Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

FERMIERI ROMÂNI MARI despre PLAFONAREA SUBVENŢIILOR pe fermă după 2020!

Publicat: 11 iulie 2018 - 20:59
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Comisia Europeană a propus ca plăţile directe acordate fermierilor din bani europeni prin Politica Agricolă Comună (PAC) în perioada 2021-2027 să fie plafonate. Pentru plăţile ce depăşesc 60.000 euro pe an pe fermă vor fi aplicate reduceri în trepte până la maximum 100.000 euro pe fermă, sumă din care vor fi scăzute costurile cu forţa de muncă. Ce spun câţiva dintre fermierii români care exploatează suprafeţe mari!

Vezi AICI detalii: PAC 2021-2027: Cum va fi aplicată PLAFONAREA SUBVENŢIILOR pe FERMĂ!

sitaru porumb_bNICOLAE SITARU (2.500 ha): „Comisia Europeană trebuie să ţină cont şi de ce vrea contribuabilul european. Când acesta vede că o anumită companie ia câteva milioane de euro subvenţie, nu-i sună bine. Numai că ar trebui să ne gândim la situaţia României, care a evoluat în zona producţiei agricole vegetale după integrarea în UE, timp în care fermele mari s-au dezvoltat destul de bine şi au apucat să achiziţionetze tehnică agricolă, să îşi facă spaţii de stocare şi să ajungă oarecum în rândul fermelor din Uniunea Europeană. Fără aceste subvenţii, nu ajungeau niciodată aici. Înainte de a se întări fermele astea, noi eram importatori şi de grâu şi de porumb, sau, dacă nu importam, abia ne ajungeau de la o recoltă la alta. (...) Dacă vor să trăiască ferma de 10, 15, 20, 30 de hectare, cred că în viitor vom avea probleme mari, pentru că dacă vor creşte mult subvenţiile pe fermele mici, suprafeţele care vor intra în fermele astea vor fi de la fermele mari, pământul în România e lucrat tot. Cum e mai bine: să avem nişte ferme consolidate sau nişte ferme care la prima bătaie de vânt vor capota? Eu sunt fermier mare şi sigur că apăr poziţia fermierilor mari, dar decidenţii politici trebuie să ia decizia cea mai bună pentru România, şi pentru agricultori, şi pentu consumatori. (...) Se poate face agricultură chiar şi fără subvenţii, numai că acea agricultură va fi mult mai polarizată decât asta. Acum pot trăi şi ferme mici şi ferme mari. Cred că plafonarea subvenţiilor, aşa cum e propusă acum, nu va putea fi pusă în practică pentru că Germania are partea de est asemănătoare cu România, iar Germania fiind un mare contributor la bugetul Politicii Agricole, cuvântul ei contează foarte mult faţă de cuvântul celorlalte ţări.

arnaud-perrein 2018_bARNAUD PERREIN, preşedinte Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR) (4.000 ha): De plafonare s-a vorbit de 20 de ani şi nu s-a aplicat. De data aceasta, ne-a spus chiar Pierre Bascou (Pierre Bascou, director Plăţi Directe în cadrul Directoratului General pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală -DG AGRI- al Comisiei Europene -n.red.), puteţi veni cu toate argumentele, tot se va aplica. Sunt doar trei, patru state care se opun, nu ne-a spus care, dar ştim sigur de România şi Bulgaria. Trebuie să gândim limpede şi clar care e cea mai bună soluţie pentru economia României. Trebuie să respectăm şi fermele mici, de 30, 50 de hectare, dar trebuie să ne gândim şi la locomotivele agriculturii, care sunt fermele mari.

LaurenÅ£iu Baciu_bLAURENŢIU BACIU, preşedinte Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR): Noi am început să devenim un pericol pentru piaţa europeană şi atunci singurul mijloc care poate să ne pună frână este să distrugă exploataţiile mari din Europa de Est. (...) Se ţine langa că fermierii ăia mari nu mai au nevoie de subvenţii, da’ ce, le dă cineva de pomană? Ăia mari sunt plini de datorii! Au fost nişte manageri mult mai curajoşi, şi-au dezvoltat o afacere, dar care se amortizează în timp, trebuiesc câteva zeci de ani. Asta trebuie să înţeleagă toată lumea: că-s mai vulnerabili fermierii mari decât fermierii mici, pentru că acele averi care se văd nu sunt ale lor! Alea sunt nişte averi care s-au făcut cu leasinguri, cu bănci, care nu sunt încă achitate. Deci, practic, poţi să spui că nu ei sunt acţionarii, ci acţionarii sunt băncile! Aşa că ei (oficialii Comisiei Europene - n.red.) au gândit-o foarte bine; sper să nu fie asta gândirea lui Phil Hogan! Dar au gândit-o foarte bine cum pot să distrugă fermele mari! Pentru că ar prinde doi iepuri deodată: ar slăbi şi producţia agricolă, deci nu ar mai fi un concurent de băgat în seamă pe piaţă, şi a doua, e şi mai uşor de cumpărat! Şi ei abia aşteaptă!”

CITEŞTE detalii despre PLAFONAREA SUBVENŢIILOR AGRICOLE: Suprafaţa URIAŞĂ care RĂMÂNE FĂRĂ PLĂŢI DIRECTE!

Un articol publicat în revista Ferma nr. 11/216 (ediţia 15-30 iunie 2018)


Vizualizat: 1241 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Astăzi vă facem cunoștință cu Bianca Szekely, evaluator de daune Agra Asigurări. Bianca activează în domeniul horticulturii și al peisagisticii de 16 ani. Agra Asigurări caută și alți ingineri agronomi, fermieri sau tineri absolvenți de studii agricole care să se alăture echipei lor de evaluatori

Aplică acum: www.agraasigurari.ro/carieraevaluatoridaune/

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?