Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Exemple de eficiență în agricultura durabilă

Publicat: 18 octombrie 2016 - 19:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Creșterea performanțelor în agricultură se obține și prin practici de protecție a solului, prin grija față de mediu, prin utilizarea mai eficientă a resurselor naturale, mai mult decât prin creșterea cantităților de substanțe chimice administrate. Un model de agricultură durabilă, performantă, am întâlnit la Agronova, o fermă cu suprafața de șapte mii de hectare, din Gura Padinii, județul Olt, care a găzduit luna trecută a treia întâlnire în câmp cu fermierii membri AIDER. 

Creșterea performanțelor în agricultură se obține și prin practici de protecție a solului, prin grija față de mediu, prin utilizarea mai eficientă a resurselor naturale, mai mult decât prin creșterea cantităților de substanțe chimice administrate. Un model de agricultură durabilă, performantă, am întâlnit la Agronova, o fermă cu suprafața de șapte mii de hectare, din Gura Padinii, județul Olt, care a găzduit luna trecută a treia întâlnire în câmp cu fermierii membri AIDER.

Agricultură Integrată Durabilă Economic Rentabilă, pe scurt AIDER - asociație care funcționează din octombrie 2015 -, a ajuns în acest an la 40 de membri care lucrează peste o sută de mii de hectare. Printre obiectivele asociației se află și schimbul de experiență între fermierii membri, ceea ce s-a întâmplat și la Agronova, la evenimentul pe care-l relatăm acum. „În cadrul fermei Agronova a avut loc a treia ediție a întâlnirii în câmp, la care au fost membrii asociației, dar nu numai. S-au vizitat parcul de utilaje agricole, precum și culturile de porumb, floarea-soarelui și lucernă. Obiectivul a fost în principal colaborarea și schimbul de experiență între fermieri, aflarea de noi oportunități și perspective”, spune Alina Petrea, responsabil AIDER. Și adevărul este că fermierii care au participat au avut răspuns la unele întrebări, au aflat care poate fi soluția pentru culturile de porumb sau de floarea-soarelui pe solurile nisipoase, cum se obțin producții ridicate sau ce probleme poate avea o fermă de mărimea și cu dotarea societății Agronova.

Covor-vegetalClick pe poza pentru galerie!

Covorul vegetal, o soluție pentru zona de baltă
Una dintre dificultățile majore cu care se confruntă în fiecare primăvară Agronova este băltirea, implicit imposibilitatea intrării la semănatul culturilor de primăvară. „Pe 500 ha avem apă în primăvară, aproximativ 5-10 cm peste nivelul solului, în fiecare an. Porumbul îl semănăm după ce se retrage apa, în iulie, și producțiile sunt mici când alegem hibrizi din grupe FAO mici”, a spus Alin Dida, administratorul Agronova.
Experiențele văzute în alte vizite la membri AIDER, unde s-au constatat rezultate bune ale covorului vegetal, în special pentru zonele cu băltiri, îi determină să ia în calcul și această variantă. „Vreau să începem să punem covor vegetal în zonele unde băltește apa. Am văzut cum funcționează covorul vegetal la un alt fermier și vreau să pot intra la semănat mai devreme. 2017 este primul an când vom începe aceste experiențe, pe o sută de hectare. La noi, cultura de primăvară se pune abia în luna iulie. Covorul vegetal ne scurtează cu o lună și jumătate perioada de așteptare pentru semănat, ceea ce este o mare realizare”, spune Alin Dida.
Pentru a demonstra pe viu utilitatea covorului vegetal, la Agronova a fost realizat un lot demonstrativ format dintr-un amestec de floarea-soarelui cu iarbă de Sudan, amestec indicat și pentru eliminarea unor buruieni. „Costul unui covor vegetal depinde de semințele folosite. Singurele care au un cost ridicat sunt cele de leguminoase, restul pot fi produse în fermă. Costul poate varia de la 10 euro/ha, la 50 euro/ha, depinde de speciile folosite. În general, sunt trei perioade de semănat. O perioadă de vară, cu un amestec de floarea-soarelui cu sorg, sau după 15 august, când se folosește mazăre, ovăz de primăvară, bob și muștar. A treia perioadă de semănat este după porumb, când se pune secară forestieră, măzăriche de iarnă și rapiță furajeră”, explică Patrick Valmary, director de cercetare la Caussade Semencese și consultant privind practicile de agricultură durabilă.

