Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Erbicidăm toamna sau doar primăvara!

Publicat: 15 noiembrie 2021 - 18:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Primul pas pentru o cultură bine îngrijită este erbicidarea în toamnă, aşa gândesc cei mai mulţi cultivatori. Alţii, din raţiuni economice, recurg la controlul buruienilor doar în primăvară. Cum e bine să procedăm?

Buruienile pot afecta culturile de cereale într-un grad mult mai ridicat decât o fac dăunătorii. Pierderile la grâu din cauza concurenţei “neloiale” a buruienilor sunt între 10 şi 20%, iar în situaţii extreme pot ajunge până la 60-70%.

 

CUM PROCEDEAZĂ FERMIERII?

 

• Fermierul Daniel Rusu, din Călăraşi, are însămânţate 100 ha cu grâu, 40 cu orz şi 80 ha de rapiţă, culturi răsărite cu întârziere. „De obicei, erbicidăm primăvara la apariţia unui spectru larg de buruieni. Acum am decis să intervenim şi în toamnă. Încercăm produsul Bizon”,explică agricultorul. „Pentru cultura de orz, care se îmbolnăveşte foarte repede, pregătim preventiv şi un tratament cu un fungicid, să-l protejeze peste iarnă”, susţine fermierul.

• În Alba, Nicolae Nemeş a semănat 250 ha de păioase şi 115 ha de rapiţă. „Cred că nu am să erbicidez, pentru că am arat toată suprafaţa şi nu avem niciun fel de buruiană răsărită. Anul trecut am făcut un tratament (insecticid + erbicid) pe 100 ha, pentru că apăruseră dăunătorii, iar în primăvară nu a mai fost nevoie să intervin”, explică agronomul din Vinţu de Jos.

Felix Mulţescu (Teleorman)a pierdut startul la însămânţări.„Avem programate 50 ha de grâu şi am întârziat cu lucrarea. Dacă va fi foartă multă samulastră, vom combate cu un produs omologat. Mai întâi, să vedem ce buruiană se evidenţiează în cultură. Vom folosi o doză mai mică de erbicid”, susţine cultivatorul.

• Un alt fermier teleormănean (Ion Dobre) are 500 ha cu semănături de toamnă (orz şi grâu) slab dezvoltate şi e sigur că va erbicida doar jumătate din suprafaţă.„Deocamdată, fac o evaluare a spectrului de buruieni ce vor răsări, analizez costurile şi mă voi hotărî cu ce substanţă voi interveni. Sper să nu apară şi gramineele monocotile, care se combat cu produse ceva mai scumpe”, precizează agricultorul.

• Mehedinţeanul Cătălin Prună, din Tâmna, s-a declarat „fan” al erbicidării de toamnă. Are puse sub brazdă 1.100 ha cu orz şi grâu. „Problemele sunt cu samulastra de rapiţă, de floare şi de porumb; cu toate că ultimele nu rezistă peste iarnă, e bine să fie făcută erbicidarea. La orzul şi grâul de sămânţă am folosit un produs în preemergenţă, aplicat separat; eu nu combin erbicidul”, susţine tânărul.

erbicidarea de toamna_b

El spune că are probleme cu un teren de 400 ha, preluat recent: „Fermierul care l-a avut a lucrat numai cu discul şi combinatorul (lucrări uşoare ale solului), iar parcelele au rezervă de buruieni”.

 

un articol de

Marian MUŞAT

Vizualizat: 1188 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?