Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Farm Progress 2013 - tehnologia culturii porumbului de la A la Z

Publicat: 09 octombrie 2013 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Așa cum ne-a obișnuit de cinci ani încoace, Monsanto a organizat și la sfârșitul acestei veri evenimentul dedicat culturii de porumb - Farm Progress, în județele Brăila și Timiș

Click pe poza pentru galerie!

Structurat pe trei module distincte, evenimentul a adus laolaltă experiențe inovative cu scopul de a prezenta tehnologii eficiente pentru cultura de porumb.

Alături de partenerii IPSO Agricultură, John Deere, BASF, Timac Agro, Cruiser și Toyota, Monsanto a prezentat fermierilor care i-au trecut pragul experiențele: Dekalb HD, Dekalb Max TECH, Dekalb producție semințe, porumbul de siloz, efectele fitotoxicității, porumbul alb, soluții de semănat, rădăcinile Dekalb, rapița Dekalb, RoundUp Energy, mașini și utilaje IPSO, John Deere Water, tehnologii inovatoare BASF, tehnologia de fertilizare de la Timac Agro și tratamentul Cruiser.

“Farm Progress 2013 este un eveniment de căpătâi în agricultura românească. Cel mai mare eveniment organizat de o companie privată în România, în domeniul agricol, s-a desfășurat în două localități, în estul țării, la Brăila, și în județul Timiș, la Cărpiniș. Manifestarea a reunit la Brăila, timp de cinci zile, peste 1200 de fermieri.

Aici au participat și peste 180 de fermieri din Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina și din Ungaria, iar la Cărpiniș ne-au trecut pragul fermieri din Serbia. În acest an putem spune că au fost rupte barierele și au venit fermieri de peste tot din partea de Est a Europei”, ne-a declarat Cosmin Chioreanu, director general Monsanto România.

 

Inovații: Max TECH și HD Tested

Ajuns la cea de-a șasea ediție, evenimentul de la Cărpiniș s-a desfășurat pe o suprafață de aproximativ 7 ha, fiind prezentați 22 de hibrizi din portofoliul Monsanto. S-au expus și hibrizi aflați în testare în mai multe locații din țară, pentru a vedea potențialul de producție și comportamentul acestora în anumite condiții de climă și de sol.

“Este, în primul rând, un eveniment de prezentare a produselor și a companiei, iar în al doilea rând, este organizat cu scopul de a face o oarecare educare asupra produselor și a modului în care sunt folosite aceste produse în câmp.

Pe lângă partea de loturi demonstrative, în care vrem să arătăm portofoliul de produse Dekalb, avem și un câmp experimental, în care vrem să arătăm noi tehnologii. Este vorba de tehnologia Max TECH, concept lansat anul trecut și care se referă la utilizarea cât mai eficientă a resurselor de fertilizare, apă și substanțe chimice de protecție pentru cultura porumbului, dar și la maximizarea producției.

Pentru anii secetoși am creat gama HD Tested, hibrizi testați în rețeaua noastră tehnică, la care am observat, în special în anul 2012, când am avut o arșiță destul de greoaie în anumite zone din țară, că au avut un spor de producție de 200 kg/ha peste hibrizii din aceeași grupă FAO”, ne-a spus Octavian Chihaia, director de marketing Monsanto România.

Monsanto le-a adus fermierilor în câmpurile experimentale și porumbul alb, hibrid foarte tardiv ce face parte din grupa FAO 700 și provine din Africa de Sud.

 

Tehnologia de conservare a apei în sol

Un modul special a fost dedicat tehnologiei de conservare a apei în sol. “Tot în acest context al secetei și al arșiței venim în platforma de rapiță cu o serie de experiențe legate de folosirea cât mai eficientă a resurselor de apă. Noi vrem să educăm fermierii în a conserva cât mai bine apa care deja există în sol prin lucrări minime la pregătirea patului germinativ”, a spus Octavian Chihaia.

În acest sens, fermierilor le-au fost prezentate patru tipuri de lucrări ale solului pentru înființarea culturii de rapiță: arat & pregătirea patului germinativ prin lucrări efectuate cu disc și combinator, scarificat & pregătirea patului germinativ, minimum tillage & pregătirea patului germinativ și ultima, semănatul direct în miriște. Dintre acestea, pentru păstrarea apei în sol, specialiștii recomandă minimum tillage și semănatul în miriște, dacă este posibil.

