Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ferma la ora bilanţului

Publicat: 19 martie 2018 - 01:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ne apropiem cu paşi repezi de sfârşitul anului. Producătorii agricoli şi-au cam terminat socotelile cu câmpul şi îşi fac altele privind bilanţul financiar, dar şi proiecţia bugetară pentru investiţiile anului viitor.  

Unii fermieri sunt mulţumiţi de roadele strânse în ciclul de producţie recent încheiat, de realizările muncii depuse...

„Cununat” cu perfomanţa agricolă
Ştefan Ginerică, fermier din Colibaşi, un sat aparţinând comunei Râmnicelu, este unul dintre fermierii campioni la producţia de floarea-soarelui cu genetica Pioneer. Buzoianul exploatează cu succes o suprafaţă de 500 ha de teren, o parte din fostul IAS Râmnicu Sărat. Cu floarea-soarelui a semănat aproximativ 70 ha, obţinând anul acesta 4 tone la hectar. „Cultura premergătoare a fost grâul, am arat în toamnă iar pe unele parcele unde a fost nevoie am intervenit cu un îngrăşământ superfosfat în doză de 80 kg/ha. În primăvară, am pregătit aşa cum se cuvine patul germinativ cu combinatorul şi în data de 27 martie am trecut la semănat. Concomitent am aplicat şi o fertilizare fazială cu 150 kg/ha de îngrăşăminte chimice complexe NPK 20:20:0. La două zile după încorporarea seminţei sub brazdă, am făcut prima erbicidare cu un erbicid pe bază de dimetenamid-P, cu acţiune sistemică pentru controlul buruienilor monocotiledonate şi dicotiledonate. La fenofaza de 4-6 frunze am venit cu a doua erbicidare cu un produs selectiv sistemic sulfonilureic pentru combaterea în postemergenţă a buruienilor dicotile anuale şi perene la hibrizii de floarea-soarelui, aplicat împreună cu surfactantul Trend 90. De asemenea, la 10-12 frunze, la prăşit, am aplicat 70 kg/ha de azot, pentru a asigura dezvoltarea vegetativă corespunzătoare a plantelor”, a prezentat Ştefan Ginerică elemente din tehnologia utilizată.
Lanurile de floarea-soarelui au beneficiat şi de tratamente fitosanitare pentru controlul bolilor şi dăunătorilor, precum şi de administrarea unui foliar lichid.

Un sezon agricol extrem de bun
Când a terminat de recoltat, la sfârşitul lunii august, Ştefan Ginerică a obţinut la „proba cântarului” o producţie medie de 4 tone la hectar. Dar trebuie menţionat că s-au înregistrat sole care au dat şi 4.200 kg/ha. După aprecierea fermierului, anul agricol 2017 s-a dovedit a fi unul extrem de bun, cu ploi la timp şi fără să bată piatra. Sezonul agricol a fost reuşit chiar şi în condiţiile grele, de stres termo-hidric, înregistrate în zona Râmnicelului.

 

AGRICULTURA BUZOIANĂ LA RAPORT
“Exceptând culturile pomicole, unde recoltele de fructe au fost destul de mici, pricinuite de temperaturile extrem de scăzute din perioada înfloritului, anul agricol 2016-2017 a fost unul cu producţii foarte bune, cu mult peste media anilor anteriori”, aceasta a fost concluzia lui Cosmin-Nicolae Florea, directorul executiv al DADR Buzău.
Astfel, sezonul de producţie a debutat cu o toamnă în care regimul hidrotermic din aer şi sol a permis desfăşurarea normală a proceselor de vegetaţie la culturile de toamnă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă.
La culturile înfiinţate în toamna 2016 s-au obţinut următoarele producţii medii: la grâu (53.850 ha) - 4.750 kg/ha; triticale (850 ha) - 5.018 kg/ha; orz (5.000 ha) - 4.095 kg/ha; orzoaică de toamnă (3.500 ha) - 3.595 kg/ha; rapiţă (29.550 ha) - 2.850 kg/ha şi mazăre boabe (2.643 ha) - 2.827 kg/ha.
De asemenea, la principalele semănături din primăvara acestui an, fermierii buzoieni au obţinut 7.705 kg/ha la porumbul boabe, cultivat pe 90.566 ha, 2.750 kg/ha la floarea-soarelui (36.500 ha) şi 2.703 kg/ha la cultura de soia (901 ha).

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 22/205 (ediţia 15-31 decembrie 2017)

Vizualizat: 246 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?