Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Factori care asigură un start reușit culturii de porumb

Publicat: 12 aprilie 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În formarea viitoarei recolte, fiecare element tehnologic este hotărâtor. În stadiul de 4-5 frunze, când se produce tranziția plantulei de la regimul heterotrof la cel autotrof, porumbul își determină producția maximă definitivă peste care nu se mai poate trece, măsurile agrofitotehnologice ulterioare având menirea să minimalizeze diminuarea acestei producții.

Click pe poza pentru galerie!

Ținând cont de acest adevăr, trebuie să conștientizăm importanța măsurilor care pot face ca la acest moment cultura să se apropie de un optim din punct de vedere cultural.

Lucrările solului, materialul genetic ales, momentul semănatului, desimea de semănat sunt doar câteva dintre verigile care asigură profitabilitatea unei culturi de porumb.

 

Calitatea lucrării solului determină viitoarea recoltă de porumb

Sistemele de lucrare mecanică a solului folosite în România sunt cele convenționale și, o parte, neconvenționale, precum: cele raționalizate, minime, cu strat protector, cu biloane, în benzi sau fără lucrări. Criteriile de alegere a unui sistem sau altul țin de rațiuni legate de factori economici, de conservarea apei din sol, de protecția solului, de controlul bolilor și dăunătorilor, de factori organizatorici etc. Fiecare dintre aceste metode are avantaje și dezavantaje, iar fermierii sunt cei care trebuie să decidă dacă aplică unul sau altul sau combinații ale acestora, în funcție de condițiile concrete ale fiecărei ferme. Ideea de bază este ca indiferent de varianta adoptată, să asigure culturii condiții de dezvoltare armonizate cu condițiile de sol și de climă din acel areal, cu optimizarea economică a rezultatului final. 

În cazul lucrărilor convenționale, în afara arăturii din toamnă sau de primăvară, devreme, pentru a asigura condiții optime de răsărire și dezvoltare culturii, patul germinativ se lucrează în preziua sau în momentul semănatului prin cât mai puține treceri, care să conserve apa în sol și să mărunțească bine solul pe o adâncime mai mare cu 1-2 cm față de adâncimea de semănat. În cazul lucrărilor minime este recomandat ca nivelarea, mărunțirea și eventual tăvălugirea să se realizeze concomitent sau cât mai aproape de momentul semănatului.

 

Și epoca de semănat face diferența între producții

Semănatul culturilor de primăvară, în special a porumbului, este determinat de evoluția condițiilor climatice, perioada optimă de semănat începând, după unele estimări, când în sol se înregistrează 8 spre 10oC. Bibliografia de specialitate arată că în primăverile secetoase se recomandă semănatul la începutul intervalului, iar în cele umede și reci se poate semăna ceva mai târziu. De asemenea, există recomandări privind eșalonarea semănatului în funcție de grupa de maturitate și de comportamentul hibridului în cazul temperaturilor scăzute sau a amplitudinilor mari de temperatură înregistrate între zi și noapte. Pentru că dezvoltarea ulterioară a plantelor este puternic influențată de epoca de semănat. 

În ceea ce privește desimea de semănat, se spune că densitatea plantelor la semănat variază în funcție de timpurietatea hibridului și de aprovizionarea cu apă și cu elemente nutritive a culturii. Afirmația este corectă, doar că nu doar timpurietatea are caracter de influență a hibridului, ci și altele, precum masa și adâncimea rădăcinii, masa foliară și habitusul plantei etc. Pentru a putea acoperi toate aceste cerințe într-o recomandare și pentru a răspunde cât mai bine condițiilor atât de diferite din România, KWS efectuează teste privind desimile de cultivare atât în zona aridă din sud, în condiții de neirigare, cât și în zona mai umedă din jumătatea nordică a țării sau în irigat. Întrucât hibrizii au un alt comportament variat la diferitele desimi de cultivare, pentru fiecare hibrid avem, în materialele noastre de promovare, și această informație spre folosința fermierilor.

 

 

TESTUL PRODUCTIVITĂȚII HIBRIZILOR ÎN FUNCȚIE DE EPOCA DE SEMĂNAT

Pentru a face lucrurile cât mai clare în privința alegerii perioadei optime de semănat, KWS Semințe a dezvoltat un program de testare pentru toți hibrizii din portofoliu, așa încât fiecare cultivator, din orice parte a țării, să aibă posibilitatea de a cunoaște comportamentul și reacția la epoca de semănat a materialului genetic pe care îl folosește în fermă. 

La porumb, testele s-au făcut folosind ca primă epocă de semănat momentul în care temperatura solului este de 6oC. Rezultatele din cei patru ani de testare, în aceste condiții, au demonstrat că în cazul în care s-a semănat la o temperatură solului de 6oC, la nici unul din hibrizii de porumb KWS nu s-au înregistrat pierderi de plante la răsărire. Diferențele între hibrizii KWS sunt evidențiate prin răspunsul în nivelul de productivitate dat de aceștia în funcție de epoca de semănat. Pentru că hibrizii au comportamente diferite la epoca de semănat, noi, cei de la KWS Semințe, încercând să ajutăm fermierii să ia cele mai corecte decizii de cultivare, avem în catalogul de produse recomandări specifice pentru fiecare hibrid, asta pentru că recomandările generale din literatura de specialitate sau materialele de promovare reprezintă niște valori medii, care îmbrăcă în această medie variații ce pot face diferența producțiilor. 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.6(167) 1 - 14 aprilie 2016

 

Vizualizat: 1000 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?