Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

EXPLICAȚII OFICIALE după ce Comisia Europeană i-a INTERZIS României DEROGĂRILE pentru NEONICOTINOIDE!

Publicat: 03 februarie 2020 - 22:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Comisia Europeană îi interzice României să acorde autorizaţii de urgenţă nejustificate pentru utilizarea neonicotinoidelor, la doar trei săptămâni după ce Ministerul Agriculturii a emis trei derogări în acest sens. Secretarul de stat în MADR Emil Dumitru a explicat care sunt consecinţele acestei decizii pentru fermierii români.

Comisia Europeană a adoptat, în data de 3 februarie 2020, două decizii care interzic Lituaniei şi României să acorde autorizaţii de urgenţă nejustificate pentru utilizarea pesticidelor care conţin trei tipuri de neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin şi tiametoxam), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

„După ce s-a dovedit că utilizarea acestor substanţe afectează albinele, utilizarea lor a fost limitată la nivelul Uniunii Europene. România şi Lituania au acordat de mai multe ori autorizaţii de urgenţă pentru a permite utilizarea acestor substanţe în ideea de a lupta împotriva anumitor dăunători la culturi specifice, autorizaţii pe care Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) nu le consideră justificate”, precizează Comisia Europeană.

Este pentru prima dată când Comisia adoptă astfel de decizii. Acordarea de autorizaţii de urgenţă pentru pesticide nu este posibilă decât dacă sunt respectate condiţii stricte. Pactul verde pentru Europa subliniază că sustenabilitatea lanţului alimentar este o prioritate pentru UE şi nu putem accepta ca Statele Membre să continue să utilizeze pesticide care afectează mediul şi biodiversitatea atunci când sunt disponibile soluţii alternative”, a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Comisia Europeană anunţă, de asemenea, că a creat o bază de date disponibilă online care va pune la dispoziţie toate autorizaţiile de urgenţă acordate de Statele Membre UE.

Ferma l-a contactat pe secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Emil Dumitru, pentru a afla care sunt consecinţele acestei decizii pentru fermierii români.

Nu am primit deocamdată o adresă oficială din partea Comisiei Europene. România a ales să uzeze de prevederile articolului 53 din Regulamentul 1107 din 2009 privind situaţiile de urgenţă în tratamentul plantelor. Am acordat autorizări de urgenţă pentru tratamentul seminţelor la porumb şi la sfecla de zahăr. Ne-am întemeiat decizia pe acest articol, iar ceea ce face vorbire Comisia, deşi nu ne-a ajuns încă un document oficial, din punctul nostru de vedere este vorba de Comitetul de apel (Comitetul permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală - n.red.) care s-a dezbătut în data de 25 noiembrie 2019, cu privire la decizia de punere în aplicare a Comisiei privind interzicerea acordării autorizaţilor de urgenţă repetată de către Lituania şi România la rapiţă.

Propunerea de decizie a fost discutată şi nu s-a ajuns la un vot calificat, deci nu a fost majoritate, şi acum a decis Colegiul comisarilor. Inclusiv în textul acestei decizii spune că acolo unde o substanţă activă are dublu efect împotriva a doi dăunători, cum este Tanymecus şi un alt dăunător, neonicotinoidele pot fi utilizate, în cazuri excepţionale, la porumb.

Noi am fost consecvenţi şi nu am mai acordat această derogare pentru tratamentul seminţelor la floarea soarelui, ţinând cont de rezoluţia din Parlamentul European privind polenizatorii, dar la porumb, ţinând cont tot de prevederea din decizia de interdicţie de la rapiţă, unde însăşi Comisia recunoaşte că acolo unde autorizaţiile de urgenţă acoperă o combinaţie de culturi şi organisme dăunătoare pentru care nu există altă soluţie, Statul Membru poate acorda derogare.

La porumb, ţinând cont de presiunea pe care o avem cu dăunătorii Tanymecus dilaticollis și Agriotes, am acordat această autorizare temporară, dar în anumite condiţii foarte stricte, doar în staţii de tratare a seminţelor autorizate, produsele de tratare a seminţelor vor putea fi achiziţionate doar de către staţiile de tratare autorizate de Autoritatea Naţională Fitosanitară şi, practic, există o trasabilitate foarte clară.

