Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Familia MOŢ: trei GENERAŢII , aceleaşi ASPIRAŢII

Publicat: 30 octombrie 2017 - 13:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

FERMA, OMUL ŞI COPERTA. „Şcoala altfel” este programul care îi scoate pe copii din monotonia educaţiei pur teoretice şi îi aduce în mijlocul realităţii. Pe unii copii, însă, viaţa i-a învăţat să aibă o educaţie complementară în fiecare zi. 

Pe Alex şi Andrei, de 5 şi respectiv 8 ani, i-am surprins manipulând încărcătorul şi sacii de seminţe cu o dibăcie demnă de un adult.

Colegii lor nu pot fi decât invidioşi pe lecţia de fermier pe care au primit-o de la o vârstă atât de fragedă. Florin Moţ, bunicul lor, mândru de generaţia care vine din urmă, spune că pentru cei mici a meritat tot efortul şi schimbările majore pe care le-a avut de trecut.

fermier-Mot-coperta_b

Mecanic sudor de meserie, timişeanul Florin Moţ se ocupă de agricultură din 2004. La început creştea cai, iar la un moment dat şi-a cumpărat un tractor la mâna a doua, un U 445. Iniţial pentru transport, după care a achiziţionat un plug şi un disc, şi s-a apucat de lucrat pământul altora. Văzând că merge treaba, a cumpărat încă două tractoare U650 şi, practic, de atunci s-a implicat mai serios. Acum lucrează în jur de patru sute de hectare, majoritatea luate în arendă, doar 50 ha fiind proprietate. Şi pentru că în zona în care locuieşte sunt şanse mici să-şi extindă suprafeţele, o parte din terenuri, respectiv 130 ha, o lucrează în extravilanul Timişoarei. Pe lângă asta, face şi prestări servicii pentru alte o mie de hectare.
Soţia lui, Sofia, se ocupă de gospodărie, la fel şi fiica sa, Corina. Băiatul, însă, Florin şi el, în vârstă de 19 ani, împreună cu ginerele Lucian sunt implicaţi total în această activitate de familie. Şi o fac cu atâta pasiune şi dăruire. Dar nu tot timpul a fost uşor, provocări au existat destule. Florin Moţ senior s-a gândit la un moment dat să renunţe la această afacere, din cauza preţurilor mici la cereale. „Îmi amintesc că prin 2010 eram la limita profitabilităţii şi uneori lucram în pierdere. Pe de altă parte, şi furnizorii de inputuri lucrau numai cu banii jos. Era foarte greu de supravieţuit”, spune fermierul. Şi totuşi, a trecut peste acea perioadă dificilă, refuzând să se dea bătut.
Fiul său, Florin, este deja un om de nădejde în fermă. La 10 ani s-a urcat pentru prima dată într-un tractor, iar la 11 ani mergea singur la arat. În ziua vizitei mele în fermă, se pregătea să urce la volan pentru semănatul păioaselor.

mot-incarcatoare-schaffer_b

Cultivă doar grâu, porumb, floarea-soarelui şi ceva lucernă. La orz a renunţat tot din cauza preţurilor mici. „În toamna trecută am însămânţat 50 ha cu orz. Deşi am obţinut o producţie destul de bună, în jur de 7 t/ha media, nu mai este o cultură profitabilă pentru mine. Am vândut cu 0,49 lei kilogramul direct din câmp şi nu pot să spun că am câştigat prea mult cu el”, ne-a explicat fermierul din Biled.

Citiţi integral povestea “fermierului de copertă” în revista Ferma, ediţia 14-31 octombrie 2017!

Vizualizat: 6582 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?