Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Fără buruieni în sfecla de zahăr

Publicat: 12 martie 2022 - 17:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Utilizarea unui erbicid cu spectru larg, cum este MITRON 700 SC, va genera un spor de producție prin efectul lui benefic de înlăturare a buruienilor specifice culturii sfeclei de zahăr.

Foto 1 - Fără buruieni în sfecla de zahăr_b
Foto:
 Buruieni în sfeclă de zahăr (Sursa foto Dreamstime)

Cultura de sfeclă de zahăr poate fi puternic afectată de prezența buruienilor, mai ales în primele faze de vegetație și în condiții de temperaturi scăzute. Și cum noul sezon de însămânțare se apropie cu pași repezi, în această perioadă luăm în calcul toate etapele tehnologice pentru o evoluție favorabilă a culturii. 

Alegerea erbicidului este importantă, mai ales că printre “inamicii” culturii de sfeclă se numără și buruienile, care pot produce un număr mare de semințe, printr-o înmulțire necontrolată și rapidă. 

 

BURUIENILE - INHIBITORII STARTULUI ÎN VEGETAȚIE 


Plantele nedorite pot avea un ritm mai rapid de dezvoltare, ajungând să „sufoce” noua cultură, cu urmări negative asupra productivității:

1. Un prim aspect supărător este acela că buruienile sunt în competiție cu plantele de cultură pentru nutrienții și apa din sol. Buruienile au în general capacitatea de a se dezvolta mai rapid și mai puternic decât plantele de cultură, generând, într-un timp foarte scurt, rădăcini mai dezvoltate, prin care vor absorbi cantități însemnate din aceste resurse vitale plantulelor de sfeclă în perioada de formare a organelor.

2. Pe de altă parte, ele reprezintă planta gazdă pentru dezvoltarea anumitor insecte dăunătoare (de exemplu afidele, Aphis spp.), care primăvara găsesc condiții prielnice în zonele populate cu lobodă sălbatică (Atriplex patula) sau cu spanac sălbatic (Chenopodium album) și care pot produce daune foarte mari culturii. Necontrolate, buruienile împiedică aerisirea culturilor și facilitează crearea condițiilor benefice pentru apariția bolilor fungice sau dezechilibrează plantele prin limitarea expunerii la lumină.

 

MITRON 700 SC: ACȚIUNE SISTEMICĂ ȘI SELECTIVĂ


Mitron 700 SC este un erbicid sub formă de suspensie concentrată, pe bază de metamitron 700 g/l, utilizat în cultura de sfeclă de zahăr pentru controlul principalelor buruieni dicotiledonate anuale și a unor monocotile frecvente, înaintea răsăririi acestora. 

Substanța activă, metamitron, din grupa chimică a triazinonelor, prezintă efect inhibitor al complexului fotosistemului II. Prin acțiunea sa, buruienile sensibile sunt împiedicate să realizeze fotosinteza, iar în decurs de câteva zile devin clorotice, se necrozează și mor. Produsul are acțiune sistemică și prezintă selectivitate la sfeclă. Absorbția metamitronului se realizează prin rădăcini și lăstari, fiind translocat acropetal în frunze. 

Eficiența maximă a produsului Mitron 700 SC se obține prin utilizarea în faza de cotiledoane a buruienilor. 

Foto 2 Fără buruieni în sfecla de zahăr_b
Foto: 
Afide pe frunzele sfeclei de zahăr (Foto dreapta Dreamstime) 

Foto 3 afide pe spanac sălbatic_modif_ (Chenopodium album)_b
Foto:
 Afide pe spanac sălbatic (Chenopodium album) - Sursa foto Adobe Stock Photos

 

MOD DE APLICARE


Pentru o combatere cât mai eficientă a buruienilor, este recomandată aplicarea fracționată, la temperaturi sub 25oC, respectiv o doză de 1 l/ha înainte de răsărirea plantulelor de sfeclă de zahăr (T1) și două aplicări a câte 2 l/ha, de la apariția cotiledoanelor până la închiderea rândurilor (T2 și T3). Acest mod de aplicare fracționat permite controlul buruienilor răsărite „în valuri”.

 

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro

Vizualizat: 1070 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?