Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Exportăm soia sau profit?

Publicat: 03 ianuarie 2017 - 16:12
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Institutul de Economie Agrară (IEA) a realizat o simulare pentru a previziona impactul excluderii soiei modificate genetic din consumul zootehnic asupra prețurilor cărnii, a boabelor de soia și a șrotului de soia. Constatările IEA ar trebui să ne pună pe gânduri, fiind de așteptat creșteri de cost atât la materia primă, cât și la produsele finite.

Iuliana Ionel

Furajul este cel mai scump element de cost pentru producerea cărnii și poate varia între 57 și 67% din cheltuielile totale. Soia are un preț scăzut raportat la conținutul proteic mare adus în hrana animalelor, deci utilizarea ei ar trebui să reducă acest cost de producție... Asta, dacă n-ar fi achiziționată scump! „Europa produce doar 5% din necesarul de soia, iar prețul la Rotterdam excede prețul din SUA, din Brazilia și din Argentina. Orice furajăm în Europa, ne costă mai mult”, a spus Iuliana Ionel (foto), cercetător la Institutul de Economie Agrară.

Institutul de Economie Agrară
Faptul că România nu mai cultivă soia modificată genetic după intrarea în Uniunea Europeană se traduce prin exportul subvenției pentru soia convențională. „Noi producem soia convențională care este foarte bine văzută la export în țările care au producție ecologică, Austria și Germania. Cu această ocazie exportăm și subvenția către ei. Ipotetic, banii care au fost dați drept subvenție putem să-i redirecționăm către import și România ar avea un plus de producție de 261.874 de tone. În 2015 am exportat 95.000 de tone de boabe, cu o subvenție de 181 euro/tonă, deci am exportat 17 milioane de euro către țări din Europa de Vest, care au agricultură ecologică. În timp ce noi importăm carne de porc”, a explicat Iuliana Ionel.

Un scenariu pesimist
Dacă s-ar scoate din uz soia modificată genetic, impactul ar fi major. „Spania a demonstrat că în acel moment prețul boabelor de soia ar crește cu 291%”, a explicat Iuliana Ionel. Conform calculelor realizate pentru Spania, atât pentru prețul nesubvenționat al soiei, cât și pentru cel subvenționat, s-au constatat creșteri foarte mari dacă se renunță la consumul de soia modificată genetic: la carnea de porc, cu 111% până la 118%, la cea de pasăre, cu 135% și respectiv 156%, la cea de vită, cu 108% și respectiv 112%, iar pentru 10 ouă, cu 122% și respectiv 136%.
La șrotul din soia nemodificată genetic impactul este și mai mare. Pentru șrotul de soia se constată o creștere cu 301% a prețului în Spania. În cazul șrotului de soia, avem creșteri mai mari pentru prețuri astfel: la carnea de porc -115%, pentru carnea de pasăre - 145 și respectiv 146%, pentru carnea de vită - 110% și pentru ouă de 129%-130%.
Pe lângă creșterile de preț, o eliminare a utilizării soiei modificate genetic va duce la o delocalizare a producției de carne către alte state de unde se va importa apoi carnea, se va diminua drastic efectivul de animale, în special de păsări și porci. De asemenea, se va încuraja migrația populației către alte țări europene, iar România va continua exportul de produse agricole cu valoare adăugată scăzută.

 

IMPORTĂM SCUMP, VINDEM IEFTIN
Conform estimărilor realizate de Institutul de Economie Agrară, pentru sumele acordate în 2015, fermierii care au cultivat soia ar fi primit subvenții de 79,7 euro/ha (plata pe suprafață), la care se adaugă plata pe înverzire, de 59,1 de euro/ha. Este un total de 138,9 de euro/ha. Pentru sprijinul cuplat ar fi fost acordată o sumă de 234,4 euro/ha. „Avem o subvenție totală de 373,3 euro/ha, iar pentru toată suprafața cultivată cu soia ajungem la 47,41 milioane de euro. Prețul boabelor de soia în 2015, la import, în Constanța era de 391 euro/tonă, iar la export în Constanța, de 434 euro/tonă. Prețul la soia din producția internă a fost de 299 euro/tonă, iar subvenția la soia, de 181 euro/tonă, conform calculelor noastre. Ar rezulta un preț al soiei din producția internă, plus subvenție, de 480 euro/tonă, iar comparativ cu prețul de import avem aproape 100 euro/tonă peste”, a spus Iuliana Ionel.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 1 (184) din 1-31 ianuarie 2017

 

Vizualizat: 509 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?