Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

EUROPA AGRICOLĂ - iunie 2018

Publicat: 25 iulie 2018 - 15:13
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cum sunt distribuite plăţile directe în UE?

În Politica Agricolă Comună (PAC) există mijloace diferite după care sunt acordate plăţile directe. Practic, fiecare stat membru utilizează diferite scheme şi distribuie aceste alocări financiare în felul său. Trei plăţi directe sunt obligatorii în toate statele Uniunii Europene. Acestea sunt: schema de plată de bază, plata de ecologizare şi plata pentru tinerii fermieri. Toate statele UE alocă 30% din pachetul lor financiar naţional de plăţi directe componentei „de ecologizare”, pentru practici agricole care protejează mediul şi nu intensifică schimbările climatice. În schimb, multe ţări nu utilizează alocarea integrală de 2% pentru plata tinerilor fermieri. De pildă, Cehia, Ungaria şi Estonia nu oferă nici un fel de stimulent pentru această componentă. Graficul 1 prezintă distribuţia fondurilor între sistemele de plăţi directe în fiecare stat membru la nivelul anului 2015.
Procentul dedicat schemei de plată de bază variază în fiecare ţară. Spre exemplu, în Olanda, Irlanda şi Luxemburg, 68% din plăţile directe provin din plata de bază. Pe de altă parte, Malta are cel mai mare procent alocat ca sprijin voluntar cuplat. Aceste subvenţii acoperă 57% din totalul plăţilor directe ale ţării. Schema de sprijin cuplat se acordă sectoarelor şi producţiilor considerate importante din motive economice, sociale şi de mediu şi care sunt afectate de anumite dificultăţi.
Plata redistributivă, acea subvenţie anuală destinată fermierilor care au dreptul la plata unică pe suprafaţă, a fost implementată în doar zece state UE, în condiţiile în care 30 de procente din bugetul naţional pot fi alocate acestei măsuri. Suma plătită fiecărui agricultor este aceeaşi şi poate fi acordată numai pe primele hectare eligibile (această cifră diferă de la un stat la altul). În 2015, Franţa a achitat o plată redistributivă de 25 euro/ha, în timp ce Belgia (doar regiunea Valonia) a plătit 127 euro/ha.

 plăţile directe în UE_b

Numărul tinerilor fermieri scade îngrijorător
Un raport al Comisiei Europene ilustrează modul în care numărul tinerilor agricultori a scăzut rapid într-un interval de numai opt ani, din 2005 până în 2013. Potrivit statisticilor oficiale, se estimează că în anul 2005 activau în UE un milion de fermieri cu vârsta sub 35 de ani, iar până în 2013 numărul acestora a scăzut la aproximativ 600.000. La o inspecţie mai atentă, datele arată, de asemenea, că la fiecare agricultor cu vârsta sub 35 de ani în 2013 existau nouă fermieri cu vârsta de peste 55 de ani. Cu alte cuvinte, după cum arată graficul 2, mai mult de jumătate dintre managerii de ferme aveau vârste de peste 55 de ani în 2013, în timp ce doar 6,9% au fost clasificaţi ca tineri agricultori în cele 27 de state membre. Datele oficiale demonstrează, de asemenea, că există diferenţe semnificative între categoriile de vârstă ale agricultorilor din UE.
Comentariile pe marginea raportului indică faptul că încurajarea instalării tinerilor fermieri „este vitală” pentru viitorul agriculturii şi al comunităţilor rurale, mai ales că populaţia agricolă a UE îmbătrâneşte de la un an la altul. Acesta este motivul pentru care stimularea tinerilor agricultori cu o plată suplimentară pe lângă cea de bază este obligatorie în fiecare stat membru. Ajutorul se acordă pentru o perioadă maximă de cinci ani din momentul în care un tânăr devine proprietar de exploataţie.

Cum stă România în comparaţie cu alte ţări din UE?
Potrivit Consiliului European al Tinerilor Fermieri (CEJA), numărul agricultorilor sub 35 de ani din România este cu 0,8 procente peste media europeană, respectiv 7,3%. Cu toate acestea, când vine vorba de dimensiunea exploataţiilor, media pe fermă este de 3,6 hectare, faţă de 14,6 hectare la nivelul întregului bloc comunitar. În alte ţări, precum Portugalia şi Cipru, situaţia este cu adevărat dramatică, mai precis doar 2,6% dintre agricultori au până în 35 de ani, în timp ce în Polonia procentul este de aproape şase ori mai mare, respectiv 14,7%. Cehia stă şi ea foarte bine la acest capitol, cu 11,7%, la fel şi Austria (10,7%), în condiţiile în care majoritatea statelor din vest nu depăşesc media europeană: Olanda (3,6%), Marea Britanie (4,1%), Danemarca (4,75), Suedia (4,75%), Belgia (4,8%), Italia (5,1%), Spania (5,3%).

