Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ferma e prima lui nevastă și așa va fi mereu

Publicat: 19 mai 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Așa afirmă administratorul Sebagro, Paul Sebastian Gheorghe, care lucrează nouă sute de hectarede teren în localitatea Cioranca din județul Buzău. De aceea are în vizor dezvoltarea unui sector zootehnic, precum și achiziția de teren agricol pentru a eficientiza afacerea. În plus e hotărât să irige cel puțin 50% din terenul exploatat, iar de anul acesta va avea primele 30 hectare cu porumb irigate prin picurare.

Click pe poza pentru galerie!

Sediul fermei este amplasat la ieșirea din Cioranca, pe partea stângă, cum se merge către Buzău. Imediat după ruina conacului Mănciulescu. O clădire impunătoare, care a fost și sediul IAS Cioranca, lăsată acum pradă buruienilor. O construcție pe care Sebi Gheorghe, așa cum îl cunosc toți apropiații, ar fi încântat să o renoveze și să o redea ochiului, mai ales că e legat sufletește de aceste locuri. 

 

Producții bune, comercializare deficitară

Nu l-am auzit văietându-se, ba din contră. „Am avut ultimii trei ani foarte buni. E o problemă cu desfacerea, dar încetul cu încetul am învățat să-mi vând bine marfa”, susține fermierul buzoian. Contracte futures și un pic de comerț cu marfă achiziționată de la fermierii mai mici din zonă. Totuși nu și-a putut opri mirarea despre cum și de ce traderii cumpără cerealele românilor la prețul de pe Matif minus 15%. Minus transportul și alte cheltuieli specifice, mai adaugă fermierul. „Aici e nevoie de mai mult decât de a face gălăgie punctual. E nevoie de unitate”, recunoaște tânărul agricultor. 

Pe viitor vrea să irige cel puțin jumătate din teren. Pentru asta a înființat un grup de producători și împreună să reușească să aducă apa râului Buzău mai aproape de terenuri. „Aici ar fi nevoie de sprijinul statului și nu înțeleg de ce nu se înțelege că irigațiile sunt vitale din cauza schimbărilor climatice din ce în ce mai agresive”, spune vădit supărat buzoianul. Deocamdată irigă din puțuri forate, cu instalații pe tambur cu aspersie. Anul acesta investește 40.000 euro în dotarea a 30 ha cu instalație prin picurare. „E nevoie, pentru că resursa de apă e limitată de către cei de la Apele Române, așa că trebuie să folosesc la maxim această rezervă”, specifică Paul Sebastian Gheorghe. În plus instalația se poate folosi și pentru fertirigare, ceea ce va asigura o distribuție uniformă și la timp a fertilizanților. Instalațiile de irigat prin picurare sunt procurate de la Netafim România, subsidiară a firmei israeliene Netafim Irrigation. Instalația principală se schimbă o dată la cinci ani, iar liniile de picurare în fiecare an. Dar sporurile de producție, mai ales în anii cu secetă (aproape toți în ultimul timp), acoperă din plin investiția. 

 

Un teren pârloagă și un U650 au fost primii pași în cultura mare

Sebi e medic veterinar. A lucrat opt ani în sistem. Din 1993. „Am vaccinat la greu. De la vaci până la câini și pisici. Acum am grijă doar de animalele pe care le cresc eu”, spune tânărul. Părinții lui sunt agronomi și au încercat să-l țină departe de pământ. Însă, acum, prima lui nevastă e ferma! „Și așa va fi mereu”, subliniază încă tânărul fermier (40 de ani). „Îmi place la nebunie ceea ce fac!”, a exclamat buzoianul. De la întorsul terenului și până la cules, fiecare „za” din lanțul tehnologic e o provocare pentru el. „Nu e loc de șabloane în agricultură”, susține fermierul din Cioranca. 

Primul pe listă a fost un U650 cu care făcea agricultură pe terenul familiei, dar și ceva prestări de servicii în puținul lui timp liber. Apoi, trecând zilnic pe lângă un teren lăsat pârloagă, deși era de calitate, și-a zis că e mare păcat să stea nemuncit. Așa a început să arendeze teren. Apoi să-l cumpere. 

Anul acesta a semănat floarea-soarelui pe 150 ha. Mai puțin decât de obicei. 150 ha sunt ocupate cu orz pentru bere (soiul Nectaria), 200 ha cu grâu, 200 cu porumb, 150 cu rapiță, 40 ha cu lucernă și 20 cu porumb siloz pentru cele o sută de oi Țurcane ale lui și pentru cele 15 vaci din rasa Roșie Daneză, pe care le crește pentru a nu pierde contactul cu meseria. „Zootehnia va reveni în următorii 3-4 ani și va fi cel puțin așa cum este acum zona de cultură mare”, spune sigur pe el Sebi Gheorghe. 

