Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

ES ARTIMIS - Tehnologie nouă într-un hibrid performant

Publicat: 06 mai 2011 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Summit Agro România recomandă un nou hibrid performant de floarea soarelui, în cadrul în sistemul Clearfield: ES Artimis

Click pe poza pentru galerie!

În România, floarea soarelui se cultivă, anual, pe o suprafaţă de peste 600 mii de hectare, însă au fost şi ani în care a depăşit un milion de hectare.

Fiind atât de importantă, e normal ca tehnologia de cultivare a acestei specii să evolueze şi să apară noi verigi tehnologice prin care să se obţină producţii performante cu costuri din ce în ce mai mici. Viitorul culturilor agricole înseamnă tehnologii noi, hibrizii noi mai performanţi şi mai productivi.

În cadrul acestor secvenţe tehnologice, şi chiar tehnologii, la cultura florii soarelui, pe lângă tehnologia normală de cultură, se aplică şi altele, precum expres, eurolighting şi clearfield.
ES Artimis este un hibrid relativ nou, lansat în anul 2007 în Franţa de firma Euralis sub brandul Rustica, brend rămas în cadrul companiei noastre.

În România, înainte de lansarea pe piaţă ca hibrid comercial, Summit Agro l-a testat în cadrul loturilor demonstrative sub numărul de cod EGH 686. Rezultatele obţinute au permis ca, împreună cu firma amelioratoare, să-l mutăm din zona de testare în cea de producţie sub denumirea de ES Artimis, iar până acum acest hibrid nu a dezamăgit.

 

Caracteristici biologice şi productive

Potenţialul de producţie poate depăşi uşor 4,5 tone/ha, iar conţinutul în ulei ajunge la 50 la sută. Masa a o mie de boabe este relativ mare şi poate atinge 60 grame.

Hibridul semitimpuriu are un calatidiu de mărime mijlocie spre mare (în medie 22 cm) şi talie relativ înaltă - 175 cm, dar cu toate acestea, numărul plantelor căzute din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile este extrem de mic.

În determinările noastre, numărul plantelor căzute a fost sub 1%, ceea ce indică o toleranţă bună la cădere. Tija este uşor curbată iar calatidiul are o poziţie aplecată, fapt ce împiedică intrarea apei în contact puternic cu sămânţa, în timpul ploilor rapide de vară.

 

Rezistenţa la Orobanche

Singur, hibridul Artimis nu are rezistenţă la Orobanche, dar asociera cu erbicidul Pulsar 40 este o eficientă. Aplicat în faza de şase - opt frunze ale plantei, erbicidul combate foarte bine toate speciile de orobanche cunoscute până în prezent în România.

Doza de utilizare atât pentru combaterea acestei plante parazite, dar şi împotriva buruienilor din cultură este de 1,2 litri/ha. Aşadar, hibridul ES Artimis poate fi cultivat în toate zonele favorabile de cultură a florii soarelui, chiar şi în sudul şi estul ţării, unde infestarea cu Orobanche este foarte puternică (în special în judeţele Constanţa, Brăila, Tulcea, Ialomiţa, Călăraşi etc).

Eliminarea erbicidării sau efectuarea acesteia pe porţiuni sau în doză necorespunzătoare poate compromite în totalitate cultura semănată cu ES Artimis.

În condiţii tehnologice bune, pentru hibridul ES Artimis se recomandă o densitate la semănat de 65.000 boabe/ha, adâncimea optimă de semănat de 3-5 cm, variind în funcţie de textura solului şi de condiţiile meteorologice din perioada semănatului.

 

ŞTIRI

Pulsar 40, control sigur al buruienilor

Sistemul Clearfield a fost dezvoltat de BASF, împreună cu firmele amelioratoare de sămânţă de floarea soarelui. În cadrul acestuia, hibridul ES Artimis fiind rezistent la substanţa activă Imazamox, suprafeţele semănate cu această varietate trebuie tratate cu Pulsar 40, în doză de 1,2 litri/ha, pentru controlul unui spectru larg de buruieni dicotile.

Pe lângă controlul eficient al majorităţii buruienilor dicotiledonate, aplicat în primele stadii de vegetaţie, acest erbicid combate şi o serie de buruieni monocotile răsărite din sămânţă (Setaria spp, Digitaria spp, Echinochloua spp etc.)

IMPORTANT

În zonele puternic infestate cu orobanche, hibridul ES Artimis trebuie obligatoriu erbicidat cu Pulsar 40 în doză de 1,2 litri/ha. Însă cu Pulsar 40 se erbicidează numai hibrizii cu rezistenţă la imazamox. Aplicarea acestui erbicid pe alte loturi de floarea soarelui fără rezistenţă la imazamox poate compromitere în toatalitate cultura respectivă.


Mihai MIRIŢESCU
Director Produs Seminţe Summit Agro România

Vizualizat: 738 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!