Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Erbicidarea preemergentă a culturilor de primăvară

Publicat: 20 aprilie 2016 - 08:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Erbicidarea preemergentă reprezintă metoda de control a buruienilor, prin aplicare imediată după semănat sau înainte, cu încorporare ori fără încorporare în sol, ce eliberează terenul de buruieni monocotile și dicotile.

Click pe poza pentru galerie!

Dacă discutăm de erbicidare preemergentă trebuie să luăm în calcul, în primul rând, cultura pe care dorim să o înființăm pe acea suprafață și unde vom administra aceste produse cu rol de control al buruienilor, pentru a nu produce pagube plantei de cultură.

Pentru floarea soarelui, indiferent de tehnologia aplicată în perioada de vegetație (clasică, cu rezistență la tribenuron-metil sau cu rezistență la imazamox), se pot administra produse având ca substanțe active, singure sau asociate: linuron, s-metolaclor, dimetenamid-p, oxifluorfen, terbutilazin combinat cu s-metolaclor, pendimetalin, flumioxazin, propisoclor.

Pentru cultura de porumb se pot administra produse având ca substanțe active, singure sau asociate: isoxaflutol, tiencarbazon-metil, linuron, dimetenamid-p combinat cu terbutilazin, mesotrione combinat cu s-metolaclor, terbutilazin combinat cu s-metolaclor, pendimetalin, flumioxazin, propisoclor, dimetenamid-p combinat cu pendimetalin.

Pentru cultura de soia producătorii agricoli pot utiliza produse ce conțin substanțe active, singure sau asociate: pendimetalin, flumioxazin, metribuzin, dimetenamid-p combinat cu pendimetalin.

 

Sfaturi practice

Eticheta produselor de uz fitosanitar destinate erbicidării este extrem de importantă, deoarece menționează categoria de buruieni asupra cărora acționează produsul. 

Pagubele pricinuite de buruieni într-o cultură se pot ridica la procente considerabile, deoarece acestea concurează cu plantele de cultură la apa și hrana din sol. 

Chiar dacă fermierii optează pentru tratamente efectuate în perioada de vegetație a plantelor de cultură, cu produse ce vor menține și atunci sub control buruienile monocotile și dicotile, pentru a asigura dezvoltarea și creșterea în primă fază a tinerelor plante este necesar a se aplica aceste erbicide preemergente. În acest fel, ne asigurăm că acele plante sunt singurele beneficiare ale aportului nutritiv administrat pe teren și ale apei din sol. 

În condițiile în care nu se efectuează o astfel de erbicidare există riscul ca, în diferitele fenofaze ale plantelor când ar trebui administrate erbicidele postemergente, să nu mai putem interveni, iar cultura să rămână îmburuienată. Odată cu depășirea momentului de aplicare a anumitor substanțe, în loc să aducem un plus culturii respective, este posibil să o debilităm prin efecte de fitotoxicitate. 

 

Bogdan PINTILIE 

Manager Departament Tehnic

PRUTUL S.A. 

www.prutul.ro

 

 


PRUTUL - SERVICII INTEGRATE ÎN AGRICULTURĂ

PRUTUL, companie cu capital integral românesc, este unul dintre cei mai importanți jucători din industria de agribusiness din România și, totodată, unul dintre principalii producători de ulei vegetal din țara noastră. 

Prin serviciile integrate oferite (gamă completă de semințe, ingrăsăminte și pesticide pentru toate tipurile de cultură; servicii de cartare și teledetecție; motorină; servicii agricole - arat și scarificat, aplicare de pesticide și îngrășăminte lichide, personal calificat), prin cele cinci centre regionale de depozitare inputuri în bazele proprii, distribuite la nivel național, precum și prin parteneriatele cu cei mai importanți furnizori mondiali care activează în România, compania PRUTUL SA este partenerul de încredere al producătorilor agricoli.

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.7(168) 15 - 30 aprilie 2016

 

Vizualizat: 830 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Cons DDA la Agromalim 2019 Mewi la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?