Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

„Fermieri pentru fermieri” - un stindard european

Publicat: 04 iulie 2018 - 11:57
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Congresul Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România (APPR) de anul acesta a constituit un forum pentru o prezenţă reală în deciziile la nivel european. Evenimentul, desfăşurat pe 25 ianuarie a.c. la Bucureşti, a fost viu, dezbaterile pline de nerv iar rezoluţiile au avut un puternic sentiment al ancorării în realitatea comunitară! 

Firul alb al dezbaterilor s-ar putea rezuma la adoptarea CPA - Contribuţia Profesională Agricolă voluntar-obligatorie, după modelul francez. CPA ar fi veriga lipsă, care ar putea determina asociaţiile profesionale să se întărească. O contribuţie, să-i spunem, modică, de doar 0,5 euro/ha/UVM, care ar permite asociaţiilor fermierilor să ajungă la masa rotundă de unde se împarte „mălaiul” la nivel european. Dar, pentru informarea corectă a fermierilor, aceşti bani care s-ar strânge din această contribuţie se vor împărţi către asociaţiile profesionale spre care fiecare fermier plătitor îi direcţionează. Cu posibilitatea anuală a schimbării destinaţiei contribuţiei spre o altă formă asociativă, dacă fermierul nu se simte bine reprezentat. Chestiunea contribuţiei profesionale agricole ar responsabiliza activitatea asociaţiilor profesionale şi, totodată, le-ar oferi şi independenţa faţă de administraţie. Ceea ce ar permite creşterea influenţei benefice în faţa autorităţilor atât la nivel naţional, cât mai ales la Bruxelles.
Lucian Buzdugan, preşedintele Consiliului de Administraţie al Agricost IMB, a folosit un ton aproape ultimativ când a subliniat necesitatea adoptării acestei contribuţii profesionale agricole voluntar-obligatorie. Preşedintele APPR, Arnaud Perrein, a subliniat nevoia ca fermierii români să fie reprezentaţi în toate marile confederaţii europene: „Prezenţa noastră este indispensabilă în toate organizaţiile puternice europene. Atât în COPA şi COGECA, cât şi în CEPM sau ELO. Doar de aici putem explica priorităţile şi specificitatea noastră. Doar aşa putem aduce la Bruxelles, într-un mod profesionist, punctul de vedere al fermierilor din România”.

Fermieri pentru fermieriClick pe poza pentru galerie!

Limitarea subvenţiilor la nivelul fermelor mari ar putea fi dezastruoasă
Atât Arnaud Perrein, cât şi Lucian Buzdugan sau Nicolae Sitaru (încă vicepreşedinte LAPAR la acea oră) au marşat pe faptul că nu e benefică, ba chiar ar fi dezastruoasă, măsura limitării subvenţiilor în cadrul fermelor mari. Argumentele în favoarea păstrării formei actuale de plată pe suprafaţă (SAPS) sunt numeroase, incluzând printre ele şi nevoia de capitalizare a fermelor profesionale, care ar putea fi grav afectată de schimbarea paradigmei. Realitatea românească trebuie privită ca atare, iar încercarea de a opri fenomenul de concentrare a terenului agricol ar putea afecta inclusiv entităţile deja create, care au demonstrat că sunt capabile de performanţă la cel mai ridicat nivel. Sau, poate, au fost voci care au spus răspicat că tocmai această performare, în fapt, ar fi deranjantă la nivel european!

RITAC a adus fermierilor APPR un al patrulea raport de testare
Anul trecut, experienţele Reţelei Independente de Testare şi Analiză în Câmp (RITAC) s-au desfăşurat pe întreg teritoriul ţării. Au fost testate şi măsurate rezultatele a nu mai puţin de 120 hibrizi de porumb de la 24 de companii diferite, 50 hibrizi de floarea-soarelui de la 15 companii, 45 soiuri de grâu de la 6 companii, precum şi hibrizi de sorg şi soiuri de orz. Achiziţionarea unei semănători speciale pentru testări va facilita înfiinţarea câmpurilor de testare cu diverse scheme de semănat, i-a asigurat pe fermierii prezenţi Alina Creţu, directorul executiv al APPR. Echipa a fost diversificată şi se va înmulţi în continuare pentru a acoperi eficient toate câmpurile experimentale.