 

Tehnică agricolă de la IPSO, Kuhn și Strom Bednar

Partener tradițional al acestei manifestări, IPSO Agricultură a adus și în acest an soluții tehnice pentru fermierii participanți la Farm Progress. „IPSO participă deja de 5 ani împreună cu Monsanto și ceilalți parteneri la acest eveniment dedicat culturii porumbului, unde venim cu mașini și utliaje pentru această cultură”, ne-a declarat Loredana Voicu, responsabil comunicare IPSO Agricultură.

Astfel, IPSO a prezentat două tractoare: modelul 6190 R, care face parte din seria 6R și modelul 7200 R din seria 7R, serie la care cel mai mic model are 200 CP, iar cel mai mare merge până la 310 CP.

Ca utilaje de prelucrare a solului, au fost prezentate: o tocătoare de resturi vegetale, modelul RM 610 de la Kuhn, un plug cu 5 trupițe și un cultivator, modelul Cultimer L 4000 tot de la Kuhn. De la Strom Bednar a fost prezentată o grapă cu discuri independente, disponibilă cu lățimi de la 4 la 8 m, pentru tractoare de la 150 la 360 CP.

IPSO a adus la Cărpiniș un Sprayer, modelul 4730, fabricat în SUA, pentru terenuri dificile, care poate ajunge la viteze de 32 km/oră în câmp. A fost prezentată și o combină, modelul W660, ce provine din seria 9000, creată acum 18 ani, dar care în 2007 și-a schimbat numele în seria W.

 

John Deere Water - irigații prin picurare

O nouă divizie a John Deere își face loc în agricultura românească - John Deere Water. „Este vorba despre sistemul de irigații prin picurare, adaptat și pentru cultura de porumb, nu doar pentru legume. Am încercat să facem și aici, dar și la Brăila, un câmp experimental și așteptăm cu nerăbdare recoltarea pentru a vedea diferența de producție față de o altă suprafață neirigată, desigur raportându-ne la același hibrid, cu același potențial și care a avut parte de aceeași tehnologie în perioada de vegetație”, a spus Loredana Voicu.

Sistemul John Deeere Water este prevăzut cu o bandă de 10-12 mm grosime, cu o distanță între picurătoare de 30 cm, iar debitul pentru fiecare picurătoare este de 1 l/oră. Potrivit specialiștilor, calculele pentru un astfel de sistem de irigații se fac pentru fiecare fermă în parte, în funcție de debitul de apă, de presiune, dar și de alți factori.

 

Timac Agro, specialiști în nutriția plantelor

Fertilizarea hibrizilor Dekalb de pe platforma de la Cărpiniș a fost asigurată de Timac Agro. “În primul rând, am încercat să oferim o soluție pe întreaga platformă pentru a putea determina cât mai corect potențialul hibrizilor Monsanto.

În același timp, am încercat ca pe o platformă destinată fertilizării, folosind același hibrid, aceeași tehnologie și aceeași perioadă de semănat, să arătăm cum pot influența producția doar schimbând o parte a nutriției, fie că vorbim NPK, de azot sau de biostimulatorii pe care îi aducem în vegetație pentru a maximiza producția.

În ceea ce privește noutățile, avem un produs lansat anul trecut în primăvară și implementat anul acesta mai mult pe partea de culturi de primăvară - Rhyzovit. Dacă mulți dintre fermieri ne cunosc pentru produsul Sulfamo, aflat de 6 ani pe piață și pe care îl poziționăm în primul rând pe culturile de rapiță și de grâu, anul acesta am insistat mult mai mult pe Rhyzovit pentru culturile de porumb și floarea soarelui”, ne-a declarat Marius Marica, director de marketing Timac Agro România.

De asemenea, un start fulminant în acest an a avut și produsul microgranulat Physiostart, produs care ajută planta în prima perioadă de vegetație. „E destul de important să ai un start bun în cultură, având în vedere problemele climaterice care apar”, susține Marius Marica.

