Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Fermier şi student!

Publicat: 20 iunie 2019 - 07:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La aproape 21 de ani, lucrează cot la cot cu tatăl său în ferma familiei şi este şi student în anul doi de studiu la Inginerie Economică în Agricultură, în cadrul USAMV Bucureşti. MĂDĂLIN VIŞAN, din comuna Şoldanu, judeţul Călăraşi, a câştigat TABLETA SAMSUNG pusă în joc la CONCURSUL de FOTOGRAFII organizat de Revista FERMA şi FARM TECH la AgriPlanta - RomAgroTech 2019.

Familia Vişan lucrează aproape 600 ha, din care cca. 100 ha în proprietate, în comuna Şoldanu, jud. Călăraşi. Cultivă porumb, floarea soarelui, soia, grâu, orz, inclusiv pentru bere, precum şi cca. 5 ha cu lucernă.
Mădălin Vişan îşi împarte munca în fermă cu tatăl său şi cu trei angajaţi. Ne spune, cu mândrie, că nu este vreun utilaj pe care îl au în fermă pe care să nu ştie să lucreze.

MÄ‚DÄ‚LIN VIÅžAN_b
La începutul anilor 2000, familia sa avea un hectar de teren. Ca să nu se mai roage de alţii să îi lucreze pământul, tatăl lui Mădălin a cumpărat un tractor U 650, apoi încă unul. Erau utilaje vechi, la care motorul trebuia schimbat de două ori pe an, dar nu s-a dat bătut. Treptat, pe măsură ce şi-a crescut ferma, a început să investească în utilaje noi. Acum nu au nici un utilaj la mâna a doua în curte, toate au fost cumpărate noi, primele cu credit de la bancă, pe rând, apoi, printr-un proiect cu fonduri europene pentru achiziţia de utilaje pe care l-au contractat acum doi ani, ne-a spus tânărul fermier. Lucrează, în prezent, cu două combine, încărcător frontal şi balotieră Claas, tractoare Case între 95 şi 250 CP, semănători Amazone.
Anul trecut au depus încă un proiect cu fonduri europene, care prevede construcţia unui FNC, instalarea unor panouri solare şi achiziţie de utilaje. Dacă proiectul va primi finanţare, ar vrea să mai cumpere o semănătoare tractată de păioase, un tractor de putere mai mică, pentru lucernă, şi încă două tractoare mai mari.

„Chiar trebuie să ducă cineva afacerea din agricultură mai departe!”
„Eu aveam alte planuri după liceu, voiam să merg la Academia Militară. M-am răzgândit, pentru că nu vreau să fiu subalternul cuiva. Dacă tot a început tatăl meu cu agricultura, chiar trebuie să o ducă cineva mai departe şi contează mult să mă implic. Părinţii m-au susţinut cu ce voiam să fac, dar au fost de acord cu mine când am decis să rămân la agricultură”, ne-a spus Mădălin Vişan.
Ca să poată munci în fermă, Mădălin s-a înscris la facultate la studii la distanţă, dar planul său este să continue studiile în domeniul agricol şi să înveţe cât de mult poate despre agricultură. Ca să îşi extindă ferma, şi el şi tatăl său au făcut credite pentru achiziţia de teren. Ne-a spus că preţul unui hectar de teren arabil în zona în care este ferma lor este între 15.000 lei şi 25.000 lei.

Problemele fermierilor: Vremea şi „preţul de nimic”
Deşi lucrează de când era elev, şi programul în fermă începe la ora şapte dimineaţa şi se termină seara, când l-am întrebat ce i se pare cel mai dificil în activitatea de fermier, tânărul ne-a răspuns că nu i se pare nimic greu. Totuşi, afirmă că cele mai mari probleme pentru fermieri sunt vremea şi preţul cerealelor.
Ei comercializează producţia către traderii de cereale. Deocamdată au spaţiu de depozitare insuficient. Anul trecut, au recoltat, în medie, 8 tone de porumb pe hectar şi între 6 şi 7 tone de grâu pe hectar, dar „a fost un preţ de nimic”. „Am primit 50 de bani pe kilogramul de grâu în toamnă, şi 1 leu pe kilogram, în iarnă. Am avut şi nişte grâu pus în primăvară, vreo 40 de hectare, pe care n-am apucat să-l treierăm din cauza ploilor, a încolţit în spic”, ne-a mai spus tânărul fermier din judeţul Călăraşi.
Principalii furnizori de seminţe cu care lucrează sunt Biocrop, KWS, Syngenta, iar de la Naturevo iau produsele pentru tratamente.
La expoziţia AgriPlanta - RomAgroTech a fost în fiecare an. Ne-a spus că ştie Revista Ferma de multă vreme, căci tatăl său a fost abonat al revistei. Acum ne urmăreşte pe internet. Despre tableta Samsung câştigată la Concursul de fotografii organizat de Revista FERMA şi FARM TECH, Mădălin Vişan ne-a spus, bucuros, că „o s-o iau cu mine în tractor, am şi un suport de tabletă, de-abia aştept să-l folosesc”.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 10/237 (ediţia 1-14 iunie 2019)

Vizualizat: 4887 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?