Practici agricole benefice şi necesitatea tratamentelor chimice
S-a discutat, cu multă patimă, şi de „prietenul fermierilor”, mult vestitul Tanymecus. Prezentarea raportului de testare pentru acest dăunător a avut un impact extraordinar la Bruxelles, a spus Alina Creţu, mai ales asupra factorilor de decizie în ceea ce priveşte derogarea pentru tratamentul seminţelor cu neonicotinoide.
Printre dicuţiile care au ieşit şi dincolo de congres au fost şi cele referitoare la nevoia de lobby desfăşurat la nivel european. Acestă instituţie europeană a lobby-ului a fost adusă în atenţia membrilor APPR ca fiind unul dintre vectorii cei mai rapizi pentru ca prezentarea caracteristicilor locale ale agriculturii să fie conştientizate de factorii de decizie europeni. Cum altfel se poate negocia o PAC mai aproape de realităţile agricole autohtone?! Daniel Guéguen, un „lobbyist” profesionist, a susţinut această comunicare în faţa participanţilor la congresul APPR. El a adus în atenţia celor prezenţi mecanismul prin care se poate influenţa luarea unei decizii sau hotărâri cu privire la aplicarea unei tehnologii specifice.
O altă abordare, cumva perpendiculară, a avut-o şi AIPROM, în prezentarea făcută de preşedintele Pascal Cassecuelle „Cu sau fără pesticide”. S-a dus discuţia spre ce pierderi ar putea lovi agricultura românească în cazul interzicerii sau limitării folosirii mai multor substanţe active pe care fermierii le au acum la dispoziţie. S-a subliniat chiar că sectorul agricol din România ar putea pierde aproape două miliarde de euro anual, dacă anumite substanţe active de combatere vor fi limitate sau interzise.
Cât priveşte prezentarea „Ghidului de bune practici pentru agricultori şi apicultori”, acesta a dus ulterior la inflamarea spiritelor în lumea asociaţiilor profesionale prin prezentarea acestuia drept un ghid al restricţiilor pentru fermieri de către conducerea LAPAR. Acest motiv fiind folosit şi pentru a lovi în preşedintele APPR, Arnaud Perrein, într-un mod nu prea civilizat. Scandal ce avea să ducă la demisia vicepreşedintelui LAPAR, Nicolae Sitaru, cel care a cerut printr-o scrisoare deschisă asumarea de către Laurenţiu Baciu a celor spuse în postarea publică de pe pagina de Facebook a LAPAR.
Dincolo de marile orgolii şi micile bârfe specifice naţiunii noastre, faptul că asociaţiile profesionale încep să-şi schimbe paradigma şi scot capul spre Europa nu poate fi decât benefic agriculturii şi fermierilor din România. Chiar şi adversităţile, care nasc ambiţii, sunt părţi ale urcuşului. Noi consemnăm cu satisfacţie faptul că acest congres al APPR a fost, într-adevăr, un eveniment al fermierilor pentru fermieri!


PORUMBUL DE AUR - UN TROFEU DIN CE ÎN CE MAI RÂVNIT
Toate discuţiile şi prezentările au culminat cu acordarea premiului „Porumbul de Aur” de către Asociaţia Producătorilor de Porumb din România. Unii fermieri intraţi în competiţie s-au retras în ultimul moment iar alţii au cerut să se înscrie. Competiţia capătă interes şi este benefică. Premiile se acordă atât la porumbul cultivat în varianta irigat, cât şi în varianta naturală, adică irigat de natură. La irigat, premiul a revenit fermei ialomiţene Nutre Farming, membră a grupului Nutre Group, pentru o producţie de 15,564 t/ha. Anul trecut premiul acesta a fost obţinut de Agricost IMB, cu o producţie de aproape 19 t/ha. La neirigat, victorioasă a fost mai vechea noastră cunoştinţă, tânărul Aedin Celzin, administrator al fermei „Micul Agricultor”, cu o producţie de 14,856 t/ha.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/209 (ediţia 1-14 martie 2018)

Vizualizat: 161 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?