Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

FĂRĂ NEONICOTINOIDE... Apocalipsa florii soarelui nu a mai avut loc!

Publicat: 17 decembrie 2021 - 16:40
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Producţiile obţinute în vara aceasta contrazic prevestirile negre făcute de unii fermieri la începutul anului, când MADR nu a mai acordat derogare pentru utilizarea seminţelor de floarea soarelui tratate cu neonicotinoide.

Ce spuneau unii fermieri la începutul anului, după decizia ministerului? Iată câteva luări de poziţie:

Ştefan Muscă a declarat la vremea respectivă: ”o să vedeţi câţi bani se vor pierde pentru că nimeni nu o să mai cultive floarea soarelui. Şi atunci, îi întreb eu pe apicultori, de unde o să mai colecteze albina dacă la rapiţă şi la floarea-soarelui nu s-a dat derogare? Din cauza lor nu s-a mai dat derogare, pentru că ei au făcut demersuri şi presiuni către comunitatea europeană”.

Gheorghe Albu a declarat la rândul său: ”nu s-a mai dat derogare pentru a fi tratată sămânţa de floarea soarelui cu neonicotinoide. Având în vedere clima, condiţiile de climă şi rezerva de dăunători în sol, ne face pe noi, producătorii agricoli, să mai renunţăm în a mai cultiva în primăvară floarea soarelui”.

Asociaţia pentru Cultura Florii-Soarelui (ACFS) a trimis atunci un comunicat ministrului Adrian Oros, fiind arătat că: ”lipsa tratamentului seminţelor de floarea-soarelui premergător semănatului nu poate fi admisă, deoarece, într-o dinamică de 50-60 ani, dăunătorul Tanymecus dilaticollis Gyll. a produs ravagii care au determinat dispariţia suprafeţelor de floarea-soarelui şi, implicit, pierderi însemnate. În consecinţă, vă rugăm a aproba tratamentul seminţelor de floarea soarelui cu Imidacloprid pentru arealele geografice la care PED este 3-4 ind./mp, şi Tiametoxam (8-10 ind./mp). În caz contrar, ne vom asuma riscul unor pierderi uriaşe”. Ministrul Oros a fost de neclintit: ”Noi nu mai putem prelungi această derogare, deja suntem atenţionaţi de Comisia Europeană. Atenţionarea a venit în noiembrie”.

floarea soarelui capitul 2_b


Cifrele bat vorbele


Ce indică statisticile de anul acesta? Departe de a trimite către un dezastru, datele statistice publicate de Comisia Europeană scot în evidenţă un succes evident: au fost cultivate 1.254.000 ha, cu 71.000 ha mai mult decât anul trecut. Producţia a fost de 3.007.000 tone, mai mare cu 8.000 t decât anul trecut. Sigur, nu sunt diferenţe majore, creşterile nu sunt semnificative, dar este limpede că neutilizarea neonicotinoidelor nu a condus la o catastrofă a culturii de floarea soarelui.

 

Producţii bune şi pe timp de secetă

 

De menţionat că seceta extremă din 2020 a afectat culturile de floarea soarelui în sud-estul României şi că în anii imediat anteriori (2019 şi 2018) producţiile au fost mai mari (3.063.000 t în 2018 şi 3.568.000 t în 2019), dar mergând mai în urmă, descoperim că producţia şi suprafaţa totală au fost mai mici, deşi atunci utilizarea seminţelor cu neonicotinoide era permisă.

Demn de remarcat este şi faptul că, în ciuda secetei din 2020, a fost obţinută o producţie totală mai bună decât în mulţi ani când nu a fost secetă.

floarea soarelui seminte_b


În Franţa, aceeaşi situaţie

 

Producţii bune a obţinut anul acesta şi Franţa, ţară care nu a acordat derogare pentru folosirea seminţele de floarea soarelui tratate cu neonicotinoide: 1.898.000 t (producţie-record pentru agricultura franceză), faţă de 1.607.000 t în 2020 şi 1.298.000 t în 2019.

România rămâne cel mai mare producător de floarea-soarelui din Uniunea Europeană.

 

un articol de

STELIAN RĂDESCU

Vizualizat: 1625 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?