Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Felix Mulţescu face bani cu floarea de consum

Publicat: 20 decembrie 2021 - 16:37
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Teleormăneanul Felix Mulţescu a găsit cultura care să-i aducă maximum de profitabilitate: floarea soarelui pentru consum. Este căutată şi o vinde cu 2,95 lei kilogramul. În curând va cumpăra o linie de prăjit şi ambalat seminţe.

„Am cultivat 20 hectare de floarea soarelui cu hibridul Onyx® N5LM307, cu productivitate ridicată, ameliorat pentru a obţine seminţe mari, uniforme, de calitate superioară, destinate consumului! Ca şi condiţii de cultură trebuie să asigur o densitate mai scăzută la hectar, care să nu treacă de 45.000 de plante la unitatea de suprafaţă, o fertilizare ceva mai bună la semănat, iar la recoltare, umiditatea să fie sub 9%”,precizează fermierul din satul Ludăneasa, comuna Răsmireşti.

De asemenea, hibridul Onyx este de culoare neagră, cu maturitate semitardivă, cu seminţe uşor de decojit, cu o aromă plăcută, gust pronunţat şi textură bogată.

floare canva multescu_b 

 

Preţuri de peste 2 lei/kg


Este primul an când inginerul Felix Mulţescu a pus în pământ aşa ceva. Ideea de a cultiva floarea - soarelui pentru consum i-a venit anul trecut când procesatori din Bucureşti cutreierau Teleormanul în căutare de marfă, oferind preţuri de peste 2 lei kilogramul. ”Cu unul dintre procesatori am vrut să semnez un contract, însă nu ne-am înţeles la preţ şi nici la condiţiile de livrare. Nu mi-a convenit că analizele voia să le facă la Bucureşti, după ce încărca camionul! Or, am insistat să facem determinările în fermă. Eu am marfă de calitate!”, spune fermierul.

Pentru semănat, a cumpărat dozele de sămânţă la 1.000 lei sacul de 10.000 de boabe (mai scump cu 20% faţă de floarea soarelui pentru ulei). În final a obţinut o medie de 3.300 kg/ha.

Foto 2 Felix MulÅ£escu_b 

Structura de culturi

 

Felix Mulţescu lucrează 140 ha de teren, din care aproximativ 10 ha este pădure de salcâm. „În pofida faptului că a fost un an dificil, secetos în a doua parte, producţiile au fost mulţumitoare, la grâu am făcut 5.500 kg/ha. În general pun jumătate din suprafaţă cu grâu, dar anul trecut am făcut o excepţie, am avut 83 ha şi pe restul de suprafaţă am semănat floarea - soarelui. Nu prea pun porumb, doar pe câteva hectare în locuri mai peticite pentru consumul propriu şi al rudelor care au terenurile la mine”, explică teleormăneanul.

 felix multescu ok_b

Ar fi păcat să nu transform producţia primară într-un produs finit şi să nu-l distribui prin supermarketuri, căci cerinţă pe piaţă există şi preţu-i bun!

FELIX MULŢESCU, fermier din Teleorman

 

O linie pentru prăjit şi ambalat seminţe


Felix Mulţescu este convins că sămânţa de floarea - soarelui pentru consum (decojire, prăjire, sărare şi ambalare la punguţe de câte 50 g, 100 g sau la jumătate de kilogram) este o afacere bună şi de aceea se gândeşte ca anul viitor să achiziţioneze o linie automată de producţie.

Acesta are pe stoc 135 tone de floarea soarelui, din care a vândut unTIRla 2,95 lei/kg, precum şi 1.500 tone de grâu. Aşteaptă preţuri mai bune: 3 lei/kg la floare şi 1,5 lei/kg la grâu.„Am investit peste 100.000 de euro în achiziţionarea unui cântar basculă şi în construcţia unei hale multifuncţionale în care să depozitez recolta, îngrăşămintele şi să adăpostesc utilajele. Pe acoperiş am să amplasez panouri fotovoltaice pentru a-mi asigura o parte din energia electrică şi apoi să cumpăr o linie pentru prăjit şi ambalat seminţe (prăjitor, bandă de răcire, hote ventilaţie, maşină de ambalat şi bandă transportoare), care nu va costa mai mult de 50.000 de euro.”,susţine Felix Mulţescu.

De asemenea, i-ar mai trebui un tractor de putere mai mare pentru scarificări şi alte lucrări mai grele.

 

Un experiment

 

În toamnă, a semănat 44 hectare cu grâu, cultura va ierna într-o stare de vegetaţie foarte bună. Probleme sunt cu o parcelă de rapiţă de 22 ha, pentru că nu a ascultat de sfatul unor agronomi cu experienţă. ”Am avut doze mai vechi de sămânţă şi m-am ambiţionat să măresc cantitatea de sămânţă la hectar, cu gândul că plantele vor răsări. A fost un experiment pentru mine, mă gândesc să intru cu plugul şi să las terenul pentru floarea - soarelui la primăvară”,explică fermierul. 


„M-am îndrăgostit de natură!”


Felix Mulţescu a absolvit Liceul Horticol din Băneasa şi apoi cursurile USAMV Bucureşti, promoţia 1995. Are 49 de ani, este căsătorit şi-i tatăl unui băiat. „Sunt născut şi crescut în Bucureşti şi-mi făceam vacanţele de vară la bunici. De atunci m-am îndrăgostit de natură, aşa a început respectul pentru tot ce-i frumos. Când mă duc în excursie în străinătate, studiez foarte mult natura, plantele, pomii, am o slăbiciune pentru grădini!”, mărturiseşte fermierul.

 

LEMN DIN PROPRIA PLANTAŢIE

Felix Mulţescu a plantat în jurul satului Ludăneasa aproape 10 hectare de teren cu salcâm şi a început să valorifice lemnul. „Eu vând la tonă, 700 de lei lemnul tăiat proaspăt din pădure şi 1.000 lei tona pentru lemnul uscat, recoltat anul trecut. Am de gând să plantez şi câteva hectare cu stejar roşu, specie nepretenţioasă, bine adaptată la noi, cu viteză mare de creştere şi cu lemn de calitate foarte bună. În timp, cine va avea pădurile de stejar sau de salcâm, va fi în mare avantaj”, consideră fermierul.

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 1245 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?