la preţul laptelui, iar costurile la furaj s-au dus între 70 şi 100%. Dacă anul trecut, cumpăram kilogramul de şrot cu 2 lei, acum îl cumpăr cu 3,4 - 3,7 lei şi în continuare tendinţa este de creştere”, ne-a declarat dr. ing. Petru-Mihai Pustai, crescător de animale dincomuna Râciu, satul Pârâu Crucii, din judeţul Mureş.

 ferma-vaci-2023-0x_b

 

Doar o parte din furaje asigurată

 

Fermierul lucrează o suprafaţă de teren arabil de 135 de hectare şi exploatează 150 de capete de vaci cu lapte din rasa Bălţată Românească, din care 80 sunt adulte.

Laptele colectat îl vinde unui procesator olandez la un preţ acceptabil.

Petru-Mihai Pustai şi-a asigurat în mare parte furajele, pe care le prepară în bucătăria furajeră a fermei, doar şroturile şi premixurile le cumpără de pe piaţă că nu are cum să le producă.

„Mi-am făcut stocul de furaje şi lucerna însilozată în baloţi înfoliaţi, dar nu am reuşit să asigur o cantitate suficientă de fân uscat, de aceea sunt nevoit să dau paie la reţeta de furajare.

De asemenea, silozul de porumb l-am făcut în condiţii foarte proaste, în perioada când trebuia apă şi nu a fost! Producţia pe hectar a fost de 28 de tone, comparativ cu anii precedenţi când obţineam în medie 40-45 t, ba chiar pe unele parcele am recoltat şi 70 de tone masă verde”, aprecizat specialistul mureşan.   

ferma vaci pustai 2023 02_b

 

Producţii slabe, porumb necules...

 

Potrivit acestuia, raportate la condiţiile de anul trecut, producţiile au fost sub medie; dacă în judeţul Mureş se produceau 7,5 tone la hectarul de porumb şi 5 tone la grâu, la ferma lui Petru-Mihai Pustai realizările au fost sub acest nivel cu 20-25 la sută. 

La această dată, fermierul nu are depozitate 50 de tone de grâu de calitate superioară, de panificaţie.

„Porumbul nu l-am putut recolta, mai am de adunat producţia de boabe de pe o solă de 38 de hectare. Întârzierea s-a datorat umidităţii ridicate a ştiuleţilor, dar şi factorului preţ. Când s-a început recoltatul era undeva la 1,60 lei kilogramul, după care a început să scadă brusc; acum în zona noastră se vinde undeva la un leu kilogramul. Ca să-mi scot cheltuielile, practic, şi să fiu pe zero, ar trebui să vând cu minim 1,51 lei. La grâu aştept să crească preţul la cel puţin 1,60 lei/kg că nu are sens să-l mişc la 1,25-1,30, cât este acum. Nici morile şi nici brutăriile nu au interes să cumpere pentru că vine marfă ieftină din Ucraina, de calitate mai proastă”, a explicat Petru-Mihai Pustai. 

Pentru fermierul din Pârâu Crucii anul a început prost, semănăturile de toamnă intrând în perioada sezonului rece neuniforme şi întârziate din punct de vedere vegetativ. 

 

Marian MUŞAT

Vizualizat: 1223 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Malagrow - soluţii inovatoare pentru combaterea dăunătorilor Optigép îşi consolidează prezenţa în Transilvania Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?