Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

FACEREA VINULUI e un fenomen de CREAŢIE

Publicat: 04 septembrie 2017 - 09:36
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În crama Casa Ochean din Cârligele, localitate aparţinând judeţul vinului şi al cutremurelor, Vrancea, strugurii intră pe la un cap al cramei, trec obligatoriu prin inima Marianei Ochean şi abia apoi vinul, un pic vrăjit, se lasă născut frumos pentru ambalatul în sticle strălucitoare. Numai bun de înstelat! 

La prima privire crama pare o pensiune liniştită. Deşi doar cu câteva minute înaintea noastră trecuse pe acolo o adevărată armată de turişti nemţi. Cu adevărat civilizaţi, a susţinut gazda noastră. Atât de civilizaţi încât nici câini nu i-au mai lătrat. În schimb, mica noastră adunare de poeţi, în trecere blândă de la sărbătoarea naţională din Republica Moldova „Limba Noastră cea Română” la sărbătoarea cârligeană declarată poetic ad-hoc „Vinul Nostru cel Român”, a fost mai degrabă convivială. Chiar exaltată!

mariana-ochean_b

Mariana Ochean, soţie de medic cardiolog, ştie că inima are destule hibe şi fără a fi folosită la dresul mustului. Dar nu se poate abţine! Plimbă vinul în paharul înalt ca pe un copil în leagăn. Aproape, dacă ne deschidem urechea interioară, putem auzi cântece de laegăn venite parcă de mult prea departe, un pic ancestrale. Iar vinul aţipeşte o clipă înaintea revărsării prin simţurile noastre excitate. Căutăm notele sugerate de „făcătorul de vinuri” (winemaker, cum ciudat sună în engleză oenolog) şi închidem ochii. Eu nu pot simţi altfel feeria de arome cuprinse în mrejele vinului. Tac şi ascult exclamaţiile reţinute cu greu ale convivilor. Răsucesc paharul şi împart nasului toate anotimpurile vinului.

prezentare-vinuri_b

Ascult cu atenţie problemele micului mare producător de vinuri, o mare parte din ele sunt comune sectorului şi evident îmi sunt foarte cunoscute. Mai ales problemele cu bancherii care găsesc tot felul de subterane prin care să-şi întoarcă de două trei ori mai mult profit decât au pus la vedere prin dobânzi şi comisioane. Dar Mariana Ochean este genul acela de omm care nici când visează nu uită împărţirea. Şi este un luptător, unul cu reale veleităţi de Ioana d`Arc.

vin-casa-ochean_b

Mi-a rămas în minte capacitatea cramei de 230.000 l şi faptul că îşi doreşte mai multă vie personală. Deocamdată deţine doar 3 ha cu struguri. Dar Mariana Ochean nu este un podgorean, ci un maestro al transformării soarelui cules de strugurii din podgorii în beţii viitoare ale simţurilor.

firita-carp,-m-ochean-si-ti_b

Grupul de poeţi a beneficiat de implicarea directorului DAJ Vrancea, Ticu Constandache, care a făcut tot posibilul ca noi să putem culege minunea de la Cârligele şi apoi să o împărtăşim pământenilor prin mărturisire. Fapt pentru care îi mulţumim că ne-a facilitat întîlnirea cu un asemenea frumos om. Un om care vorbeşte cel mai mult prin vin. Totuşi, discursul winemakerului, care a binecuvântat vinul din multe podgori înainte de a-şi face propria monastire de unde să împartă această bucurie tuturor, este departe de a fi suav. Dar sclipirea sufletului se poate zări în fiecare tăcere dintre două propoziţii. Noi am zărit această lumină atât în vin, cât şi în crama construită la sugestia oenologului. O cramă ca o pensiune de odihnit vinul înainte de marea călătorie spre cei care îl vor mistui din dragoste.

vinuri-casa-ochean_b

Vinul din gamele Cârligele şi Măruca este născut din dragoste şi va înapoia cu generozitate acest sentiment înălţător! La mine deja se vede efectul. Şi încă nu l-am îmbrăţişat decât fugar, ca pe o amantă irezistibilă!

Vizualizat: 1648 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!