Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

EMIL DUMITRU: PORUMBUL s-a dovedit a fi cea mai PROFITABILĂ CULTURĂ din ferma mea

Publicat: 19 septembrie 2017 - 17:11
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Vorbeam deunăzi la telefon cu liderul federaţiei Pro Agro despre cum a fost cu platforma organizată în ferma sa împreună cu Monsanto şi hibrizii Dekalb. Din păcate, am fost plecat din ţară pe 8 septembrie când s-a produs evenimentul şi îmi doream să vă împărtăşesc rezultatele obţinute. Aşa că l-am chestionat puţin pentru cititorii noştri.

Emil Dumitru s-a declarat bucuros şi mi-a spus că media producţiei la porumb pe toată ferma s-a apropiat de 13 tone/ha. Apoi l-am întrebat despre profitabilitate, pentru că la asemenea producţii şi tehnologia sare de mediu. A recunoscut că deşi „practic am vopsit cu motorină terenul” (a scarificat în toamna trecută, după ce a recoltat rapiţa, apoi la o lună a fost nevoit să mai scarifice o dată pentru că i s-a părut cam prea întărit terenul apoi în primăvară a luat-o de la capăt cu un Terra disc înainte de semănat), rata profitului situează porumbul pe treapta cea mai înaltă.

maricel dima si emil dumitru_b

A semănat pe 12 aprilie 65.000 boabe germinabile/ha iar la recoltat densitatea a fost de circa 55.000 plante/ha. „De aceea, aici în baltă, pun foarte des porumb după porumb, aproape, îi pot spune, monocultură!”, spune Emil Dumitru. Dar asta presupune să aducă şi „mâncare” pentru plante. În platformă a folosit tehnologia obişnuită. Adică 200 kg de complexe 20-20-0 şi 180 kg azotat de amoniu (produs comercial). În plus a venit cu un Microstar (15 kg/ha) deoarece începutul primăverii a adus precipitaţii mari imediat după semănat (la semănat l-a lăsat şi un tractor aşa că a fost nevoit să închirieze pentru a nu întârzia lucrarea), dar şi temperaturi de minus 1 şi chiar minus 2 grade Celsius.
Răsăritul porumbului a fost greoi, apoi s-a lovit de un atac de Tanymecus pentru care a trebuit să vină cu un tratament de corecţie (Fastac). Erbicidarea a realizat-o cu Adengo. În vegetaţie a intervenit cu 165 kg azotat administrat la prăşit iar mai apoi cu un fertilizant foliar Wuxal zinc 2,5 l/ha şi mai târziu cu încă un foliar, 5 l/ ha, tot de la Wuxal, de această dată un azospeed.

familia lui Emil Dumitru_b

Campionul platformei a fost hibridul Dekalb DKC 5068 care, de altfel, este şi preferatul liderului Pro Agro, Emil Dumitru. Fermierul lucrează 170 ha, împreună cu familia şi trei angajaţi. În fermă mai are vaci şi oi, ca să fie mai rumen profitul.
DKC 5068 a scos la proba cântarului 13.692 t/ha, urmat de DKC 5031 cu 11.632 t/ha. DKC 5141 a scos 10.654 t/ha deşi a fost atacat de mistreţi, fapt ce a ciuntit din producţie. Al patrulea hibrid din platforma de 19,5 ha, DKC 4943 (cel mai timpuriu hibrid din platformă) a trecut proba cântarului cu 10.950 t/ha. Media platformei s-a ridicat la 11.822 t/ha, ceea ce este un rezultat destul de bun. E adevărat că în restul terenului a folosit mai mult campionul semitardiv DKC 5068, deoarece terenul de baltă permite folosirea hibrizilor semitardivi. Chiar şi al celor tardivi, dacă ferma ar avea un uscător…

la recoltat in ferma lui Emil Dumitru_b

În ferma Elsit, de la Orezu, tot genetica Dekalb a obţinut primele două poziţii în platforma de la Ziua Porumbului, ceea ce nu mai este o surpriză. Cu certitudine Emil Dumitru se bazează pe genetica de vârf oferită de Monsanto pentru a obţine rezultate pe măsură. Şi cred că a demonstrat că într-o fermă „ceva mai mare decât una mică” se poate ajunge, cu implicare, la rezultatele obţinute de fermierii mari.

In ferma lui Emil Dumitru_b

Vizualizat: 2698 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?