Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

FACEREA VINULUI e un fenomen de CREAŢIE

Publicat: 04 septembrie 2017 - 09:36
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În crama Casa Ochean din Cârligele, localitate aparţinând judeţul vinului şi al cutremurelor, Vrancea, strugurii intră pe la un cap al cramei, trec obligatoriu prin inima Marianei Ochean şi abia apoi vinul, un pic vrăjit, se lasă născut frumos pentru ambalatul în sticle strălucitoare. Numai bun de înstelat! 

La prima privire crama pare o pensiune liniştită. Deşi doar cu câteva minute înaintea noastră trecuse pe acolo o adevărată armată de turişti nemţi. Cu adevărat civilizaţi, a susţinut gazda noastră. Atât de civilizaţi încât nici câini nu i-au mai lătrat. În schimb, mica noastră adunare de poeţi, în trecere blândă de la sărbătoarea naţională din Republica Moldova „Limba Noastră cea Română” la sărbătoarea cârligeană declarată poetic ad-hoc „Vinul Nostru cel Român”, a fost mai degrabă convivială. Chiar exaltată!

mariana-ochean_b

Mariana Ochean, soţie de medic cardiolog, ştie că inima are destule hibe şi fără a fi folosită la dresul mustului. Dar nu se poate abţine! Plimbă vinul în paharul înalt ca pe un copil în leagăn. Aproape, dacă ne deschidem urechea interioară, putem auzi cântece de laegăn venite parcă de mult prea departe, un pic ancestrale. Iar vinul aţipeşte o clipă înaintea revărsării prin simţurile noastre excitate. Căutăm notele sugerate de „făcătorul de vinuri” (winemaker, cum ciudat sună în engleză oenolog) şi închidem ochii. Eu nu pot simţi altfel feeria de arome cuprinse în mrejele vinului. Tac şi ascult exclamaţiile reţinute cu greu ale convivilor. Răsucesc paharul şi împart nasului toate anotimpurile vinului.

prezentare-vinuri_b

Ascult cu atenţie problemele micului mare producător de vinuri, o mare parte din ele sunt comune sectorului şi evident îmi sunt foarte cunoscute. Mai ales problemele cu bancherii care găsesc tot felul de subterane prin care să-şi întoarcă de două trei ori mai mult profit decât au pus la vedere prin dobânzi şi comisioane. Dar Mariana Ochean este genul acela de omm care nici când visează nu uită împărţirea. Şi este un luptător, unul cu reale veleităţi de Ioana d`Arc.

vin-casa-ochean_b

Mi-a rămas în minte capacitatea cramei de 230.000 l şi faptul că îşi doreşte mai multă vie personală. Deocamdată deţine doar 3 ha cu struguri. Dar Mariana Ochean nu este un podgorean, ci un maestro al transformării soarelui cules de strugurii din podgorii în beţii viitoare ale simţurilor.

firita-carp,-m-ochean-si-ti_b

Grupul de poeţi a beneficiat de implicarea directorului DAJ Vrancea, Ticu Constandache, care a făcut tot posibilul ca noi să putem culege minunea de la Cârligele şi apoi să o împărtăşim pământenilor prin mărturisire. Fapt pentru care îi mulţumim că ne-a facilitat întîlnirea cu un asemenea frumos om. Un om care vorbeşte cel mai mult prin vin. Totuşi, discursul winemakerului, care a binecuvântat vinul din multe podgori înainte de a-şi face propria monastire de unde să împartă această bucurie tuturor, este departe de a fi suav. Dar sclipirea sufletului se poate zări în fiecare tăcere dintre două propoziţii. Noi am zărit această lumină atât în vin, cât şi în crama construită la sugestia oenologului. O cramă ca o pensiune de odihnit vinul înainte de marea călătorie spre cei care îl vor mistui din dragoste.

vinuri-casa-ochean_b

Vinul din gamele Cârligele şi Măruca este născut din dragoste şi va înapoia cu generozitate acest sentiment înălţător! La mine deja se vede efectul. Şi încă nu l-am îmbrăţişat decât fugar, ca pe o amantă irezistibilă!

Vizualizat: 1872 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?