Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fără derogare, ce facem cu floarea? Avem variante de TRATAMENT!

Publicat: 12 martie 2020 - 11:48
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Derogarea pentru tratamentul porumbului cu substanţe pe bază de neonicotinoide a fost dată de Ministerul Agriculturii din România, nu de Comisia Europeană şi doar pentru anul acesta. Ce soluţii ne recomandă inginerul agronom Aurel Pană?

“Chiar acum am venit dintr-o staţie de tratare şi am văzut că pentru porumb încă se foloseşte Imidaclopridul, spre exemplu Nupridul, asta pentru că nu este o plantă meliferă ca să aibă efecte negative asupra entomofaunei utile, în speţă albinelor. Floarea-soarelui însă, fiind o plantă meliferă, nu a putut beneficia de această derogare”, ne-a spus specialistul.

aurel-pana-floare_b

Toată lumea caută alternative, omologate, neomologate... Inginerii agronomi, specialiştii au testat tot felul de combinaţii de produse. “Eu am lucrat destui ani pe zona aceasta, am lucrat la ALCEDO, chiar la fosta Întreprindere de Pajişti Călăraşi, actualmente Minerva, am făcut acolo loturi de hibridare şi loturi semincere pentru marile companii din România şi aveam o staţie de tratament seminţe cu spumă, una foarte modernă cu care se făcea o peliculă de 100%, fiind spumă nu folosea nici pulbere, nici lichid, iar protecţia era desăvârşită. Acum, soluţiile sunt puţine, una dintre ele este Piretroidul pe bază de Cipermetrin, în momentul de faţă produsul Langis, omologat pentru combaterea viermilor sârmă – Agriotes. Cu 2 litri pe tona de sămânţă, poţi să obţii o peliculă foarte bună. Recomandarea mea, venită în urma propriilor mele experimente este să se pună şi un îngrăşământ, foliar aş putea să-l denumesc, iar acesta este Microfert U, produsul Alchimex, tocmai pentru a crea o rezistenţă mai puternică, ţinând cont că Cipermetrinul nu poate înlocui 100% Imidalclopridul. Şi atunci ajutăm planta, dându-i un start bun. Puneam pe el un Microfert U, în doză de 2,5 litri pe tonă odată cu acest insecticid. Asta pentru a crea nu doar o zonă de protecţie, dar şi una de start astfel încât mica plăntuţă să aibă o pornire rapidă şi să-şi formeze rădăcini puternice”, a explicat inginerul Aurel Pană.

Potrivit specialistului, îngrăşământul foliar are şi avantajul că are un pH acid şi permite descompunerea piretroidului – insecticidului - mai lent, asigurând o protecţie îndelungată.

Cu ce alte tratamente puteţi interveni în primele faze vegetative ale culturii de floarea soarelui, aflaţi din Revista FERMA, ediţia 1-14 aprilie 2020!

Vizualizat: 1372 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?