Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Factori limitativi ai recoltei

Publicat: 04 septembrie 2014 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Se spune că rapiţa este o cultură care se învaţă din mers. Iar din experienţa anului agricol precedent putem desprinde câteva măsuri tehnologice pe care fermierii ar fi bine să le aibă în vedere în actuala campanie de însămânţare a rapiţei

Click pe poza pentru galerie!

Încurajaţi de evoluţia condiţiilor meteorologice din ultimii ani, care au influenţat în mod pozitiv producţia, dar şi de preţul bun al rapiţei, fermierii au crescut suprafeţele cultivate cu această plantă de cultură. Anul acesta, cu toate că, în general, producţiile au fost ridicate, s-au remarcat anumite aspecte care pe anumite suprafeţe au influenţat în mod negativ recolta de rapiţă.


Control optim asupra creşterii vegetative

În toamna anului 2013, imediat după semănat, au căzut cantităţi importante de precipitaţii, care au favorizat răsărirea culturii și au stimulat creşterea vegetativă puternică, plantele intrând în iarnă cu 8-10 frunze bine dezvoltate. Au fost sole în care fără aplicarea regulatorilor de creștere, cel mai probabil, cultura și-ar fi continuat nestingherit creşterea vegetativă, cu riscul major de a emite tija florală și de a fi compromisă. Mai uşor a fost pentru fermierii care şi-au pus încrederea în hibrizi de rapiţă cu dezvoltare mai lentă sau moderată în toamnă, cum ar fi hibrizii KWS: Triangle și Traviata. Cei care au semănat în perioada mijlocie a epocii de semănat s-au bazat pe Brutus iar cei care au întârziat și au avut nevoie de hibrizi cu dezvoltare foarte rapidă în toamnă au avut succes cu Kodiak sau cu Hybrirock.


Productivitatea stă în ramificarea puternică

Un factor limitativ al producţiei de rapiţă a fost densitatea plantelor. Noi recomandăm o densitate la semănat de maxim 50 plante/mp, pentru a avea în primăvară 35-40 plante/mp. Însă mulţi fermieri seamănă la o densitate ridicată, de 60-70 plante/mp, iar unii calculează norma de semănat în kg/ha, fară a ține seama de MMB-ul seminţelor. Acest mod de a semăna, în cazul hibrizilor cu MMB mic, a condus la o densitate foarte mare, peste 70-80 plante/mp. Efectul? Cultura de rapiţă a ieşit în primăvară cu o densitate cu mult peste cea recomandată. Hibrizii performanți ramifică foarte puternic şi îşi conturează potenţialul productiv pe seama acestui parametru. La densități mari, ramificarea este slabă şi, în consecinţă, producțiile sunt mici.

 

Culturi viguroase

Plantele au ieşit din iarnă lipsite de vigoare, îndeosebi în solele cu densitate ridicată. Densitatea prea mare, precipitațiile abundente căzute în toamnă și în timpul iernii, care au tasat terenul, aplicarea necorespunzătoare a îngrășămintelor în toamnă au influenţat în mod negativ cultura, plantele ieşind din iarnă slăbite. Pe aceste sole, dacă nu s-a intervenit printr-un management corespunzător al fertilizării, producţiile au fost mult sub media acestui an.

Atacul de dăunători a fost reprezentat în special de Gărgăriţa seminţelor de crucifere (Ceutorhynchus), favorizată de temperaturile ridicate de la sfârşitul iernii, și de Gândacul păros (Epicometis), care le-a dat destule bătăi de cap fermierilor, mai ales în partea de vest a ţării.
Pentru reuşita culturii de rapiţă, firmele de seminţe, pe lângă genetica de calitate, oferă și sfaturi tehnice care să pună în valoare acestă genetică.

Nicolae LUPU
reprezentat Product Management KWS Seminţe România - Centru şi Vest


Întârzieri la recoltare

O problemă tehnică în acest an a fost cea a dezechilibrului dintre forța mecanică de recoltare și suprafețele cultivate cu rapiță și cu cereale, cauzând întârzieri la strânsul recoltei, cu risc de scuturare la rapiță. Prin urmare, dar şi din cauza ploilor, seminţele au ieşit din perioada de repaus seminal, în care erau protejate împotriva încolţirii în spic.

Vizualizat: 936 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?