Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Emil TURDEAN - fermier AUTODIDACT cu high quality!

Publicat: 26 septembrie 2017 - 21:22
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

MUNCĂ, PASIUNE şi VIZIUNE la Agro Turdean Impex! Emil Turdean, administratorul Agro Turdean Impex SRL din localitatea Bădeni, judeţul Cluj, este un fermier complex, cu ştiinţa câmpului. Un om pasionat de agricultură, al cărui tată a lucrat o viaţă ca mecanizator agricol şi care, culmea, nu l-a prea încurajat pe fiul său să se apuce de lucrat pământul.

Dragoş Dima, preşedintele Donau Soja România, mi-a povestit de metodele inovative folosite de Emil la cultura sa de soia şi mi-a recomandat să văd câmpurile cultivate de acest fermier, care, deşi nu a absolvit studii agronomice, este genul de fermier autodidact cu high quality. Un autotidact care a învăţat cât trei ingineri agronomi tineri, pentru că atunci când ai posibilitatea să pui în aplicare cunoştinţele pe banii tăi, cu certitudine e cel mai responsabil mod de învăţare.

turdean2_b

Aşa se face că deşi are brevet de pilot şi de mecanic de locomotivă, a ales să survoleze culturile doar pentru a le trata. În schimb, băieţii săi sunt piloţi de linie, dar au şi studii de agricultură urmate la USAMV Cluj-Napoca şi la Universitatea Politehnică din Cluj (Facultatea de Mecanizare a Agriculturii). Abordările tehnologice ale lui Emil Turdean sunt novatoare pentru zonă, unele chiar şi pentru România. De pildă, nu foloseşte plugul iar schemele de fertilizare pe care le face sunt demne de predat la seminarii. Foloseşte de la gunoiul de pasăre, până la nămolul din staţiile de tratare a apelor.

Emil-Turdean_b

A început businessul în agricultură cu două hectare de cartof
„Asta era în anul 1994. De atunci am tot crescut şi am ajuns să lucrăm circa opt sute de hectare, din care câteva sute le am în proprietate. Mă opresc la o mie de hectare pentru că vreau să îmi optimizez suprafeţele prin fertilizare, amendare şi curăţire de buruieni”, ne împărtăşeşte încă tânărul fermier din localitatea Bădeni, judeţul Cluj. Cât priveşte cultura sa preferată, fermierul afirmă că nu mai are preferinţe, ci că încearcă să cultive diverse pentru asolamente ca la carte. Pe sfecla de zahăr însă nu mai pune pariu. Iar la cartof, trendul este spre cel de industrializare şi pentru sămânţă. Soia este prezentă activ în ferma sa pentru că e o bună premergătoare.
Cât priveşte legumele, mai ales ceapa şi cartoful, deţine spaţii de depozitare. Cum are şi pentru cultura mare (20.000 tone capacitate de stocare).

turdean1_b

Cât priveşte utilajele fermei, Emil Turdean are absolut tot ceea ce îi este necesar pentru o activitate fără stres... mecanic. Am observat că este fan John Deere, pe câmp am văzut chiar şi un sprayer autopropulsat de la John Deere, de care este foarte mulţumit.

Adrian-teban-si-emil-turdea_b

Detalii despre activitatea de zi cu zi, dar şi evenimentele de seamă din ferma sa, citiţi în revista Ferma, ediţia 15-30 septembrie 2017!

Vizualizat: 1072 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Elita Campionilor în Agribusiness

Elita Campionilor în Agribusiness

Etapa de la Timişoara a Elitei Campionilor în Agribusiness, conceptul BASF gândit pentru a marca anul acesta seria simpozioanelor de iarnă, a reunit peste 200 de fermieri din vestul ţării. Şi chiar dacă pentru unii prezenţa în "arenă" a unor mari campioni precum Bogdan Stelea şi Gabi Balint a fost oarecum surprinzătoare, cei doi exponenţi ai generaţii de aur a fotbalului românesc s-au integrat perfect în peisaj, oferind pase decisive şi numeroase conexiuni paralele între aşa-numitul sport rege şi agricultură. Pentru că, deşi la prima vedere par două lumi total diferite, în realitate aceste domenii de activitate au multe în comun, bazându-se pe obiective şi performanţe.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Uzina de carne din Deta Monika Puiu în vizită la redacţia FERMA
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?