Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Emil TURDEAN - fermier AUTODIDACT cu high quality!

Publicat: 26 septembrie 2017 - 21:22
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

MUNCĂ, PASIUNE şi VIZIUNE la Agro Turdean Impex! Emil Turdean, administratorul Agro Turdean Impex SRL din localitatea Bădeni, judeţul Cluj, este un fermier complex, cu ştiinţa câmpului. Un om pasionat de agricultură, al cărui tată a lucrat o viaţă ca mecanizator agricol şi care, culmea, nu l-a prea încurajat pe fiul său să se apuce de lucrat pământul.

Dragoş Dima, preşedintele Donau Soja România, mi-a povestit de metodele inovative folosite de Emil la cultura sa de soia şi mi-a recomandat să văd câmpurile cultivate de acest fermier, care, deşi nu a absolvit studii agronomice, este genul de fermier autodidact cu high quality. Un autotidact care a învăţat cât trei ingineri agronomi tineri, pentru că atunci când ai posibilitatea să pui în aplicare cunoştinţele pe banii tăi, cu certitudine e cel mai responsabil mod de învăţare.

turdean2_b

Aşa se face că deşi are brevet de pilot şi de mecanic de locomotivă, a ales să survoleze culturile doar pentru a le trata. În schimb, băieţii săi sunt piloţi de linie, dar au şi studii de agricultură urmate la USAMV Cluj-Napoca şi la Universitatea Politehnică din Cluj (Facultatea de Mecanizare a Agriculturii). Abordările tehnologice ale lui Emil Turdean sunt novatoare pentru zonă, unele chiar şi pentru România. De pildă, nu foloseşte plugul iar schemele de fertilizare pe care le face sunt demne de predat la seminarii. Foloseşte de la gunoiul de pasăre, până la nămolul din staţiile de tratare a apelor.

Emil-Turdean_b

A început businessul în agricultură cu două hectare de cartof
„Asta era în anul 1994. De atunci am tot crescut şi am ajuns să lucrăm circa opt sute de hectare, din care câteva sute le am în proprietate. Mă opresc la o mie de hectare pentru că vreau să îmi optimizez suprafeţele prin fertilizare, amendare şi curăţire de buruieni”, ne împărtăşeşte încă tânărul fermier din localitatea Bădeni, judeţul Cluj. Cât priveşte cultura sa preferată, fermierul afirmă că nu mai are preferinţe, ci că încearcă să cultive diverse pentru asolamente ca la carte. Pe sfecla de zahăr însă nu mai pune pariu. Iar la cartof, trendul este spre cel de industrializare şi pentru sămânţă. Soia este prezentă activ în ferma sa pentru că e o bună premergătoare.
Cât priveşte legumele, mai ales ceapa şi cartoful, deţine spaţii de depozitare. Cum are şi pentru cultura mare (20.000 tone capacitate de stocare).

turdean1_b

Cât priveşte utilajele fermei, Emil Turdean are absolut tot ceea ce îi este necesar pentru o activitate fără stres... mecanic. Am observat că este fan John Deere, pe câmp am văzut chiar şi un sprayer autopropulsat de la John Deere, de care este foarte mulţumit.

Adrian-teban-si-emil-turdea_b

Detalii despre activitatea de zi cu zi, dar şi evenimentele de seamă din ferma sa, citiţi în revista Ferma, ediţia 15-30 septembrie 2017!

Vizualizat: 1525 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?