 Numărul tinerilor fermieri scade îngrijorător_b

Reglementări noi privind producţia şi etichetarea ecologică
După un proces de durată, noile reglementări privind producţia şi etichetarea ecologică au fost aprobate recent în Parlamentul European. Acestea oferă claritate şi siguranţă atât pentru producători, cât şi pentru consumatorii din Uniunea Europeană. Normele europene în domeniu contribuie la îmbunătăţirea calităţii alimentelor ecologice, dar răspund şi nevoilor unei pieţe în creştere.
Şedinţa plenară a Parlamentului European de la Strasbourg a dezbătut normele şi a aprobat conţinutul textului de bază, cu sprijinul a 466 deputaţi europeni. Au existat nu mai puţin de 124 de voturi împotrivă şi 50 de abţineri.
Întrucât Comisia Europeană a adoptat propunerea de reformă în martie 2014, documentul, care nu a satisfăcut nici statele membre, nici sectorul ecologic european, a trecut printr-o multitudine de procese complexe de negociere. Unele dintre punctele-cheie ale noilor standarde bio se referă la controalele mai stricte sau la procedurile de certificare mai uşoare pentru fermierii mici. Aplicarea de pesticide - o chestiune care a cauzat cele mai mari dificultăţi în timpul procesului de negociere - nu a fost complet eliminată, în condiţiile în care unele state membre beneficiază de anumite praguri pentru substanţele neautorizate în alimentele ecologice ce pot fi utilizate în continuare şi nu s-a pus în discuţie restricţionarea comerţului cu produse alimentare pe aceste pieţe.
Comisia Europeană se angajează să reevalueze normele împotriva poluării în anul 2025. Până atunci, însă, acest text final trebuie să treacă printr-o procedură finală, având nevoie de aprobarea oficială din partea Consiliului de Miniştri ai Agriculturii. În orice caz, procesul nu s-a încheiat încă. Începând cu al doilea semestru al anului 2018, sunt necesari doi ani şi jumătate pentru a sublinia actele delegate şi pentru a pune în aplicare prezentul regulament, norme care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.

producţia şi etichetarea ecologică_b
Un miliard de euro pentru investiţii
Banca Europeană de Investiţii (BEI) a anunţat lansarea unei noi iniţiative de finanţare, care are ca scop deblocarea a aproape un miliard de euro pentru investiţii în sectorul agricol şi în bio-economie. Sectorul bio-economiei cuprinde lanţurile valorice ale producţiei şi prelucrării alimentelor, materialelor şi energiei prin utilizarea resurselor biologice regenerabile de pe uscat şi din mediul marin. Operaţiunea va fi garantată de bugetul UE în cadrul Fondului European pentru Investiţii Strategice (EFSI), care reprezintă o parte centrală a Planului de investiţii pentru Europa al Comisiei Europene în cadrul administraţiei Juncker. „Facilitarea accesului la finanţare pentru deblocarea investiţiilor în sectorul agricol este esenţială pentru menţinerea poziţiei Europei ca lider global al produselor alimentare de înaltă calitate şi sigure. Salut această iniţiativă care, cu sprijinul planului Juncker, va oferi un impuls de un miliard de euro pentru ocuparea forţei de muncă şi creşterea economică în spaţiul rural european”, a declarat Phil Hogan, comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

Phil Hogan_b

Stimularea inovării
În ciuda dimensiunii şi importanţei sale în economia globală europeană, sectorul agricol şi bio-economic este alcătuit, în principal, din societăţi şi cooperative cu investiţii relativ mici, dificil de ţintit cu împrumuturi directe. BEI este deja activă cu împrumuturi intermediare multi-beneficiar pentru a sprijini punerea în aplicare a proiectelor de către fermierii şi întreprinderile mici şi mijlocii care activează în lanţurile valorice ale economiei prin intermediul băncilor comerciale din întreaga Europă. Prin acest program de creditare, se urmăreşte îmbunătăţirea pe termen lung a capacităţii companiilor europene active în agricultură şi în sectorul bio-economiei de a investi în inovare şi, prin urmare, să dezvolte şi să comercializeze produse şi servicii cu valoare adăugată mai mare. Proiectele alocate în cadrul programului de împrumut vor fi implementate în perioada 2018-2022.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 10/215 (ediţia 1-14 iunie 2018)

 

Vizualizat: 77 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?