 

Protecția culturii a fost asigurată de BASF

Pentru al treilea an consecutiv pe câmpurile Farm Progress, compania BASF a venit în întâmpinarea fermierilor cu noi soluții pentru protecția plantelor. “Noutățile aduse de BASF în acest an sunt: pentru protecția completă a culturii de porumb, din domeniul conceptului AgCelence - produsul Opera, care prin proprietățile sale ajută hibrizii Monsanto să-și atingă potențialul maxim de producție; am realizat extinderea proiectului Clearfield de la floarea soarelui și la cultura rapiței prin cuplarea hibrizilor înalt performanți ai firmei Monsanto cu erbicidul nostru complet Cleranda.

Sunt hibrizi convertiți din cei tradiționali în hibrizi Clearfield. Acest lucru înseamnă o combatere completă a buruienilor mono și dicotiledonate și, în special, a buruienilor din familia cruciferelor (muștarul alb și rapița sălbatică), buruieni problemă pentru rapiță”, ne-a spus Marius Farcaș, director de vânzări Banat, Crișana și Transilvania BASF.

 

O școală fără cheltuiala fermierului

Gazda evenimentului de la Cărpiniș a fost și de această dată fermierul Samson Popescu, administrator al societății Semislend Company. Acesta consideră manifestarea drept o școală binevenită pentru fermierii români, cu atât mai mult cu cât este gratuită. “Faptul că încă este o școală, fără cheltuiala fermierului, este un lucru foarte bun. Sperăm să devină o tradiție organizarea acestei platforme în care se întâlnesc aproximativ 1000 de fermieri.

Numai așa fiecare dintre fermieri poate vedea tot ce este mai nou în tehnologie, pentru că trăim vremuri în care la tot pasul ne confruntăm cu noi provocări, care mai de care mai dure, iar pentru acestea e nevoie de soluții și, mai mult decât atât, este nevoie de idei inovatoare, pentru că fără acest lucru nu vom putea ține pasul cu cerințele actuale, cu necesarul de hrană pentru întreaga omenire”, ne-a declarat Samson Popescu.

Fermierul cultivă de ani buni hibrizi de la compania Monsanto, dar continuă să testeze produsele recent apărute pe piața inputurilor agricole. “În cultură am majoritatea hibrizilor de porumb de la Monsanto. Am însă și alți hibrizi, pentru că testez; nu pot merge doar pe un anumit tip de hibrizi. De la Monsanto, în ultimii ani, hibridul DKC 5276 a dat cele mai bune rezultate.

Și în acest an am văzut în loturi hibrizi care îmi fac cu ochiul, dar să vedem dacă vor avea și o anumită stabilitate în următorii ani, pentru că nu este suficient ca un hibrid să dea rezultate bune într-un an dacă nu are și o anumită stabilitate. Având în vedere că este o paletă largă de hibrizi pe piață, cu siguranță avem de unde alege”, ne-a mărturisit Samson Popescu.


PORUMBUL WAXY, O NOUĂ ALTERNATIVĂ

La începutul lunii septembrie, în localitatea timișeană Cenad, compania Formenti & Partners, a prezentat cultura de porumb de tip Waxy, o alternativă rentabilă pentru  cultivatorii de cereale.

Giuseppe Formenti, administrator al Formenti & Partners, a prezentat pe scurt caracteristicile acestui tip de cultură: “Waxy este un porumb special, are un conținut ridicat de amilopectină, circa 99% din amidonul din porumb. Acest tip porumb este cultivat pentru amidonuri speciale folosite în industria alimentară și farmaceutică”.

După vizita în câmp, s-au prezentat strategii și noutăți tehnice pentru a ridica rentabilitatea culturilor. Despre „Filierele cerealelor ca și strategie pentru diversificarea ofertei - propunerea filierei de porumb tip Waxy, floarea soarelui și soia cu bob alb” a vorbit Andrea Ceccheto, reprezentant al Gruppo Manara, producător de semințe din Italia.

Organizatorii au propus, de asemenea, utilizarea sistemului de irigații prin picurare la cultura de porumb. Au urmat apoi prezentări despre biotehnologii la cultura mare și efectele acestora asupra cantității și calității recoltei, dar și despre trasabilitate și durabilitate ca noi cerințe pentru piața de cereale și de oleaginoase.

Vizualizat: 1215 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021

Sigma Romania, prezență consistentă la Indagra! Tractorul anului 2021 și combina Ideal, vedetele standului la ediția din acest an! Un interviu cu Alexandru Antonesei - manager produs Massey Ferguson, Sigma România

Vasile Târziu: 5 provocări pentru agricultura de mâine Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?