Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fermieri pe drumul către performanţă şi profit

Publicat: 04 iulie 2018 - 12:07
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Grupul de firme Almos România a fost înfiinţat la Secuieni-Neamţ în anul 2006, la început ocupându-se cu producţia agricolă şi comerţul. Astăzi, sub aceeaşi cupolă activează patru societăţi care realizează atât producţie agricolă, pe aproximativ 4.000 hectare, pe raza a cinci comune din apropierea municipiului Roman (Trifeşti, Secuieni, Dulceşti, Făurei şi Bârgăoani), cât şi prestări de servicii/consultanţă agricolă, comercializare şi achiziţie de cereale, condiţionare şi depozitare a recoltelor în comuna Secuieni.

De asemenea, Almos Agrorom Secuieni-Neamţ este distribuitor de produse pentru agricultură, în pachetul de oferte pentru primăvara 2018 fiind incluse şi seminţe pentru principalele culturi, plus programe pentru protecţia plantelor, în parteneriate cu firmele organizatoare ale evenimentului de la Dulceşti-Neamţ, respectiv Euralis, Adama şi Nufarm.

Fermieri pe drumul către performanţă şi profitClick pe poza pentru galerie!

Noul concept „Euralis Profiling System”
În anul 2018, Euralis Seminţe a venit în faţa fermierilor cu seminţe pentru patru culturi de primăvară, respectiv porumb, floarea-soarelui, sorg şi soia, cărora li se adaugă un hibrid de rapiţă de primăvară - ES Axana, cu o foarte bună vigoare de pornire în vegetaţie, cu o excelentă capacitate de ramificaţie, rezistent la boli şi cu un conţinut ridicat de ulei.
”Legat de porumb, una dintre importantele întrebări ale fiecărui fermier este referitoare la alegerea hibridului potrivit pentru a avea cele mai bune rezultate în producţie. Grupul francez Euralis, fiind înfiinţat de către fermieri, în anul 1936 şi devenind o cooperativă agricolă, vine cu soluţii adaptate pentru a valorifica potenţialul fiecărei sole. Anul acesta avem un nou concept care se numeşte Euralis Profiling System. Acest sistem studiază toţi hibrizii din unghiuri diferite, dincolo de criteriile clasice de selecţie, pentru a le aduce fermierilor recomandări corecte şi justificate, rezultând patru profile specifice, respectiv profilul Randament, profilul Nutriţional, profilul Hidric şi profilul Climatic”, explica Florin Guloiu, reprezentant Euralis Seminţe.

Trei grupe genetice diferite la porumb
Euralis este singura companie care lucrează cu trei grupe genetice diferite de porumb în cadrul programelor sale de ameliorare. La grupele genetice cunoscute, dentat american şi sticlos european, a fost adăugată o nouă grupă genetică originală, respectiv Tropical Dent. „Această genetică exclusivă Euralis Semences aduce un efect heterozis maxim pentru o îmbunătăţire considerabilă a randamentului şi a capacităţii de pierdere a apei din boabe la finalul ciclului de vegetaţie. Avem 11 hibrizi de porumb pentru boabe, de la grupa FAO 250 până la FAO 460, cu potenţial de producţie de 14 mii - 15 mii kg/ha şi doi hibrizi de porumb pentru siloz, FAO 500 şi FAO 550, cu potenţial de producţie de 15.500 kg/ha”, adăuga Florin Guloiu.
La floarea-soarelui, Euralis propune soluţii inovatoare sub marca OR Master, spre a lupta împotriva Orobanche Cumana, însemnând că se aduc laolaltă seminţe de elită cu rezistenţă genetică la cele mai noi rase de Orobanche şi sistemul de producţie Clearfield. De asemenea, sistemul Clearfield Plus, cel mai nou sistem de producţie, presupune o combinaţie între cei mai buni hibrizi cu producţii ridicate şi noul erbicid Pulsar Plus. Astfel, se realizează un control robust şi de încredere al buruienilor, existând şi flexibilitate în aplicare.
În primăvara 2018, pentru cultivatorii de sorg, Euralis Seminţe propune cinci hibrizi pentru boabe şi un hibrid pentru siloz şi biogaz, cu toleranţă deosebită la secetă şi arşiţă atmosferică şi cu potenţial de producţie ridicat.
La soia, se propun 6 soiuri, compania investind încă din anul 1975 în cercetarea şi ameliorarea culturii nemodificate genetic, cu scopul de a le oferi fermierilor o gamă variată de soia, atât pentru industria alimentară, cât şi pentru zootehnie.

