Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

EXCLUSIV! Prăşitoarele sunt în pericol? Ce e de făcut?

Publicat: 20 august 2021 - 17:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Atât floarea soarelui, cât şi porumbul, spun specialiştii, trebuie urmărite cu mare atenţie, pentru a combate la vreme bolile şi dăunătorii. Câteva zile de întârziere pot cauza pierderi însemnate de producţie!

În ultimele zile au fost semnalate, în aproape toate zonele ţării, atacuri masive în culturile de porumb: Ostrinia nubilalis (Sfredelitorul porumbului) şi Helicoverpa armigera (Omida fructelor).

Pentru a depista prezenţa acestor dăunători, se verifică existenţa pontelor, depuse pe partea dorsală a frunzelor superioare. De asemenea, se poate observa prezenţa fluturilor. A doua generaţie de larve, cea care se poate dezvolta acum, afectează şi ştiuleţii, prin creşterea riscului de apariţie a fusariozei.

În concluzie, este necesară aplicarea unor tratamente împotriva celor două insecte, asociate cu tratamente antifungice pentru combaterea fusariozei.

 

Mana face ravagii în floarea soarelui


Tot din cauza temperaturilor crescute, asociate în anumite perioade cu umezeala mare, mana a atacat masiv floarea soarelui. Din păcate, mare parte dintre substanţele existente până acum pentru tratamentul acestei boli au fost retrase de pe piaţă. Ca atare, cu atât mai mult, fermierii care ţin la culturile lor trebuie să-şi sporească vigilenţa şi să aplice tratamente cu substanţele disponibile încă de la primele semne ale manifestării atacurilor.

 

Animalele sălbatice pătrund în lanurile de porumb


Odată ce ştiuleţii s-au format şi încep să se mărească, animalele sălbatice, mai ales căprioarele şi mistreţii, încep să pătrundă în lanuri. Mai ales în cazul mistreţilor, pierderile cauzate de trecerea lor le depăşesc cu mult pe cele produse prin consum. În zonele în care se petrec frecvent astfel de „invazii” este necesară instituirea măsurilor de protejare a culturilor.

 

Care este soluţia ideală? Citiţi în Revista FERMA, ediţia 15-31 august 2021!

 

un articol de

ALEXANDRU GRIGORIEV

Vizualizat: 1011 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?