SOL BINE LUCRAT, SUCCES GARANTAT? După cum ştim, fertilitatea reprezintă capacitatea solului de a pune la dispoziţia plantelor, pe tot parcursul vieţii lor, factorii de vegetaţie de care au nevoie (apa, substanţele nutritive, aerul şi căldura).
Prin lucrarea raţională a solului se asigură o bună gestionare a factorului apă, care constituie factorul limitativ extern al producţiei agricole.
Astfel, un sol moderat afânat favorizează pătrunderea şi înmagazinarea apei în sol. Mare atenţie ca procesul de afânare să nu se realizeze pe adâncimi prea mari, deoarece are loc infiltrarea apei la adâncimi mai mari decât zona creşterii sistemului radicular. Totodată, în terenul prea afânat se pierde mai multă apă prin evaporare la suprafaţa solului.
Lucrările solului urmăresc desfiinţarea straturilor mai greu permeabile, pentru a favoriza accesul apei şi aceasta se realizează cu plugul prevăzut cu scormonitori pe adâncimi de până la 30 cm, cu cizelul pe adâncimi de 40 cm şi cu scarificatorul pe adâncimi de 50-60 cm.
Tot prin lucrările solului se pot reduce pierderile de apă prin evaporare la suprafaţa solului, lucrări superficiale care asigură nivelarea şi întreruperea capilarităţii de la suprafaţa solului.
Foarte important este că prin lucrările terenului se asigură distrugerea buruienilor care consumă de două-patru ori multă apă decât plantele de cultură. În acest fel, apa înmagazinată în sol, în cantităţi cât mai mari şi bine conservată, va fi valorificată numai în consumul productiv prin procesul de transpiraţie al plantelor de cultură. (…)
SFAT! Important este să se efectueze cât mai puţine lucrări, la umiditatea optimă, cu utilaje uşoare şi prin cât mai puţine treceri, pentru a menţine o stare de afânare a solului favorabilă creşterii şi dezvoltării plantelor.