Nufarm România propune şase produse noi
Un alt punct de interes al întâlnirii de la Dulceşti, Neamţ a fost cel referitor la programele de protecţie a plantelor, în condiţiile schimbărilor climatice care provoacă tot mai mult orice specialist în agricultură. Nufarm România este membră a grupului Nufarm Australia şi a luat fiinţă în anul 2006, fiind prezentă pe piaţa naţională cu trei linii de produse, respectiv tehnologii de protecţie a plantelor, fertilizanţi foliari şi produse pentru agricultura bio. Compania are un depozit central la Codlea, judeţul Braşov, şi două depozite secundare, la Vidra-Vrancea şi la Perieţi-Ialomiţa.
”Nufarm oferă tehnologii complete pentru grâu, rapiţă, porumb, viţă de vie, legume, pomi fructiferi, cartof. Avem 6 produse noi, din acest an, respectiv trei erbicide, Clinic Xpert, Kideka şi Nagano, cu acţiune sistemică, două fungicide sistemice, Mystic Gold şi Tazer, precum şi un stimulator de creştere, Stabilan 750 SL, care se absoarbe rapid în plante într-un interval de 2-4 ore, scurtează şi întăreşte tulpina, ceea ce determină prevenirea căderii plantelor, creşte rezistenţa plantelor la iernare, creşte eficienţa plantei şi scade consumul de apă. Pentru agricultura ecologică, avem trei produse care pot fi utilizate, în acord cu regulamentele europene în vigoare”, preciza Nina Cârstei, director Nufarm, zona Moldova.

Schimbări în portofoliul Adama
În programul de protecţie a culturii de sfeclă de zahăr, fermierii din zonă beneficiază în mod preponderent de sprijinul companiei Adama. ”Anul 2018 va fi deosebit de important pentru noi, în contextul diferitelor transformări din piaţă, respectiv fuziuni, schimbări de portofolii etc. Asemenea schimbări se petrec şi la noi. Ne vor ieşi din portofoliu unele dintre produsele consacrate, cu care fermierii erau obişnuiţi, în total vreo 20-30 de produse, între care Seedoprid tratament sămânţă, fungicidul Orius. Dar alte produse noi ne vor intra în portofoliu, ceea ce ne bucură. Ca produse noi, este vorba despre erbicide, fungicide şi insecticide, fermierilor care ţintesc spre producţii ridicate şi calitative propunându-le anumite programe tehnologice. Aria acestor programe include cerealele, rapiţa, floarea-soarelui, porumbul, viţa de vie, livezile seminţoase şi sâmburoase, cartoful, tomatele şi sfecla de zahăr. Ca principiu, pentru fermierii care doresc să se dezvolte, este esenţial să integreze noile tehnologii în practica de zi cu zi, să maximizeze producţiile şi să echilibreze costurile. Aceasta înseamnă alegerea potrivită a fiecărei variante tehnologice, aplicarea întocmai şi, de fapt, întrunirea factorilor cheie pentru reuşită”, atrăgea atenţia Iulian Popovici, director regional Adama pe zona Moldovei.

Alex Molodoi_b
Alexu Molodoi, director Almos Agrorom: ”Au fost prezenţi fermieri îndrăgostiţi de agricultură şi care caută drumul către performanţă şi profit. Fermierii parteneri selectează cea mai bună tehnologie pentru câmpurile domniilor lor, apreciind experienţa noastră şi apelând la soluţiile pe care le propunem. Prin conţinutul său, manifestarea şi-a dorit să puncteze unele aspecte tehnologice esenţiale pentru atingerea obiectivelor de sporire a producţiilor şi de creştere a calităţii recoltelor, în condiţii economice echilibrate”.

Nina Cârstei_b

Nina Cârstei: „Noutăţile Nufarm România din acest an sunt legate de implicarea noastră în două proiecte, prin care îmbogăţim portofoliul de produse. Este vorba despre proiectul Century, care ne oferă posibilitatea de a achiziţiona produse de nivel european pentru protecţia plantelor de la firmele Adama şi Syngenta, produse care se încadrează perfect în portofoliul nostru actual. Un alt proiect este SURF, prin care ne completăm portofoliul cu 4 erbicide sulfonilureice de la Cheminova FMC”.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/209 (ediţia 1-14 martie 2018)

Vizualizat: 137 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?