În câmp folosește genetică Pioneer în proporție de 80% iar pentru protecția plantelor preferă BASF și DuPont. Are tractoare Deutz, dar vrea să schimbe cu John Deere, deoarece schimbările produse anul trecut l-au cam descurajat. Falimentul MAP, care promisese un centru service la Buzău, l-a convins să aleagă firma americană. „Mai ales că nu am mecanici buni. Nici utilizatori specializați, iar asta presupune că la cel mai mic defect avem nevoie de intervenția echipelor de service”, se justifică fermierul. În dotarea tehnică mai are combine New Holland, dar pe acest segment se ajută cu alți fermieri, pentru ca producțiile să fie strânse cât mai repede și în condiții cât mai bune. Am văzut în curtea fermei și un plug francez cumpărat second-hand din Olanda. Acum așteaptă un tractor de putere mare de la IPSO.

 

De vină e sistemul, nu factorul uman

Nu îl încântă să vadă „decapitați” șefii APIA, AFIR sau MADR. Deși au și ei partea lor de vină în ceea ce se întâmplă. Principalul suspect rămâne sistemul care pune frână mai abitir decât un măgar la bunul mers al treburilor, e convins fermierul. „Din păcate, Ministerul Agriculturii e condus de eșaloanele doi și trei”, susține Paul Sebastian Gheorghe. În schimb este bucuros că au început să apară din ce în ce mai mulți tineri fermieri „și asta e foarte bine pentru viitorul agriculturii”. Iar statul ar trebui să îi încurajeze și „să ne dea naibi la timp afurisitele alea de subvenții, că nu le dau de la ei din buzunar”, se enervează pentru o clipă buzoianul. Apoi subliniază că „înghițim și mâncăm zilnic praf, erbicide și pesticide ca să ne plătim taxele la zi și de aceea statul trebuie să se țină aproape de noi, nu să ne situăm pe poziții beligerante”, încheie singurul capitol de nemulțumiri și cu ton ridicat acest fermier cu o privire inteligentă și blândă. 

Acasă îl așteaptă o soție și doi gemeni, care îl împart de nevoie cu această „primă nevastă” - ferma, „o nevastă cu pretenții”, care are nevoie de investiții în fiecare zi. Practic, ferma este într-o construcție continuă, dar și aplecată spre capitalizare prin diversificarea activității. Iar Sebi Gheorghe visează din mers. Atât cât să facă următorul pas spre o fermă europeană. Așa cum e scris și în sloganul de pe frontispiciul firmei: „Totul pentru agricultură”!

 

 

 

ÎȘI SECURIZEAZĂ AFACEREA PRIN ACHIZIȚIA DE TEREN ȘI PRIN IRIGAȚII

Trebuie să recunosc că fermierul din Cioranca e unul dintre tinerii care schimbă agricultura românească prin exemplul personal. Asemenea fermieri ar trebui să susțină cursuri practice de management viitorilor agricultori, oriunde s-ar școli ei. Viziune și abordare, un pic de aroganță profesională (partea aceea necesară pentru a putea trece peste prejudecățile meseriei), racordarea la informație, deschiderea la nou sunt tot atâtea calități pe care le-aș fi zărit la acest tânăr fermier chiar și dacă eram orb. 

L-am întrebat cum se face că are cumpărat un procent destul de important din terenul pe care îl cultivă? Mi-a răspuns franc: „Cumpăr pământ pentru că, din păcate, nu se mai fabrică altul”. E o bucurie să știi că pământul pe care îl lucrezi e al tău, susține fermierul buzoian. Dar cel mai mult l-a bucurat faptul că a cumpărat 30 ha de la un italian. „Recunosc că am avut o satisfacție deosebită să întorc măcar o parte din terenul cumpărat de străini. A fost cam scump, 6.000 euro/ha, dar avea cadastru și era într-o singură solă. A meritat efortul!”, spune Sebi Gheorghe cu un zâmbet de satisfacție pe față. În rest a tot cumpărat teren cu prețuri variind - în funcție de calitate, de regimul proprietății, dar și locația acestuia - de la 12.000 lei/ha (circa 2500 euro) până la 6.000 euro/ha. 


 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.9(170) 15 - 31 mai 2016

Vizualizat: 1035 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?