Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Este bine de ştiut din timp! BOLILE de ŞTIULETE ale PORUMBULUI

Publicat: 21 martie 2017 - 12:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Bolile de ştiulete pot produce pagube serioase fermierilor prin diminuarea calităţii seminţelor obţinute în urma recoltării ştiuleţilor şi, implicit, prin diminuarea profitului din ferme.

“Este foarte important pentru toţi cei care lucrează în agricultură să poată să identifice aceste boli ale ştiuletelui care sunt responsabile de formarea a celor compuşi toxici pe care noi îi cunoaştem sub denumirea de micotoxine, la nivelul bobului de porumb”, ne-a declarat Valentin Mihai, Product Manager DuPont Pioneer.
Împreună cu specialistul companiei vom trece în revistă câteva din bolile de ştiulete.

Aspergillus
Aspergillus este una dintre cele mai întâlnite boli ale ştiuletelui. În mod obisnuit este provocată de ciuperca Aspergillus flavus, dar se pot întâlni şi alte specii de
Aspergillus pe ştiuleţii de porumb.
Aspergillus produce aflatoxina, o toxină foarte nocivă (cancerigenă), ce afectează calitatea recoltei de porumb, fiind urmărită cu stricteţe maximă a nu se găsi în produsele destinate consumului uman.
Aspergillus supravieţuieşte peste iarnă, pe resturile vegetale, iar boala se manifestă către sfârşitul polenizării.
Temperaturile şi umiditatea ridicată favorizează dezvoltarea ciupercii. Seceta, deficienţele de nutriţie sau atacul de insecte sunt alte cauze de favorabilitate a dezvoltării ciupercii. Ciuperca poate infecta ştiuletele şi poate produce aflatoxina şi după maturitatea fiziologică, în mod particular atunci când avem ploi abundente toamna la recoltare. Este foarte important de ştiut că seminţele care nu prezintă vătămari evidente la suprafaţa lor, pot conţine aflatoxina.

Simptomatologie
Aspergillus se manifesta sub forma unui mucegai de culoare verde-măsliniu care îmbracă cariopsele de porumb. Sporii ciupercii au un aspect de pudră şi se pot împrăştia în aer atunci când depănuşăm ştiuletele. Cel mai frecvent îl întâlnim în vărful ştiuletelui dar poate infecta şi alte părţi ale acestuia, până la bază.

Fuzarioza
Fusarium verticillioides este principalul vinovat de producerea acestei boli. Ciuperca supravieţuieşte în resturile vegetale şi se răspândeşte foarte rapid prin spori cu ajutorul vântului. Poate infecta atât micile plantule cât şi boabele în lapte care abia se formează, se poate dezvolta în tulpină sau ştiulete fără a produce simptome evidente. Infecţiile cele mai agresive cu Fusarium se realizează în zonele călduroase ale României, când atacul de insecte sau grindină sunt prezente sau orice altă formă de vătămare a ştiuletelui.
Deşi efectele asupra recoltei sunt limitate, pagubele sunt produse de către toxina dezvoltată de ciuperca (fumonizina) ce poate afecta atât sănătatea omului cât şi a animalelor. Concentraţii mari ale acestei micotoxine se pot regăsi în recoltă atunci când temperaturile ridicate combinate cu umiditate excesivă persistă în jurul perioadei de recoltare.

Simptomatologie
Seminţe infectate cu Fusarium se pot găsi dispersat sau grupate caz în care se va vedea şi atacul dăunătorului (Ostrinia, Helicoverpa) dintre rândurile de seminţe.
Seminţele atacate de Fusarium pot fi de culoare violet, maro deschis sau închis. Când ciuperca devine vizibilă la suprafaţa boabelor, acestea capătă o culoare albă spre roz. În unele cazuri se pot vedea pe suprafaţa seminţelor infectate nişte striaţii albe, date de dezvoltarea patogenului în interiorul bobului de porumb.

Gibberella2_bClick pe poza pentru galerie!

Gibberella
Ciuperca care produce această boală este gibberella zeae (Fusarium graminearum). Ea produce două micotoxine: deoxynivalenol (DON, ce se mai numeşte şi vomitoxina) şi
zearalenona. Aceste micotoxine provoacă intoxicaţii cu precădere la porci.
Ciuperca iernează în resturile vegetale sau spărturi de boabe şi poate infecta rădăcinile de soia. Sporii produşi de ciupercă vor infecta plantele de porumb în timpul mătăsitului. Se dezvoltă bine atunci cand avem vreme rece, ploioasă în timpul începutului mătăsirii. Ploile care se prelungesc în toamnă, la recoltare cresc severitatea atacului de Gibberella.
Atacul patogenului este mult mai puternic în cazul monoculturii de porumb sau atunci când porumbul a avut premergatoare grâul afectat de Fuzarium de spic (acelaşi patogen).

Simptomatologie
Gibberella produce un mucegai rozaliu, ce porneşte de la vârful ştiuletelui. În cazuri severe de atac pănuşile cu tot cu mătase sunt lipite de boabe având aspect de "ştiuleţi mumificaţi".

Diplodia
Este o boală provocată de Stenocarpella maydis şi S. macrospora şi poate provoca uneori pagube importante. Picnidiile care supravieţuiesc în resturile vegetale peste iarnă şi care sunt răspunzătoare de infecţiile din următorul an, apar ca puncte negre răspândite pe suprafaţa pănuşilor, a ştiuletelui sau pe părţile laterale ale seminţelor.
Seceta înainte de mătăsit, urmată de ploi, precum şi monoculture precum şi min-till favorizează atacul de Diplodia. Întârzierea recoltatului combinată cu ploi pot favoriza dezvoltarea patogenului.

Simptomatologie
La ştiuleţii infectaţi, în general frunza cea mai apropiată de ştiulete moare prematur în faza de lapte sau lapte ceară a boabelor. Diplodia este un mucegai alb-cenuşiu, foarte dens, ce se instalează între cariopse începând de la baza ştiuletelui şi înaintând către vârf. Rareori îl întâlnim în vârful sau la mijlocul ştiuletelui.

Ce putem face?
Iată are sunt recomandările specialistului Valentin Mihai, Product Manager DuPont Pioneer:
• Alege ceea ce semeni cu cea mai mare grijă!
Acolo unde ştim că avem probleme cu mucegaiurile de ştiulete trebuie să alegem hibrizi de porumb care tolerează foarte bine atacul acestor agenţi patogeni. Pioneer are în portofoliu o gamă largă de produse deosebit de tolerante la infecţia cu Fusarium, Gibberella, Aspergillus sau Diplodia P9241, P9537, P9074 sunt hibrizi ce aparţin noii generaţii, foarte productivi cu excelentă toleranţă la bolile de ştiulete.
• Creează condiţii optime pentru o dezvoltare viguroasă a plantelor.
• Creează spaţiu corespunzător de nutriţie, aplică o fertilizare echilibrată, combate buruienile. Nu uita de K şi Ca pentru dezvoltarea unor plante viguroase.
• Seamănă timpuriu!
Pioneer deţine cel mai bine adaptat portofoliu la semănatul timpuriu. În acest fel eviţi atacul generaţiei 2 de Ostrinia care favorizează dezvoltarea fungilor. Alege cu încredere hibrizi ca: P9074, P9537, P0412, PR37N01, P8567 ce au o vigoare excelentă la răsărit şi în primele faze de vegetaţie.

Vizualizat: 3547 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!