BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Faci rotaţia culturilor? Eşti de 10 ori mai câştigat

Publicat: 12 aprilie 2021 - 10:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Printr-o rotaţie bine gândită se pot obţine producţii agricole ridicate, de calitate superioară, cu menţinerea şi chiar sporirea gradului de fertilitate a solului, fără nici o cheltuială suplimentară. 

O bună rotaţie are la bază corelaţii optime între cerinţele plantelor şi condiţiile concrete din fermă.

 

10 motive pentru o rotaţie ca la carte

 

1. Culturile dezvoltă sistemul radicular în sol la diferite adâncimi din care extrag apa şi substanţele nutritive. Cerealele păioase au sistemul radicular superficial. La fel fasolea, mazărea, inul, cartoful. Rădăcini mai adânci au porumbul, floarea-soarelui şi sfecla de zahăr. Unele leguminoase, ca lucerna, au rădăcini până la 10 m adâncime.
• Au consum specific de apă diferit: sorgul - 322, porumbul - 368, grâul - 518, lucerna - 881, inul - 905, etc.
• Consumul de elemente nutritive diferă astfel: cerealele consumă mai mult azot şi fosfor, leguminoasele mai mult fosfor şi calciu, iar floarea-soarelui şi sfecla de zahăr mai mult potasiu.
Revenid pe acelaşi loc, găsesc stratul de sol respectiv epuizat.

2. Fiecare cultură lasă cantităţi diferite de materie organică în sol: cerealele păioase - 2-3 t/ha, porumbul - 4-6 t/ha, soia - 1,5-2 t/ha. Cantitatea de azot lăsată de leguminoase este: mazărea - 53 kg/ha, soia - 118 kg/ha, lucerna - 280 kg/ha etc.

3. Fiecare cultură are boli, dăunători şi buruieni specifice. Unele, ca grâul şi porumbul, au peste 10 boli comune, iar insecta Tanymecus atacă porumbul, floarea-soarelui şi sfecla de zahăr.

4. Lucrările solului sunt diferite:
- cerealele păioase cer arătură la 18-20 cm adâncime sau discuit;
- cartoful şi sfecla de zahăr cer arătura la 28-30 cm.

5. Au cerinţe diferite faţă de fertilizare, iar prin ponderea culturilor leguminoase anuale şi perene, scade necesarul de îngrăşăminte.

6. Gradul diferit de îmburuienare solicită erbicidare corespunzătoare, însă trebuie urmărită reducerea produselor chimice printr-o rotaţie corectă, şi prin aceasta să se evite poluarea mediului.

7. Intervalul minim de revenire pe acelaşi loc este:
- mazărea, sfecla de zahăr, lucerna - după 4-5 ani;
- floarea-soarelui, inul - după 5-6 ani.

8. Au efect diferit asupra însuşirilor solului:
- prăşitoarele distrug structura solului;
- gramineele şi leguminoasele perene o refac.

9. Unele culturi se autosuportă: porumbul, secara, meiul, soia, fasolea;
Altele sunt autointolerante: floarea-soarelui, inul, sfecla de zahăr, mazărea, grâul, rapiţa.

10. Culturile agricole au cerinţe diferite faţă de reacţia solului (pH): grâul, pormbul - pH 5,5-7,5; floarea-soarelui 6-7,5; sfecla de zahăr - 7,5-8.

rotatia culturilor 001_b

Rezultate practice
Producţii

  • grâul în monocultură - 100%, rotaţie de 2 ani - 148%, rotaţie de 3 ani - 162%;
  • porumbul în monocultură - 100%, rotaţie de 2 ani - 148%, rotaţie de 3 ani - 159%;
  • grâul după porumb - 100%, după soia - 145%, după lucernă - 219%.
  • Grad de îmburuienare
  • grâul în monocultură - 525 buruieni/mp, rotaţie de 2 ani - 183 buruieni/mp, rotaţie de 3 ani - 67 buruieni/mp.
  • porumbul în monocultură - 163 buruieni/mp, rotaţie de 2 ani - 88 buruieni/mp, rotaţie de 3 ani - 45 buruieni/mp.

Concluzie: Aşadar, producţii agricole superioare şi rezultate economice favorabile se pot obţine când în fermă există o paletă diversificată de culturi, bine amplasate în rotaţie, din care să nu lipsească gramineele şi leguminoasele perene.

un articol de
VASILE POPESCU

Vizualizat: 1916 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?