La porumb nu avem alternative de combatere a acestor dăunători şi credem că aceste autorizaţii , aşa cum au fost emise, inclusiv pe baza unor studii efectuate de Academia de Ştiinţe Agricole, nu au făcut altceva decât să dea şansa în continuare şi cultivatorilor de porumb şi de sfeclă de zahăr să poată să cultive şi să nu îşi piardă competitivitatea”, ne-a declarat oficialul MADR.

Până la momentul la care discutăm, nu a ajuns pe masa Ministerului Agriculturii din România nici un document care să ne interzică să uzităm de articolul 53 şi, din punctul nostru de vedere, ceea ce a adoptat Comisia astăzi se referă la rapiţă şi la nimic altceva”, a concluzionat Emil Dumitru.

Potrivit acestuia, România nu a mai acordat derogare pentru tratarea seminţelor de rapiţă cu pesticide pe bază de neonicotinoide în toamna anului 2019. Ultima derogare pentru rapiţă a fost în anul 2018, însă Comisia Europeană a considerat că autorizările emise pentru rapiţă sunt nejustificate pentru că s-au autorizat utilizări succesive fără să existe studii în acest sens.


Trei pesticide autorizate temporar pentru campania de primăvară 2020, doar în anumite condiții și județe!


Ministerul Agriculturii a emis, pe 17 ianuarie 2020, autorizații de utilizare temporară a produselor Cruiser 350 FS, Nuprid AL 600 FS și Poncho 600 FS pentru tratamentul semințelor de porumb și sfeclă de zahăr, însă nu și pentru semințele de floarea soarelui ce vor fi utilizate în campania de primăvară a anului 2020, motivând că floarea soarelui este una dintre principalele culturi melifere din țara noastră.

MADR a precizat că decizia a fost luată în urma solicitărilor Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România, a Federaţiei Naţionale PRO AGRO şi a Federaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România.

Detalii AICI: Neonicotinoide doar pentru PORUMB şi SFECLĂ de ZAHĂR! În ce CONDIŢII pot fi folosite!


Ce spune Autoritatea Națională Fitosanitară!


„Conform autorizațiilor emise de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, tratamentul semințelor de porumb va fi efectuat numai de către prestatorii de servicii autorizați, care fac dovada că tratamentul se va face în instalaţii profesionale și cu personal calificat (stații/mașini de tratare a semințelor), iar în cazul semințelor de sfeclă de zahăr, tratamentul este efectuat în instalații profesionale, autorizate la nivelul UE și în conformitate cu standardele ESTA.

agric-UE-2d219_bAvând în vedere că floarea soarelui este una dintre principalele culturi melifere și luând în considerare importanța sectorului apicol din România, în acest an Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nu a mai acordat autorizații pentru utilizarea în situații de urgență a produselor de protecție a plantelor pe bază de neonicotinoide pentru tratarea semințelor de floarea soarelui.

Ținând cont de potențialul ridicat de atac al dăunătorilor de sol Tanymecus dilaticollis și Agriotes spp. și luând în considerare faptul că nu există soluții care să permită menținerea competitivității fermelor din România, până la identificarea unor alternative chimice, este imperios necesară utilizarea de sămânță tratată în zonele unde fără o astfel de soluție cultura de porumb va fi compromisă, fermierii putând înregistra pierderi financiare considerabile la culturile de porumb.

În sezonul agricol 2020, semințele tratate de porumb vor fi folosite doar în zonele cele mai afectate de atacul dăunătorilor Tanymecus dillaticolis și Agriotes spp, unde se depășește pragul economic de dăunare (PED).

Precizăm că informațiile apărute în Daily News 03/02/2020 (referitor la interdicția impusă României de a emite autorizații temporare pentru utilizarea neonicotinoidelor - n.red.) nu fac obiectul autorizațiilor emise de către România în luna ianuarie 2020 şi considerăm că acestea se referă la proiectul de decizie discutat la nivelul Comisiei Europene în Comitetul de Apel din luna noiembrie 2019 prin care s-a propus interzicerea pentru România și Lituania de a repeta acordarea de autorizații în temeiul articolului 53 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 pentru produsele de protecție a plantelor care conțin substanțele active clotianidin sau imidacloprid pentru utilizare la tratamentul semințelor de rapiță împotriva organismelor dăunătoare Phyllotreta spp. sau Psilliodes spp.”, precizează Autoritatea Națională Fitosanitară, într-un comunicat de presă transmis redacţiei Ferma.

Vizualizat: 2876 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?