Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Facultatea de Biotehnologii, în casă nouă

Publicat: 16 noiembrie 2016 - 20:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pe 4 octombrie a.c., odată cu aniversarea a 20 de ani de activitate, Facultatea de Biotehnologii a USAMV București și-a inaugurat noul sediu. Față de vechea clădire, cea nouă are o suprafață de cinci ori mai mare. Investiția de 30 de milioane de lei a fost finanțată integral din fonduri naționale, de la bugetul de stat și din veniturile universității. 

Noul sediu cu suprafața de 7.000 mp dispune de 16 laboratoare, o aulă, amfiteatre și săli de curs și de seminar.

55% dintre absolvenți ajung să profeseze în domeniu
Sorin Cîmpeanu, rectorul USAMV București, a explicat importanța existenței Facultății de Biotehnologii: „Este prima facultate de Biotehnologii în peisajul învățământului superior românesc. În total, în România avem 557 de facultăți, dar numai una este Facultatea de Biotehnologii. Facultatea se află în plin proces de dezvoltare. 55 la sută dintre absolvenții acestei facultăți își găsesc un loc de muncă în cercetare, dar și în cadrul unor companii de prestigiu care manifestă deschidere pentru aplicarea noilor tehnologii”. În noua clădire, studenții au laboratoare performante de biologie moleculară, de enzimologie și de biochimie.

Emblemă a agriculturii românești
Un subiect sensibil, cel al cercetării, a fost atins de ministrul Agriculturii Achim Irimescu, care a apreciat că este esențial ca absolvenții Facultății de Biotehnologii să își găsească locuri de muncă în țară, pentru a contribui la dezvoltarea acestui sector și să continue ceea ce au învățat în timpul facultății. „Facultatea de Biotehnologii este încă tânără, dar în lume, fără biotehnologii nu se poate dezvolta producția agroalimentară. În condițiile în care până în 2050 se prevede că se va dubla cererea de alimente, cred că soluția nu mai poate veni decât de la cercetare și partea de biotehnologii. În condițiile în care știm cu toții că bolile și dăunătorii devin tot mai rezistenți la produsele chimice clasice, cred că biotehnologiile reprezintă o soluție. Știm foarte bine că în lume, cam 30 la sută din profitul din agricultură se obține din cultivarea de plante rezultate în urma biotehnologiilor”, declara șeful Agriculturii despre un domeniu pe care-l vede în viitor ca emblemă a agriculturii românești.
„Numai dacă ne gândim la cât de bine ar putea face un cartof rezistent la gândacul de Colorado, și ne imaginăm cât de profitabilă poate fi această activitate de cercetare în contextul Facultății de Biotehnologii. La biotehnologii avem un decalaj față de SUA, nu e un secret, dar acest decalaj reprezintă o cale de dezvoltare și sper ca, prin sprijinul Facultății de Biotehnologii, să recuperăm acest decalaj”, a adăugat Achim Irimescu.
Festivitatea de deschidere a fost urmată de simpozionul aniversar al celor 20 de ani de învățământ universitar în biotehnologie. Între subiectele abordate s-a numărat: „Disfuncționalitatea sistemului de biotehnologii din Europa”, susținută de Beat Spath, director EuropaBio, precum și „Importanța soiei modificate genetic în zootehnie”, prezentată de Iuliana Ionel, reprezentant al Institulului de Economie Agrară din București.
Despre concluziile acestor teme vom scrie pe larg într-una din edițiile viitoare ale revistei Ferma.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 20 (181) din 15-30 noiembrie 2016

Vizualizat: 512 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?