Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Erbicidele - un RĂU NECESAR

Publicat: 05 iunie 2017 - 16:24
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Agricultura sau „lupta cu buruienile”. Pe bună dreptate i se spune aşa. Pentru că este o luptă, deşi se poartă de fiecare dintre părţi cu altfel de arme şi fără a presupune un angajament fizic de tipul luptei corp la corp.

Erbicidarea este o metodă absolut necesară în controlul populaţiilor de buruieni. Deşi este mai sănătos fără erbicide, nu credem că vom apuca vremurile în care se va putea renunţa la acestea.

1.-01_b

Foto 1 - Specie dominantă de buruiană   

Efectul nedorit al combaterii chimice a buruienilor
Fiecare erbicid are o anumită specificitate dată de selectivitatea şi spectrul de acţiune caracteristice. Aceasta înseamnă că erbicidele selective nu acţionează conform dorinţelor noastre. Consecinţa este că ele vor combate anumite specii de buruieni iar prin eliminarea competiţiei naturale, vor crea condiţii favorabile de dezvoltare pentru buruienile rezistente la erbicid (foto 1), acestea devenind buruieni dominante.

2-01_b

Foto 2 - Consecvenţa tehnologică şi îmburuienarea

Pentru aceste situaţii mai rămâne asul din mânecă: erbicidarea postemegentă. Însă acest specific al combinaţiei erbicid - parcelă trebuie cunoscut foarte bine, pentru că dacă, în situaţia prezentată în foto 1, buruiana dominantă ar fi fost zămoşiţa, lucrurile ar fi devenit foarte, foarte serioase.
Tehnologia agricolă, pe lângă faptul că este specifică plantei de cultură şi locului, mai trebuie aplicată şi consecvent, an de an. Abaterea de la acest bun obicei este ilustrată în foto 2. În acest an ambele parcele au fost lucrate de aceeaşi fermă. Ele au fost preluate în toamnă de la producători individuali diferiţi, care, în decursul anilor au lucrat cum au putut/ştiut ei.

3.-01_b

Foto 3 - Starea specifică a fiecărei parcele 

O erbicidare suplimentară este mai ieftină decât pierderea unei culturi
Identificarea buruienilor trebuie făcută cu atenţie, pentru că, în fază timpurie, sunt specii de buruieni care seamănă bine între ele (foto 3). În funcţie de cultură şi, implicit, de erbicidele selective disponibile, eliminarea competiţiei buruienilor poate fi facilă sau dificilă. De exemplu, dacă din porumb cele două specii pot fi uşor eliminate, la floarea-soarelui lucrurile devin mult mai dificile.
Vă mai amintiţi situaţia cu porumbul alb din primăvara anului trecut?

4.-01_b

Foto 4 - Specii de buruieni care seamănă între ele

În foto 4 este prezenată comparativ starea actuală a două parcele vecine, despărţite de un drum. În parcela din stânga imaginii anul trecut porumbul a necesitat a fi resemănat. În parcela din dreapta imaginii anul trecut porumbul şi-a revenit. Lucrările suplimentare făcute pentru a reînsămânţa este foarte posibil să fi contribuit la starea de azi a parcelei, care este mult mai curată. Totuşi, anul trecut am fi preferat să rămânem cu porumbul. O erbicidare suplimentară este mai ieftină decât pierderea unei culturi.

5.-01_b

Foto 5 - Stres indus de aplicarea erbicidelor 

Alegem răul cel mai mic
Deci aplicarea erbicidelor este răul mai mic, răul necesar. Uneori sau frecvent acestea induc un stres şi plantei de cultură (foto 5 stânga, în prim-plan cu zonă neerbicidată din cauza unui obstacol), însă sunt singura variantă de combatere a buruienilor. Interesant este că, la floarea-soarelui de exemplu, plantele din samulastră par mult mai puţin stresate de aplicarea erbicidului (foto 5 dreapta, plantele dintre rânduri, de culoare verde intens). Plantele F1 semănate sunt mai deschise la culoare decât plantele F2 din samulastră.
O situaţie similară am constatat şi în privinţa atacului de răţişoară. Am plivit manual o suprafaţă de 70 mp. Nici o plantă din samulastră nu a fost atacată de răţişoară. Plantele atacate au fost numai din generaţia F1, pe rând.

6.-01_b

Foto 6 - Stres cauzat de aplicarea inhibitorilor de creştere

Tot un mic rău necesar este şi aplicarea inhibitorilor de creştere. Aceştia induc modificări în evoluţia plantelor (foto 6). Nu putem afirma dacă este vorba de un stres cu uşoare consecinţe negative asupra producţiei sau de alte modificări. Însă este cert că paguba provocată de căderea lanului este mult mai mare.

7.-01_b

Foto 7 - Refacerea unei culturi de rapiţă păşunată de oi

Prevăzut şi neprevăzut în agricultură
De rapiţa păşunată de oi, prezentată în această primăvară, vă mai amintiţi? Deşi părea ceva greu de crezut la starea de atunci (foto 7, medalion stânga), lanul s-a refăcut parţial (foto 7). Totuşi vigoarea plantelor şi fructificarea este mult redusă comparativ cu zona „necontrolată” de oi.

8.-01_b

Foto 8 - Starea (la data de 14 mai) a unor soiuri de grâu semănate la 23 februarie

Toamna anului trecut fiind dificilă şi neputând semăna toate soiurile în câmpul de experienţă cu soiuri de cereale păioase, 28 dintre acestea au fost semănate la data de 23 februarie direct în arătură, într-un aliniament comparativ (foto 8). Scopul este acela de a observa, în funcţie de nevoia de vernalizare, capacitatea de a diferenţia spic şi a forma elemente de producţie.

Vizualizat: 2067 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?