Irigațiile sunt vitale în zonele nisipoase
Chiar dacă primăvara, Agronova se confruntă cu băltiri, în timpul verii lipsa ploilor calamitează orice cultură, dacă nu există un sistem de irigații. Ca urmare, s-a reabilitat o parte din sistemul de irigații existent în zonă. Din cele 7.000 ha administrate la Gura Padinii, 4.000 ha sunt irigate. Agronova deține 4 stații de irigat reabilitate, 38 de pivoți și 7 rampe. Stația Vâlcovia este singura reabilitată anul trecut printr-un proiect european în valoare de un milion de euro; celelalte au fost refăcute cu fonduri proprii. Stația de punere sub presiune Vâlcovia deservește o suprafață de 1.700 ha și are o capacitate de 4000 mc/h, în funcție de curba de presiune. Din aprilie până în septembrie funcționează sistemul de irigații cu apă din canalele de desecare, cu o normă de udare de 20 l/mp. Pentru lucernă, norma crește, de exemplu, la 30 l/mp.
Cea mai mare parte a solelor irigate se cultivă cu porumb (2.000 ha) și lucernă (1.150 ha). Există și 800 ha de porumb neirigate, dar diferența de producție se simte. „Până în 9 septembrie, am numărat 97 de zile de când nu a plouat în zonă. Diferențele de producție între porumbul irigat și cel neirigat sunt aproape triple. La irigat obținem în medie 10-11 tone/ha, iar la neirigat nu obținem mai mult de 4 tone/ha”, spune Alin Dida.

Sistem de irigare prin picurare, la porumb
Pentru a mări productivitatea, administratorul fermei ia în calcul investiția într-un sistem de irigare prin picurare la porumb, proiect pe care-l va face în colaborare cu Monsanto. „Ne propunem ca pe o parcelă de 20 ha să facem un lot experimental cu Monsanto, cu sistem de picurare. Vom face contract pe cinci ani. Investiția este 2.000 euro/ha, dar va fi realizată de Monsanto. Vreau să extind suprafața de porumb irigat prin picurare la 50 ha”, adaugă administratorul Agronova.
O experiență nouă anul acesta a fost cu floarea-soarelui irigată și rezultatele sunt bune. „Estimăm o producție de 3.500 kg/ha, la fel ca și anul trecut, pentru cultura neirigată. La cultura irigată estimăm o producție de 4.000-4.200 kg/ha. Costurile pentru cultura irigată cresc cu 50 de euro/ha. Avem și o densitate mai mare, de 62-65.000 plante/ha în sistemul de cultură irigată”, a explicat Gabriel Șerboiu, inginer agronom la Agronova.

 Cover-Crops-2Click pe poza pentru galerie!

AGRONOVA, ÎN CIFRE
Agronova este o societate agricolă cu capital spaniol, proprietară fiind familia Losan, care deține în Brașov o afacere cu furniruri. În Gura Padinii, familia Losan administrează, din 2010, terenurile fostului IAS Corabia. Din suprafață de 7.000 ha, 4.000 ha sunt irigate. Pe teritoriul fermei au fost amenajate canale pe 200 ha și 150 km de drumuri. Patru stații de irigații sunt complet reabilitate.
Culturile principale sunt: porumb, lucernă, floarea-soarelui, soia și o livadă de meri pe 25 ha. Din cei 90 de angajați, 20 lucrează la mecanizare, 28 la irigații și restul, personal administrativ și ingineri agronomi. Ca sezonieri folosesc în jur de 30.000 de ZLO (zile om).


COVOR VEGETAL CU DUBLĂ UTILITATE
Pentru același tip de teren de baltă, Arnaud Charmetant, județul Călărași, a detaliat o experiență din ferma proprie din comuna Borcea: „noi avem covor vegetal de floarea-soarelui asociată cu lucernă, semănate concomitent în primăvară. Am recoltat în septembrie floarea-soarelui și am lăsat lucerna, pe care o vom recolta anul viitor în scopul de a produce sămânță. Avantajul este că vom câștiga un an de producție la lucernă. Iar al doilea avantaj este că lucerna rezistă peste iarnă, iar rădăcina drenează mult mai bine solul, deci suferim mai puțin de exces de apă în primăvară. La Agronova această variantă nu merge, pentru că lucerna este destinată pentru producerea de fân și resturile de la floarea-soarelui încurcă. Avem același tip de teren, dar nu se poate aplica aceeași tehnologie, pentru că finalitatea este diferită”.

 

 

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 18 (179) din 15-31 octombrie 2016

Vizualizat: 938 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!